Zdroj: Radek Úlehla

Jak se řadovka z počátku 20. století proměnila v domov pro tři rodiny a ateliér

10. 02. 2024
Diskuze (0)
Sdílet

Prozkoumání stavu domu v řadové zástavbě ve městě Jindřichův Hradec z roku 1911 potvrdila známý fakt. V období začátku minulého století se řadové domy stavěly skutečně poctivě, ne tak, jako o pár desítek let později (čest výjimkám). Autoři rekonstrukce Matěj Šebek a Martin Petřík se rozhodli precizní přístup stavitelů zvýraznit. Pracovali s tím, což už v domě bylo, zachovali staré dveře, kamna, některé podlahy. Dispozici však změnili.

Původně si řadový dům pro sebe a svou rodinu nechal postavit známý městský lékárník. Dispoziční změny sledovaly změnu funkce rodinného domu pro jednu rodinu na tři samostatné bytové jednotky a výtvarný ateliér. Navzdory větším změnám v něm stále zůstalo kouzlo období, ve kterém byl postaven – tak, jak očekáváte při pohledu na růžovou fasádu s výraznými červenými dveřmi z ulice.

Vstup do domu z ulice

Zdroj: Radek Úlehla

Koupelny v nových jádrech

Nejvíce práce vedle dispozičních změn dalo osazení nových funkcí, především koupelen. Protože předtím v domě nebyly tři, autoři proměny je zvýraznili moderním pojetím a jasnou barevností.

Žlutá koupelna

Zdroj: Radek Úlehla

V přízemí se nachází byt s nově vloženým jádrem s výraznou žlutou barevností, které zahrnuje koupelnu i šatník. Toto jádro je navíc průchozí – projdete jím do pokojů v druhé části bytu. Na opačné straně půdorysu je velkorysý obývací pokoj s dřevěnou podlahou.

Přečtěte si také:
Řadový domek zděděný po babičce se změnil na klenot zalitý světlem

Rozhovor mezi minulým a současným

Z původních prvků v bytě v přízemí okamžitě upoutají kachlová kamna, která nabízejí i místo na sezení, pokud se potřebujete ohřát. Samozřejmě po proměně tyto staré prvky působí jinak než kdysi – dostaly nový kontext.

Kamna uprostřed místnosti

Zdroj: Radek Úlehla

Nakonec celý interiér je komunikací mezi novými a původními prvky, což zvyšuje jeho dynamičnost. Nechybějí překvapivé momenty. Tento rozhovor se mění a plyne v různých podobách, chvílemi je postaven na kontrastu, jindy na jemné souhře, ale vzájemná odlišitelnost je všude klíčovým momentem.

Dva byty a ateliér v podkroví

Z někdejší schodištní haly, která spojovala obě podlaží domu, je po proměně hlavní komunikační uzel, schody vedou k bytům v horním podlaží. Nové okénko z kuchyně v bytě v přízemí připomíná, že tyto prostory kdysi tvořily jeden celek. V podkroví vznikly dva menší byty s přiznanými trámy a různou výškou podlah.

Přečtěte si také:
Běžný řadový dům v Praze překvapil skleněnou fasádou a dokonale prosvětleným interiérem

Tak jako v přízemí, i v patře architekti do bytů vložili hmoty s koupelnami. Díky střešním oknům jsou světlé. Kromě bytových jednotek podkroví zahrnuje též výtvarný ateliér, pro který je dostatek přirozeného světla neméně důležitý.

Plátno v ateliéru

Zdroj: Radek Úlehla

Kontrastu mezi starým a novým si můžete všimnout i na fasádě orientované směrem do zahrady. Autoři projektu Matěj Šebek a Martin Petřík vedle sebe umístili nová okna v hliníkových rámech a stará špaletová. Změna dispozice znamenala i rozšíření nebo vybourání některých okenních otvorů.

Řadový dům lékárníka

autoři: Matěj Šebek, Martin Petřík
lokalita: Jindřichův Hradec, Česká republika
projekt: 2017
realizace: 2017 až 2023
celková užitná plocha domu: 215 m2

 Fotogalerie

Text: Sabína Zavarská
Foto: Radek Úlehla

Kategorie: Návštěvy domů
Tagy: atelier řadová zástavba řadový dům rekonstrukce starých objektů
Sdílejte článek

Diskuze