InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Vernisáž výstavy kuriozit k 120. výročí založení muzea

    středa 1.5 16:00 - Muzeum, Vodňany

  • Výstava historických hraček

    středa 1.5 9:00 - Muzeum – Stará radnice, Volyně

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Město Tábor už pivním slavnostem nefandí

Pivní slavnosti jsou stále v Táboře velmi oblíbené. A jezdí se na ně i odjinud.  , Autor: Archiv JčTEĎ

Pivní slavnosti jsou stále v Táboře velmi oblíbené. A jezdí se na ně i odjinud.     Autor: Archiv JčTEĎ

TÁBOR – Rozdělování dotací pro pořadatele akcí, které přivádějí do Tábora návštěvníky, se letos neobešlo bez podivné pachuti. Kulturní komise města poslala „pod čáru" spolek Pivní slavnosti Jiřího Jeníčka z Hotelu Palcát. Současná reprezentace Tábora dál budí podezření, že peníze přiděluje hlavně svým spřízněncům. Táborákům tak nabízí přeorientování z piva na víno.



Zrovna záležitost pivních slavností má v Táboře pohnutou minulost. Byla to místostarostka za Tábor 2020 Kateřina Bláhová, která po nástupu na radnici v roce 2014 de facto vypudila z města organizátora tradičních pivních slavností Aloise Srba. Přenesl proto pivní slavnosti s prestižní degustační mezinárodní soutěží do Českých Budějovic. Z táborské radnice tehdy vanul názor, že pivní kultura není kulturou. Mezitím se ale přátelé z kandidátky Tábora 2020 a kolem ní vrhli na pořádání vinných slavností a alkoholové degustace rázem byly znovu v kurzu. Jestli je pro Čechy typičtější pivní nebo vinná kultura, musí každý zvážit sám.

Každopádně v letošním dotačním hodnocení akcí, které podporují cestovní ruch, navrhla kulturní komise podpořit částkou 100 tisíc korun Táborský festival vína, který pořádají Tomáš Kotrba a Jiří Blafka (kandidující s Táborem 2020). Částku 138 tisíc dostane festival Mighty Sounds, 200 tisíc obdrží festival popularizující vážnou hudbu Klasici v ulici a 67 tisíc dostanou organizátoři akce Tabook Illustrated. Ta je volným pokračování někdejšího knižního festivalu Tabook, který skončil právě na nedostatku podpory.

Částkou 95 tisíc podpoří město ještě festival Transforma. Ten o svém zaměření uvádí, že „pečlivé sestavování line-upu je pro nás klíčovým procesem, který má návštěvníkům přinášet nejlepší možnou vyváženost rozmanitých směrů a přístupů nehledě na žánrové limity. Nechceme sázet na headlinery, ale na zajímavými osobnostmi a uskupeními tvořený organický celek. Ten se má na Transformě úzce prolínat s geniem loci táborské Cesty, starého mlýna s bohatou tradicí alternativní kultury, který se stal naší hlavní základnou..."

V závěru prezentace na portálu Transformy čtenář pochopí, že jde o „výstavy, autorská čtení, přednášky, lokální gastro, skate jam nebo alleycat." Transforma se podle svého webu podílí i na oživování Křižíkovy elektrárny.

Pivo už nefrčí?
Pouze Pivní slavnosti skončily pod čarou a žádnou podporu nedostanou. Na zasedání zastupitelů 29. ledna se to pokoušela změnit zastupitelka Olga Bastlová z klubu Šance pro Tábor. „Pivní slavnosti vždycky byly exkluzivní akcí. Ano, dnes je to trochu jiné, ale pořád to lidi přitahuje," apelovala, aby zastupitelé do návrhu kulturní komise i Pivní slavnosti doplnili. Skutečností je, že nový organizátor Jiří Jeníček už mezinárodní degustační soutěž nepořádá, ale stále nabízí v Palcátu bohatou přehlídku piv včetně zajímavostí z regionálních pivovarů a k tomu i hudební vystoupení. Táboráci mají tuto akci stále v oblibě. Letos se bude konat v březnu.

Starosta Štěpán Pavlík (Tábor 2020) řekl, že pokud se bude o podpoře Pivních slavností hlasovat, on bude stát za návrhem kulturní komise. Ta byla původně sedmičlenná, v době hlasování o dotacích ji ale právě opustil zástupce Pirátů Jan Příbramský. Takže rozhodovalo šest členů - předseda komise Petr Kukla a členové Lenka Horejsková, Jan Babor, Linda Rybáková, Ondřej Strada a Olga Šimáková. I místostarostka Lenka Horejsková kupodivu přidělila víc bodů Festivalu vína než Pivním slavnostem. Ačkoliv před volbami v roce 2022 její strana TOP 09 na svém Facebooku burcovala: „Uvítali byste pivní slavnosti zpět v Táboře? My tedy ano. Pivní slavnosti během své největší slávy nabízely více jak 200 druhů různých piv. Dle dřívějších organizátorů patřila tato akce i k největším svého druhu v Evropě. Tábor mohl být pyšný." Je to tedy o pivu, podpoře společenské akce pro lidi nebo o osobě organizátora, který „není v naší partě?"

Význam Pivních slavností pro město ohodnotili členové kulturní komise ve škále od nuly do 35 bodů takto: Jan Babor 30, Lenka Horejsková 25, Petr Kukla 10, Linda Rybáková 10, Ondřej Strada 34 a Olga Šimáková 10. Festivalu vína dali stejní hodnotitelé tyto body: Jan Babor 30, Lenka Horejsková 35, Petr Kukla 35, Linda Rybáková 20, Ondřej Strada 23 a Olga Šimáková 35.

