https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/modrava-turisticky-exponovana-sumavska-obec-postavi-parkoviste-az-pro-200-aut
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Modrava, turisticky exponovaná šumavská obec, postaví parkoviště až pro 200 aut

9.2.2024 18:39 (ČTK)
Obec Modrava, jedno z turisticky nejnavštěvovanějších šumavských sídel, vybuduje moderní dlážděné parkoviště až pro 200 aut. Stavba za 50 až 100 milionů Kč je největší plánovanou investicí jedné z nejmenších obcí Plzeňského kraje, která má 105 trvalých obyvatel. Parkovací plochu na okraji obce, na příjezdu od Plzně, Modrava připravuje 12 let. ČTK to řekl starosta Jaroslav Doležal (Modrava pro všechny).
 

"Ještě to bude chvilku trvat. Máme zpracovaný projekt, ale ještě nemáme stavební povolení a související věci, které jsou potřeba," uvedl. Projekt pro stavební povolení už ale získal souhlas Správy Národního parku Šumava, s nímž se vesnice dlouho dohadovala na podobě plochy mezi novou hasičskou stanicí a infocentrem.

Stavba, která má trvat jednu sezonu, začne příští rok. Hlavní terénní úpravy jsou připravené. "Asi nebudeme stavět celé parkoviště naráz. Musí to být zásaková plocha, musí tam být zeleň a další," uvedl starosta. Plocha bude rozčleněná na menší části, a to jednak pro vsakování vody, ale i kvůli blízkosti přírodní rezervace. Parkoviště nesmí být asfaltové. "Pojezdové cesty budou vydlážděné kostkami, které se používají v historických jádrech, parkovací místa budou z takzvaných odseků, tedy odpadů z dlažebních kostek, z nichž už máme chodníky," řekl Doležal.

Nová plocha, detailně konzultovaná s ochránci přírody, nahradí provizorní parkoviště s téměř stejnou kapacitou na soutoku Modravského a Roklanského potoka v centru obce, kde vznikne klidová zóna s lavičkami.

Modrava, kam jezdí ročně až 300 000 návštěvníků, parkoviště potřebuje. Přeplněná je v letní i zimní turistické sezoně. Návštěvníci parkují, kde se dá, často jsou tam problémy s průjezdem, otáčením autobusů. Obec umožňuje parkovat jen na vyhrazených místech pro celkem až 350 aut, v ostatních částech jsou cedule se zákazem stání, což mnozí lidé nerespektují. V budoucnu chce obec vytvořit ještě záchytné parkoviště mezi Modravou a Filipovou Hutí.


reklama

 
Václav Prokš
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ss

smějící se bestie

9.2.2024 21:37
Tak doufám, že za to parkování budou pražský ceny + horská přirážka.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

11.2.2024 12:08 Reaguje na smějící se bestie
Na ničení přírody jsme borci. Hlavně si obce platí veřejnou dopravu, aby si nakonec rozšiřovali parkoviště.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist