Naklíčená semena jsou plná výživných látek, vitaminů, minerálů i vzácných stopových prvků. Zelené výhonky navíc obsahují také pročišťující a hojivý chlorofyl. Využít můžete celou řadu semen, využít pestrost chutí, vůní i rozmanitých blahodárných účinků.

Zdroj: Youtube

Kromě příjemně štiplavé a osvěžující řeřichy seté, která je oblíbená již po mnoho generací, můžete nakličovat vojtěšku, semena jetele, hořčice, brokolice či bazalky, čočku všech barev, cizrnu, pohanku, hrách, pískavici řecké seno, fazolky mungo, slunečnicová semena, roketu, pšenici, ječmen nebo oves... Pozor jen na to, že fazolky a vojtěšku lze syrové bezpečně konzumovat až po vytvoření zelených výhonků nebo po krátké tepelné úpravě. I před ní je naklíčení užitečné, zvýší stravitelnost i nutriční hodnotu.

Používejte pouze semena určená pro potravinářské účely – nemusejí být určena přímo k nakličování, chutné výhonky lze získat například i z běžného, nepůleného konzumního hrášku. Nesmí však být příliš starý či nevhodně skladovaný.

Rady do začátku

  • Před samotným nakličováním nechte semena nabobtnat na pár hodin až na půl dne (v případě těch velkých) ve vodě.
  • Slunečnicová semena či pohanku můžete nakličovat i oloupané – pak poslouží ke konzumaci celé, s malými klíčky. Ta ve slupce se hodí pro vypěstování vyšších zelených výhonků, které poté odstřihnete nebo seříznete.
  • Ideální teplota pro nakličování se pohybuje mezi 18 až 21°C.

Ve sklenici, v misce i na sítku

Pro nakličování semen s malými klíčky jsou ideální nakličovací sklenice. Umožní snadné proplachování, které je třeba provádět nejméně dvakrát denně. Můžete je zakoupit i se stojánkem, který zajistí odvod přebytečné vody, nebo si je vyrobit z běžných sklenic a sítek či perforovaných víček. Podobně poslouží i cedníky na miskách. Naklíčit zde můžete i větší výhonky, například vojtěšky. Jen pro semena, která po kontaktu s vodou vytvoří ochranný sliz (řeřicha, roketa, bazalka aj) se sklenice příliš nehodí.

Výhonky snadno vypěstujete na nakličovacích miskách, skládajících se z mřížky a misky. Na vyjímatelné mřížce je lze bez obtíží proplachovat. Můžete je nejen stříhat, ale i postupně celé vytahovat a konzumovat i s kořínky. I tyto misky může nahradit plochý cedník nebo sítko a vhodná podmiska. A pokud budete výhonky pouze sestřihávat, můžete je nechat vyrůst i na vlhké buničině nebo ve vrstvičce substrátu v jakýchkoli nízkých nádobách.

Klíčícím rostlinkám dopřejte co nejvíce světla, aby byly jejich výhonky pěkně vybarvené.

Související články

Zdroj: časopis Receptář