Peníze pro Pivní slavnosti neprošly
Určitý otazník se vznáší i nad složením kulturní komise. Může být například členkou poradního orgánu rady města Tábora Linda Rybáková, která na dostupných dokumentech uvádí bydliště v Sezimově Ústí? Na jiných zase ale přímo v budově divadla. Odpověď zní - může. 
Zákon o obcích nic takového nevylučuje, radní si mohou do svého poradního orgánu nominovat kohokoliv. I občany úplně jiných měst. Linda Rybáková na dotaz redakce vysvětila, že trvalé bydliště má v Sezimově Ústí, ale využívá bytovou jednotku přímo v divadle.

„Myslím, že záleží na odbornosti," říká místostarosta Martin Mareda (Piráti). Město Tábor nemá vlastní občany, kteří by se do kulturní komise zapojili? Pravděpodobně ne. Personální nouzi naznačuje i nynější rozhodnutí Pirátů, kteří za Jana Příbramského nominovali do kulturní komise ředitele Husitského muzea Jakuba Smrčku, ačkoliv ten ve volbách nekandidoval za Piráty, ale za sdružení Jinak!

Vedení města se na zastupitelstvu nejprve pokoušelo zastupitelku Bastlovou přimět, aby hlasování o Pivních slavnostech odložila na příště. Bastlová s tím ale nesouhlasila a navrhla, aby Pivní slavnosti dostaly od města podporu 100 tisíc stejně jako Táborský festival vína. Debaty o tom, že se musí určit, kde peníze vzít, byly nejspíš bezpředmětné, jestliže zastupitelstvo o chvíli později rozdělovalo přebytky hospodaření z roku 2023 na nejrůznější akce.

Pro podporu Pivních slavností ale nakonec zvedlo ruku jen sedm zastupitelů – celý klub Šance pro Tábor ve složení Olga Bastlová, Petr Bohuslávek, Václav Ebert a Stanislav Snášel a z klubu ANO se přidali Alena Heršálková, Štěpán Kadilák a Miroslav Ryba. To ke schválení nestačilo. Proti hlasovali Jan Čulík, Radoslav Kacerovský, Lucia Kopřivová Markovová, Martin Kraus a Ivana Mizerová z klubu Tábor 2020. Ostatní zastupitelé se hlasování zdrželi. I třeba Jakub Valeš nebo Martin Mareda, kteří s kapelou Peshata přijali pozvání na Pivní slavnosti do Palcátu a budou tam vystupovat v rámci programu. 

Diskuse k článku - 34 příspěvků
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
« Novější příspěvky 1 2 3 4  | Starší příspěvky »
  • Miroslav Šťastný 

    Reagovat

     

    Není nikomu divné, že se jednalo a zamítla se částka 100.000kč?Ta samá částka, která se nedávno fiktivně udávala za nákup fotopastí, které stojí pár stokorun?Že by se ta částka omylem vyplatila na dalších fiktivních prémiích či jiném?Už je toho za Pavlíka tolik,že by mu maďarská prezidentka měla být příkladem!!!A nebo další možnost-oněch 100.000kč dostane nějaký kamarád kavárník, který to měl dávno slíbeno.

    Vloženo 11.2.2024 13:02:45

  • YY 

    Reagovat

     

    Aby měly pivní slavnosti podporu radnice, tak by je musel pořádat radniční kámoš v nějakém objektu nejlépe na starém městě. To jste za celou éru ovládání radnice Fišerovci, potažmo nyní jejich odnoží zvanou Pavlíkovci, ještě nestačili pochopit?

    Vloženo 11.2.2024 09:10:36

  • Fanda 

    Reagovat

     

    Pivní slavnosti jsou byznys Palcátu, i bez dotací mají velký zisk. Slavnosti vína si účastníci platí taky sami, nevidím důvod proč tento podnikatelský záměr podporovat. Radši dát peníze na akce pro děti - ať se jedná o sport, či o kulturu.

    Vloženo 11.2.2024 04:58:57

    • naprostý 

      Reagovat

       

      souhlas, město by nemělo podporovat chlastací akce

      Vloženo 12.2.2024 10:25:59

  • Václav S. 

    Reagovat

     

    Mareda je Pirát, tedy Zloděj. To ano důvod i důkaz stačí.... Radnice ovládaná xyndlem, podvodníky, zloději a jinou mentálně imbecilní marxistickou verbeží, stačí. Na to jsme byli zvyklí v dříve komunismu.

    Vloženo 11.2.2024 01:47:39

    • nečtete to špatně ? 

      Reagovat

       

      Mareda se zdržel hlasování proto, aby se endostal do střetu zájmu.

      Vloženo 12.2.2024 10:28:56

  • Josef 

    Reagovat

     

    Pavlík a jeho tzv kulturní agenda jsou sr..I a prodejné dě..y!!!Tohoto ulízaného starostu nám byli voliči dlužni!!!!!!!!!!!!

    Vloženo 10.2.2024 20:38:25

    • Václav S. 

      Reagovat

       

      Přesně. Pavlík není táborský občan. Je to náplava, virus. Kreténi, kteří parazitují na atraktivní značce a korupčníci. Nic víc, noc míň...

      Vloženo 11.2.2024 01:51:18

      • Xx 

        Reagovat

         

        Táboru nyní cizáci vládnou.

        Vloženo 12.2.2024 10:11:24

« Novější příspěvky 1 2 3 4  | Starší příspěvky »
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace