Bojíte se randit se zajíčkem? Nemusíte. Ženy s mladšími partnery jsou podle studie šťastnější

Věk je pro někoho pouze číslo. Pro jiné má důležitější význam, určitě v oblasti vztahů. Mnohé ženy se totiž bojí, jaká by byla reakce okolí, kdyby randily s mladším mužem. Přitom jsou mnohem spokojenější!

Reklama

Všeobecně panující stigma

Láska si nevybírá – to platí o mnoha vztahových faktorech, včetně věku. Především kolem vztahů žen s mladšími partnery stále panují rozpory. Mínění společnosti je nakonec většinou primárním důvodem, proč spousta takových partnerských spojení zaniká. I když hlavně záleží na vzájemném porozumění a podobných životních hodnotách. Jak podotkla psychoterapeutka Amanda Berry pro magazín Women´s Health: „Když chcete chodit s někým mladším, měli byste myslet na to, zda se vaše budoucí cíle shodují.“ Kolem tématu se ale stále rozpíná určité stigma.

Mladší partner neodpovídá stereotypu

Co na to budou říkat kamarádky? A rodina? Nebudu si vedle něj připadat stará? Ženám se v hlavě často honí podobné myšlenky a zaměstnávají jimi svou mysl víc, než je zdrávo. Takové smýšlení je přirozené, protože vztah s mladším partnerem vybočuje ze stereotypu.

Měli bychom však mít na paměti, že věk by neměl být překážkou, když se střetá láska s představami společnosti. Pokud existuje vůle na obou stranách, není třeba se nechat zastrašit černými myšlenkami. Můžeme nalézt spoustu námitek poukazujících na nefunkčnost takového vztahu, zároveň se však objevuje nejedno pozitivum. Na argument, že si muž stejně nakonec najde mladší, věkově sobě rovnou, vůbec není třeba brát na zřetel.

Nemusí se nutně jednat o dvacetiletý věkový rozdíl, stačí třeba rozmezí pouhých pár let. Bohužel, cokoliv vybočuje ze zmíněného stereotypu, je vnímáno jako něco, na co by se mělo nahlížet s despektem. Je načase toto smýšlení změnit. Koneckonců, je rok 2024 a soudobá společnost boří mnohem zarytější tabu, než jsou vztahy starších žen s mladšími muži. Proč bychom tedy měli být souzeni?

Muž odporující přírodě

Nejedná se o téma, které by bylo nové. Předsudkům nečelí pouze ženy, ale i jejich protějšky. Studie z roku 2006 uvedla, že oba partneři často čelili kritice od přátel i rodiny, jiní proto z těchto důvodů raději o věkovém rozdílu lhali. Výsledky studie říkají, že cítit přitažlivost ke starší ženě porušuje společenské normy. Takový muž údajně jedná proti biologii.

Vědecké poznatky

Touto problematikou se úzce zabývají mnozí odborníci. Nedávno byla zveřejněna studie, za níž stojí profesoři psychologie na londýnské Metropolitní univerzitě. Výzkum, který byl zveřejněn v časopise Sexual and Relationship Therapy, se zaměřuje na 24 respondentek, udržujících vztah s mladšími a rovněž podobně starými muži.

Ženy byly zkoumány z hlediska několika úrovní – emoční inteligence, vlastní sexuální činnosti a subjektivního štěstí. Celkem sedmnáct žen zapojených do projektu uvedlo, že mělo vztah s muži o sedm až deset let mladšími, zbylých sedm udržovalo vztah s muži blízkými jejich věku.

Překvapivě jsou takové ženy mnohem spokojenější! Studie uvádí, že ženy, jež jsou ve vztahu s mladším mužem, vykazují mnohem vyšší míru spokojenosti a pocitu štěstí. Rovněž si mnohem více pochvalují sexuální život.

Sesbíraný vzorek sice není zcela reprezentativní, bylo by na místě zahrnout výrazně vyšší počet respondentek, ale přesto nelze výsledek studie přehlížet. Vedoucí výzkumu Samantha Banbury je přesvědčena, že závěr rozptýlí panující stereotyp: „Tato studie zpochybňuje předpokládanou představu, že jsou ženy ve vztazích s mladšími muži méně naplněné než ty, které mají klasické vztahy.“

„Společnost má tendenci vnímat ženy, které chodí s mladšími muži, kritičtěji než starší muže, kteří chodí s mladšími ženami. Je třeba provést další výzkum zaměřený na starší ženy, které randí s mladšími muži,“ zdůraznila dále Banbury. K podobnému závěru došla i studie z roku 2011, která zahrnovala 200 respondentek. Ženy starší o více než 10 let než jejich mužští partneři, byly ve skutečnosti spokojenější a oddanější.

Ostatně osvětu v této problematice hojně šíří celebrity, mezi nimiž bychom našli nespočet párů, které splňují rovnici: starší žena a mladší muž rovná se spokojený a plnohodnotný vztah.

Autor: Pavla Krejčí – NašeTéma.

Diskuze Vstoupit do diskuze
Přidat na Seznam.cz
Zakládáme si na tom, aby NašeTéma.cz bylo místem bezpečné diskuze. Přidávání komentářů do diskuze je proto dostupné pouze s účtem na Seznam.cz.

Pokud jste v článku zaznamenali překlep, nesrovnalost či chybu, neváhejte nám, prosím, napsat na email: tym@nasetema.cz. Děkujeme!

Reklama
Reklama
Reklama