InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Koncert žáků Marie Homolkové

    středa 22.5 17:00 - ZUŠ – Hrad, Strakonice

  • Posezení s harmonikami

    středa 22.5 18:00 - Hospoda Myslivna Dražejov

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Fotograf Josef Luxemburg představuje švýcarský masopust

   Autor: Martin Petřík

    Autor: Martin Petřík

MILEVSKO – Takový rachot v Městské knihovně v Milevsku ještě nezažili. V pátek 9. února navečer se ve vestibulu knihovny konala vernisáž fotografií milevského fotografa Josefa Luxemburga s názvem Hola, švýcarský masopustní rej volá! Přišla nejenom veřejnost, ale také členové švýcarského masopustního orchestru Taktsurfer Münchenbuchsee a bubeníci Líšamani ze spolku Líšeňáček. To všechno v předvečer slavného milevského masopustu, který propukne dnes.

 

Josef Luxemburg představuje fotografie ze švýcarského partnerského města Milevska. Münchenbuchsee navštívil v loňském roce s milevskou výpravou maškar o masopustu. S Maškarním sdružením se do toho města vydává každý druhý rok. Jeden rok jezdí Švýcaři do Milevska a druhý rok zase milevské Maškarní sdružení do Švýcarska. 

„Vzal jsem si tam loni fotoaparát a tu atmosféru švýcarského masopustu jsem zdokumentoval, aby čeští lidé mohli vidět, jak vypadá masopust ve Švýcarsku," řekl Josef Luxemburg. Toho přišla na vernisáž podpořit i dcera Lea.

„Ve Švýcarsku je to trochu jiné. Masopustem žije celé město. Všude je všechno vyzdobené. Lidé stojí na chodnících v maskách a bubeníci chodí městem. Diváci mají konfety a ty střílejí. Je to velká zábava. Když bubeníci projdou městem, tak se soutředí na jedno místo a tam je zakončení. Je tam hudba, představují se tam soubory, blbne se tam," zavzpomínal Josef Luxemburg. Usmrcení Bakuse ale v programu nenajdete. To je typické pro milevský masopust. 

„Ve Švýcarsku jsem udělal sto snímků. Fotil jsem spíš s rozumem, ne moc. Na výstavu jsem pak vybíral kolem osmdesáti snímků. Jsou to záběry, aby bylo patrné, jak to tam probíhá. Fotky jsou z průvodu nebo z obecenstva. Je to takový mix. Doufám, že se to lidem bude líbit," zmínil Josef Luxemburg.

Do Milevska se švýcarským souborem přijely i dvě ženy, které jsou Češky. Do Švýcarska se provdaly. Obě zavítaly také na vernisáž výstavy. „My jsme poprvé jeli do Švýcarska s tím, že jsou tam Alpy, horská oblast. No a to městečko, které jsme navštívili, tedy Münchenbuchsee, leží v nížině. Byla taková mlha, že jsme neviděli žádný kopec, natož krávu Milku," žertoval Josef Luxemburg. Výstavu si mohou zájemci v knihovně prohlédnout do 29. února.

 

Diskuse k článku - napište váš názor
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace