Praha 1 se snaží odvrátit odliv obyvatel, otevřela Kontaktní místo pro bydlení

  10:52
Pro rezidenty centra metropole otevřela v pondělí Praha 1 Kontaktní místo pro bydlení. Jeho pracovníci například nabídnou možnost vyměnit stávající byt za menší, aby jejich náklady nebyly tak vysoké. Prioritou centra je zabránit odlivu obyvatel z centra města.

„Stále tady žije velké množství starousedlíků, kteří bydlí v nájemních bytech desítky let nebo celý život. Jejich příjmy jsou nízké, a tak mají nyní problém třeba zaplatit nájem a energie,“ komentovala starostka Terezie Radoměřská (TOP 09).

Podle jejích slov potřebuje tato skupina obyvatel nejčastěji poradit s tím, jak dosáhnout na státní příspěvek na bydlení, který jim umožní v bytě dožít.

Lidé častěji žádají o pomoc v nouzi, trápí je vyšší ceny bydlení i energií

V metropoli je téměř devět set ubytovacích zařízení všech typů, z toho více než třetina se nachází v centru. Rezidenty, kteří „uvázli“ v turistické zóně, také trápí hluk, hlavně v létě, nečistota a nedostatek dostupných služeb, ať již obchodů nebo třeba restaurací. Tradiční obchody nahradily večerky s nabídkou a cenami v turistickém módu.

Odliv obyvatel z centra

Obyvatelé Prahy 1

  • 1989 - 44 519 obyvatel
  • 2005 - 32 552 obyvatel
  • 2023 - 28 738 obyvatel

● První městská část měla v 1. až 3. čtvrtletí loňského roku jako jediná z 22 městských částí záporný celkový přírůstek obyvatelstva, a to o 249 lidí.

● Za první tři čtvrtletí loňského roku se z Prahy 1 vystěhovalo o 8,3 % více lidí než se přistěhovalo.

Zdroj: Český statistický úřad

Pro „místní“ představují největší problém Airbnb byty. „V zimě se zavřenými okny to ještě jde, v létě bez klimatizace nikoli,“ shrnuli nájemníci jednoho z domů poblíž zadního vstupu do radnice Prahy 1, který má jako jeden z mála v okolí ještě alespoň přibližně polovinu stálých nájemníků.

„V létě hluk nekončí, začíná to drnčením koleček kufrů na dlažbě ráno a končí randálem okolo hospod v ulici. Další vlny povyku přicházejí s tím, jak se další skupiny vracejí na Airbnb ze vzdálených barů zavíraných v různou dobu. Více je i těch, co nikam nechodí a pijí s hlasitou hudbou v privátech. Samostatnou kapitolou jsou koloběžky, na kterých tito lidé s oblibou v opojení řádí večer a v noci,“ shrnuli své zkušenosti rezidenti.

Podle statistik žilo v roce 1989 v centru města o 50 procent více obyvatel než loni. Přes tři tisíce z nich je navíc ve věku sedmdesát let a více. „Vyřešit problém s Airbnb je naše přání do budoucna. Zavádíme proto větší kontroly ze strany stavebního úřadu. Je nutná přísnější kolaudace pro krátkodobé užívání bytu,“ dodává Radoměřská.

Pomoc pro starousedlíky

Kontaktní místo pro bydlení nově funguje ve Vodičkově ulici a nabízí poradenství pro každého, kdo řeší problém či situaci související s bydlením.

„Můžeme poradit s dávkami hmotné nouze, sousedskými problémy nebo i v případě hluku,“ řekla radní Prahy 1 pro sociální oblast Ivana Antalová (bezpp).

Stát napumpoval do bydlení téměř 14 miliard, nouze ale přetrvává, tvrdí kontrola

V současnosti je v kanceláři pouze jeden pracovník, a to poradce pro nájemníky, kteří bydlí v městských bytech. Do dvou měsíců se přidá poradce pro bydlení i v komerčních bytech. Pozice financuje magistrát, který má projekt z Evropského sociálního fondu. Podporu v kontaktním centru mají obyvatelé Prahy 1 zdarma krátkodobě i dlouhodobě.

„Některé případy jsou komplikované. Třeba řešení sousedských vztahů může být na delší dobu. Na začátku počítáme s desítkami klientů, naši pracovníci jich nebudou schopni zatím obsloužit více. Myslím, že čím více se bude rozšiřovat povědomí o této službě, tím více lidí ji bude využívat. Abychom se potom občanům mohli individuálně věnovat, museli bychom služby rozšířit,“ uvedla Antalová.

Inspirace z jiných radnic

Při rozjezdu centra se vedení první městské části inspirovalo v Praze 3 a Praze 7, kde už podobná pracoviště nějakou dobu fungují.

„Naše kontaktní místo pro bydlení je určeno osobám v bytové nouzi. Největší pozornost je věnována rodinám s dětmi, samoživitelům, seniorům a občanům se zdravotním znevýhodněním,“ sdělil mluvčí Prahy 3 Jiří Hannich.

Milionu lidí v Česku hrozí ztráta bydlení, v příjmové chudobě každá osmá domácnost

Nejčastěji se podle jeho slov na centrum obracejí lidé, kteří jsou ohroženi sociálním vyloučením. Průměrně tamní pracovníci kontaktního centra poskytnou patnáct osobních a desítky telefonických konzultací za týden.

„Modelově jde o osoby, které náhle přišly o zaměstnání, a tedy o podstatný či jediný zdroj příjmů, končí jim nájemní smlouva v jejich současném bytě a hrozí jim, že již nebude prodloužena. Mnohdy tito lidé nemají nikoho z blízkých, kdo by jim pomohl, nebo se ostýchají říci si blízkým o pomoc,“ dodal Hannich s tím, že jen nárazově centrum kontaktují lidé, aby se informovali o možnostech pronájmu obecních bytů formou aukce nebo když chtějí získat profesní byt.

V říjnu vznikla kancelář pro podobné účely také na magistrátu. „V Praze 1 sice podáváme podobné informace, ale více se orientujeme na obyvatele naší městské části. Pro specifickou radu je budeme tedy nasměrovávat do našeho centra. Magistrát má větší přesah,“ komentovala Radoměřská.

22. května 2023