Popel Babylonu. Sága Expanze pokračuje šestým dílem

Čtení celé série Expanze jsem zahájil na konci září. Kdysi jsem viděl několik řad seriálu, a tak mají pro mě děje v knížce i celkem jasně danou vizuální podobu. Co se stalo po velkém útoku Pásu?

Šestý díl pokračuje v trendu, který naznačil už předchozí Hry Nemesis. Mimozemská tematika ustoupila do pozadí. Lidstvo se totiž po celé generace umí nadělat dost problémů samo. A o tom je i Popel Babylonu.

Pozor, následují spoilery!

Poté, co Inaros zaútočil na Zemi, ovládla Sluneční soustavu jiná dynamika. Staré pořádky vzaly kompletně za své. Mars je v krizi a tuší, že budoucnost nebude krásná. Kdo by také chtěl trávit život teraformací, když za branami venku čekají tisíce hotových planet.

Země má také dost starostí, ale Avasarala se nově v čele celé planety spravit život jak v gravitační studni, jak – dost otravně – planety v knize lidé často popisují – tak i ve známém vesmíru.

Ale i v týmu Inaros nefunguje vše ideálně. Zástupci různých frakcí mají rozdílné pohledy na věc a dojde i na štěpení a rebelie.

Kniha jako obvykle věnuje různým postavám, dost prostoru dostává syn Naomi a Inarose, ve kterém rostou pochyby o tom, co dělají.

Absencí protomolekuly a celkově mimozemské myšlenky ale děj trošku ztrácí na určitém tajemnu a mystice. Neříkám, že je kniha špatná. Má skoro vše, co v Expanzi vždy bylo. Bitvy ve vesmíru, běžný život budoucnosti, politika i osobní linky postav, zde konkrétně nově třeba detaily o mnohočetném manželství. Ale tím, že se jako čtenář nedozvím nic nového o protomolekule, vzniká prázdno, kterém jsem při čtení vnímal.

Moc doufám, že se v dalších díle toto téma vrátí do hry. Zatím jsme se dočkali jen trošku většího zapojení Clarissy Mao, jejíž pomsta hrála velkou roli dříve.

O autorovi

James S. A. Corey je pseudonym, pod kterým vystupuje spisovatelské duo Daniel Abraham a Ty Franck. Tito autoři jsou známí především díky své sérii sci-fi románů “The Expanse”, která získala velkou popularitu a byla adaptována do stejnojmenného televizního seriálu.

The Expanse kombinuje prvky vesmírné opery a detektivního příběhu, odehrávající se v budoucnosti, kde lidstvo kolonizovalo sluneční soustavu. Abraham a Franck vytvořili bohatý a detailně vypracovaný vesmír s komplexními postavami a politickými intrikami.

popel babylonu
Popel Babylonu
Shrnutí
👍 Pro
Bitvy
Detaily života v budoucnosti
👎 Proti
Chybí mimozemská tematika
80

👉 Odebírejte náš RSS kanál. Jsme na X (Twitteru) i Facebooku.

Přidejte své zkušenosti do diskuze jako první!

Diskuze a zkušenosti

GeekLife.cz
Logo