V lásce neměla sympatická umělkyně příliš štěstí. Byla vdaná za kameramana Jana Malíře, ale po dvaceti letech soužití se jejich vztah bohužel rozpadl. Jejich jediného syna Jana, kterému bylo v době rozvodu třináct let, proto herečka vychovávala sama. 

K další lásce byla poté Marta Vančurová spíše skeptická a soustředila se hlavně na svou roli matky. “Někdy jsem chtěla, aby někdo přišel a já na něj na chvíli mohla všechno naložit a odpočinout si. Honzík by ale pro mě prvořadý a nějak jsem si to ani neuměla představit,“ svěřila se Marta Vančurová v rozhovoru pro týdeník Téma před časem.

Tak úplně bez partnera ale herečka přece jen nebyla. Nejednalo se ale o vztah, který by měl příliš slibnou budoucnost. Mezi její známosti tak měl patřit například herec Ladislav Frej, který měl ovšem jednu zásadní vadu - byl totiž ženatý. 

“Trápil svou manželku Věru Galatíkovou. Když onemocněla rakovinou, žil s Martou Vančurovou. Když se to dozvěděl, vrátil se sice domů, ale stejně byl s Martou. A Věra to věděla. A to mi připadalo hrozné,” prozradila na ni herecká kolegyně Jana Šulcová pro deník Blesk, která s Frejem rovněž prožila románek.

K herectví se dostala náhodou

Marta Vančurová pochází z malé vesničky u Prahy a když byla malá, nejprve nic nenasvědčovalo tomu, že by se měla v budoucnu vydat na hereckou dráhu. V deseti letech sice chodila na zpěv do Dětského rozhlasového sboru Bohumila Kulínského, ochotnické divadlo a podobné aktivity ji ale zcela míjely.

Po maturitě začala pracovat v Českém hydrometeorologickém ústavu a přemýšlela o tom, že by šla studovat fyziku. Nakonec se ale překvapivě docela impulsivně rozhodla přihlásit se na DAMU. 

Na zkoušky se na rozdíl od řady jiných herců připravovala sama, ale i přesto byla přijata na první pokus, což svědčí o velkém talentu.

V jejím ročníku studovala řada lidí, kteří se později stali skutečně úspěšnými herci, jako například Kateřina Macháčková, Jiří Lábus či Tomáš Töpfer.

Umí vážnou polohu i komedii

První rolí, ve které na sebe upozornila, byla ve filmu Milenci v roce jedna. V něm ztvárnila ženu, která si z války nese řadu ne zrovna příjemných vzpomínek. Její výkon se jí vyplatil, v roce 1973 za něj získala cenu za ženský herecký výkon v Karlových Varech. 

Komickou polohu svého talentu poté ukázala v komedii Jáchyme, hoď ho do stroje. Její životní rolí se ale stala fotografka Marie v dramatu Juraje Herze Den pro mou lásku. 

Také na poli zdraví musela Marta Vančurová před lety čelit skutečné výzvě. Onemocněla totiž rakovinou prsu. Tehdy přestala hráv v divadle, aby se mohla dát zdravotně do pořádku. Že je vážně nemocná, ale před před kolegy dlouho tajila. Nad zákeřnou chorobou ale nakonec zvítězila. 

„Nebylo to lehké období, ale měla jsem velké štěstí. Když překonáte takovou chorobu, je to dobrá zkušenost. Člověk pozná sám sebe a své možnosti,“ prozradila později deníku Blesk legendární česká herečka.

Související články