Jane Bruckerová, zvěčněná jako Lisa Housemanová v nesmrtelném filmu Hříšný tanec, prošla pozoruhodnou cestou od svého nezapomenutelného výkonu v klasickém filmu z roku 1987 k životu mimo objektiv kamery.

Její cesta ukazuje portrét umělkyně, která s grácií proplouvá měnícími se proudy zábavního průmyslu. Film Hříšný tanec se přitom stále drží na vrcholu dobové popkultury.

Zrod nejen komediální hvězdy

Než se Jane Bruckerová dostala do záře reflektorů v Hříšném tanci, zdokonalila své umění díky klasickému vzdělání a raným rolím v televizi, včetně účinkování v i u nás známém seriálu Miami Vice. Její ztvárnění Lisy Housemanové s jemným šarmem a komediální vážností však ukázalo Janeiny schopnost vytvořit trvalý dojem, aniž by bylo třeba zjevných výstřelků.

Jane Bruckerová v hereckém ansámblu filmu Hříšný tanec potvrdila svou schopnost ztělesnit postavu starší sestry Baby zcela specificky a dokonale, čímž i ona přispěla k trvalé přitažlivosti tohoto filmu. Zákulisní kamarádství mezi herci, včetně vytvoření skutečného sourozeneckého vztahu s Jennifer Greyovou, dodalo filmu vrstvu autenticity, která rezonovala a dodnes rezonuje u diváků po celém světě.

Nezapomenutelnou píseň Hula Hana si připomeňme zde:

Zdroj: Youtube

Lisa versus Baby

Pojďme si jen rychle připomenout vztah filmových sester. Když rodina doktora Housemana dorazila na obvyklý prázdninový pobyt do sídla pro boháče, mladá Baby, jíž každý považoval ještě za dítě, se zamilovala a učila se tančit.

Naopak Lisa, starší sestra, která o sobě měla vysoké mínění a už se viděla jako vdaná paní, se snažila získat náklonnost playboye Robbieho Goulda. Jejím hlavním cílem bylo uspět v pěveckém a tanečním čísle pro představení na konci sezóny v letovisku. A výsledek pak všichni známe.

Jak později Jane Bruckerová uvedla: „Rozpočet by nedovolil použít plánovanou píseň, která byla z Jižního Pacifiku, takže mi bylo řečeno, že scéna s talentovou show bude vystřižena, pokud si já sama nebudu chtít něco napsat. Napsala jsem tedy text písně a dodnes na ni vlastním autorská práva. Vydělala mi víc peněz, než jsem dostala zaplaceno za natáčení filmu."

Výpravy za hranice herectví

Jane Bruckerová se po skončení Hříšného tance vrhla do výzev a příležitostí mimo herectví. Ačkoli její kariéra nebyla tak hvězdná jako u některých jejích současnic, přispěla k širšímu obrázku o vývoji rolí žen v Hollywoodu. Její cesta podtrhuje postupný posun tohoto odvětví směrem k bohatším a strukturovanějším ženským postavám a zdůrazňuje její tichý vliv na filmové prostředí. Autenticita její postavy a jednoduchost jejího výkonu upevnily její roli v dědictví filmu a prokázaly nadčasový dopad jejího díla.

Na své cestě se věnovala i psaní, což odráží její přizpůsobivost a tvůrčího ducha.

Přestože se stáhla ze světel reflektorů, její umělecké snahy jí posouvaly od výkonů na plátně k mnohostrannému zkoumání různých dalších tvůrčích cest, zejména scenáristiky.

Návrat na obrazovky

Po úspěchu Hříšného tance se Jane Bruckerová stáhla z Hollywoodu. Jejím novým posláním bylo věnovat se rodinnému životu. Málokdo však ví, že v únoru 2022 se pak objevila jako hostující porotkyně v taneční soutěži stanice Fox The Real Dirty Dancing, v níž se slavní soutěžící učí tance z právě tohoto tanečního a hudebního filmu.

Jane Bruckerová vnesla hloubku do postavy, kterou si diváci i přes její „hloupost“ oblíbili pro směs nevinnosti a komediálního načasování. Její výkon, vyznačující se jemným pochopením sourozenecké dynamiky, ukázal Lisinu vlastní cestu sebepoznání, která se zrcadlila, ale zároveň byla zřetelně oddělená od výraznější dějové linie Baby.

Na proměnu jednotlivých herců Hříšného tance v čase se podívejte v tomto videu.

A zde je ještě jeden její aktuální snímek:

Cesta Jane Bruckerové od Hříšného tance k jejímu současnému životu je poutavým příběhem uměleckého vývoje a osobního růstu. Její život po filmu Hříšný tanec ilustruje naplňující úsilí o kreativitu a svědčí o trvalé povaze skutečného uměleckého projevu.

Zdroje: www.silverscreenmagazine.com, www.thelist.com, www.thesun.co.uk, www.imdb.com