Potíže českého zemědělství? Podle farmářů byrokracie a kolísavé ceny komodit

Události: Čeští zemědělci upozorňují na byrokracii i kolísavé ceny komodit (zdroj: ČT24)

Čeští zemědělci upozorňují na přemíru byrokracie, velké množství kontrol nebo kolísavé ceny komodit. To vše podle nich vede k nejistotě v podnikání. Na situaci upozorňovali už na několika protestních akcích a další chystají.

Štěpán Brodský pěstuje obilí a chová šest tisíc prasat a tisíc kusů skotu. „V loňském roce jsme zaplatili za elektrickou energii o více než sto procent víc, letos zaplatím o třicet procent víc,“ poznamenal. Stoprocentně se zvýšila také daň z nemovitosti, dražší jsou pohonné hmoty nebo hnojiva. „Hnojili jsme třikrát dráž a momentálně prodáváme obilí dvakrát levněji než vloni, protože se dováží nekontrolovaně z Ukrajiny,“ popsal Brodský.

Podle farmářů nerostou jen ceny, ale také administrativa. „Momentálně se připravujeme na jednu z mnoha kontrol. V lednu už jsme jich měli jedenáct,“ upřesnil zemědělec. Podle předsedy představenstva společnosti Bonagro Romana Zvěřiny dnes agronom či zootechnik tráví více času u počítače než u zvířat nebo na poli.

Zemědělci také říkají, že jsou snad jediným podnikáním, které kontroluje družice. „Například když traktorista špatně poseká daný pozemek, družice zjistí, že jste to nedodrželi. A pak samozřejmě je možnost nápravného opatření – musí se přes portál farmáře doložit fotografie, že opatření nastalo,“ popsal zemědělec z Frýdlantu v Čechách Tomáš Kysilka.

Krávy, které Kysilka chová, se budou telit v březnu. Telata ale na podzim na českém trhu rozhodně neskončí. „Když bychom tato telata prodali v České republice, dostaneme cirka šedesát korun za kilo. Když se prodají do zemí třetího světa, dostáváme se na stovku za kilo. Takže tam je pro českého zemědělce volba jasná,“ zdůvodnil.

Načítání...

Výborný: Se zemědělci diskutuji na denní bázi

Také ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) vnímá administrativu a byrokracii jako neúměrnou. Věří ale, že dělá maximum – a to i na evropské úrovni. „Před čtrnácti dny to byla Česká republika, která mým prostřednictvím zařadila právě tento bod, snížení počtu kontrol, na jednání Rady ministrů v Bruselu, podpořilo nás všech 27 států Evropské unie,“ řekl v pátečních Událostech s tím, že počet kontrol se musí snížit.

Se zemědělci prý diskutuje na denní bázi. Avizoval, že o problémech v Česku bude 15. února jednat s premiérem Petrem Fialou (ODS) a zástupci nevládních zemědělských organizací. „Myslím, že ty věci znovu rozebereme – včetně například úprav financování Společné zemědělské politiky, i to je na stole, abychom se podívali, jak ten první rok dopadl a co případně můžeme udělat jinak a lépe, abychom podpořili celý segment zemědělství – malé podniky i ty středně velké,“ sdělil.

V pondělí 12. února proběhne setkání zemědělců v rámci schůzky rozšířené Visegrádské skupiny (V4). „Hlavním požadavkem, se kterým tam jdeme, je zásadní úprava bezcelní dohody s Ukrajinou. (…) Pokud se tato záležitost nějakým způsobem neposune, tak se pořád budeme bavit o tom, že máme plné sklady, svou produkci nemůžeme prodat a prostě to ekonomicky nebude fungovat,“ upozornil v páteční 90' ČT24 prezident Agrární komory Jan Doležal.

Doležal: Zoufalí lidé dělají zoufalé věci

Čeští zemědělci už svou nespokojenost vyjádřili na protestních akcích, které se uskutečnily v Libereckém nebo Moravskoslezském kraji. „Nemyslím si, že by protestující zemědělci mně sdělili něco nového, než co sám vím a znám a o čem vedu dlouhodobou trpělivou debatu a diskusi s nevládními organizacemi,“ uvedl už ve čtvrtek Výborný.

„Prostor měl, a nevyužil ho. Ten problém si vyrobil sliby, neplněním slibů, oddalováním vyjednávání a v podstatě nekonáním,“ kritizovala ministra členka sněmovního zemědělského výboru Margita Balaštíková (ANO).

Další větší protest plánují někteří zemědělci na 19. února, kdy chtějí s traktory vyjet z regionů do Prahy. Doležal si prý dokáže představit, že by protesty v Česku dosáhly rozměrů jako v zahraničí, kde zemědělci ucpávají silnice, dálnice nebo pálí pneumatiky.

Důvodu je podle něj celá řada. „Rok 2023 dopadl v porovnání s rokem 2022 hůře zhruba o čtyřicet procent a očekáváme, že rok 2024 bude z pohledu zemědělského podnikání, tedy toho, jak nám to nějakým způsobem nakonec vyjde, daleko horší. Myslím, že propad bude ještě daleko dramatičtější. A jak se říká – zoufalí lidé dělají zoufalé věci,“ podotkl.

90′ ČT24: Protesty zemědělců v Polsku (zdroj: ČT24)