Místo, kde začala druhá světová válka. Gdaňsk je historickou perlou Polska

  12:00
Polský Gdaňsk je městem námořníků, obchodníků, lvů a jantaru. Svoji historii píše od desátého století a za tu dobu zažil řadu bouřlivých událostí. Dnes přitahuje turisty z celého světa a směle konkuruje vyhlášeným evropským metropolím.
Přístav v polském Gdaňsku

Přístav v polském Gdaňsku | foto: Profimedia.cz

„Toto byla jantarová urna pro Stalina. Původně šlo o umělecké dílo ve tvaru antické vázy, které reprezentovalo Polsko na Světové výstavě v Paříži v roce 1900. O padesát dva let později se město Gdaňsk rozhodlo poslat urnu Stalinovi jako dárek k narozeninám,“ vypráví mi průvodce Grzegorz Lipski. „Předmět odeslalo do města Biała Podlaska nedaleko sovětského, dnes běloruského Brestu. Ale diktátor mezitím zemřel a urna se vrátila zpět do Gdaňsku,“ dodává Lipski.

Stojíme v Muzeu jantaru, ve velkolepém Velkém mlýně, který postavil Řád německých rytířů ve čtrnáctém století na kanálu řeky Radunia. Pohánělo ho osmnáct vodních kol a v budově se nacházela také sýpka a pekárna. Největší mlýn středověké Evropy běžel do roku 1945 a po válečných škodách byl v 60. letech rekonstruován. Poté v něm fungovalo nákupní centrum PEWEX (obdoba českého Tuzexu), po další obnově se stal v roce 2021 sídlem Muzea jantaru.

Muzeum jantaru se nachází v historické budově Velkého mlýna, který od středověku patřil německým rytířům.

Odborníci tvrdí, že patří k největším a nejkrásnějším na světě. Instituce vystavuje přes tisíc exponátů, od přírodních inkluzí s hmyzem a ještěrkami, až po kytaru, šachy, příbory, truhly a šperky. Navíc expozici doplňují multimédia, která ukazují vznik, sběr, těžbu a zpracování jantaru.

Další poklad, bazilika Nanebevzetí Panny Marie, stojí jen kousek od muzea. „Gdaňská koruna“ je největším cihlovým chrámem v Evropě (155 000 m³), vejde se do něj pětadvacet tisíc lidí a uvnitř má čtrnáct metrů vysoký orloj z patnáctého století. Hodiny ukazují čas, datum, měsíční fáze, postavení Měsíce, Slunce a kalendář svatých. Každý den se v poledne na dřevěném orloji objeví procesí apoštolů se smrtkou, kterému sekundují Adam s Evou a Tři králové.

Bazilika Nanebevzetí Panny Marie je největším cihlovým chrámem v Evropě.

Cihlová katedrála má třicet jedna kaplí a v jedné z nich je uložena urna s popelem Pavla Adamowicze, starosty Gdaňsku, na kterého byl v roce 2019 spáchán atentát. Během charitativní akce ho bodl do srdce a břicha místní kriminálník Stefan Wilmont, který si ve vězení odpykal trest za přepadání bank. Psychicky narušený pachatel byl zadržen přímo na místě vraždy a za svůj čin dostal doživotí.

Sýpky na ostrově

Od baziliky se vydávám na nábřeží k řece Motławě, u které kotví dvě plavidla vypadající jako galeony ze sedmnáctého století. Nasedám na palubu Lwa a společně s ostatními turisty proplouvám loděnicemi a doky až do Gdaňského zálivu k Westerplatte, kde se odehrála první bitva druhé světové války. Prvního září 1939 ráno ve 4:45 začala děla lodi Schleswig-Holstein ostřelovat polské skladiště. Přestože Němci měli velkou převahu, Poláci jim dokázali vzdorovat týden, než museli kapitulovat. Westerplatte je tedy místem národní chrabrosti a každý Polák jej aspoň jednou za život navštíví. Stejně tak činí i vysocí političtí představitelé, kteří si u pomníku každý rok připomínají začátek a konec druhé světové války.

Na Westerplatte se odehrála první bitva druhé světové války.

U Westerplatte se loď otáčí a vrací se zpátky kolem Wisloujscie, nejstarší pobřežní pevnosti na polském pobřeží, která vznikla ve čtrnáctém století. Impozantní opevnění chránilo lodě na cestě do přístavu, fungovalo jako maják a kotviště polské flotily. Za druhé světové války byla pevnost zrekvírována německou armádou a sloužila jako skladiště Kriegsmarine, polní nemocnice a velitelství malé vojenské jednotky.

Nejen Gdaňsk, ale i celá země si prošla během této doby těžkým utrpením. Proto si Poláci tyto události připomínají a v Gdaňsku vybudovali unikátní Muzeum druhé světové války. Vzniklo pouhých dvě stě metrů od budovy takzvané Polské pošty, jež se stala 1. září 1939 cílem útoku německých jednotek. Expozice se z velké části nachází čtrnáct metrů pod zemí a kromě Poláků se věnuje všem národům, které zasáhl nacistický režim.

Nečekaná gurmánská perla severu. Výlet do Gdaňsku pro milovníky pohody

V muzeu se nachází spousta originálních exponátů. Kromě amerického tanku Sherman nebo sovětského tanku typu T-34 jsou to třeba vánoční ozdoby s hákovým křížem nebo malá kovová erotická hračka (muž se ženou představující různé sexuální polohy) pro sovětské vojáky. Základem expozice je osmnáct tematických sekcí s multimediálními technologiemi, které prezentují historii vojenského konfliktu.

Gdaňsk se z válečné vřavy a skoro totální destrukce otřepal a dokázal znovu vybudovat historické centrum, na které navazují moderní domy. Architekti se při jejich výstavbě inspirovali historickými sýpkami, jež od středověku stály v říčním přístavu. V Gdaňsku jich bylo několik stovek, skladovaly až dvě stě padesát tisíc tun obilí a byly schopné pojmout náklad z dvou set lodí. Pro lepší orientaci dostaly špýchary svá jména, například Pozlacené jablko, Bílá labuť nebo Černý kříž a byly chráněné jako oko v hlavě.

Replika galeony ze 17. století kotví na řece Motławě.

Architekti se při výstavbě nových domů inspirovali historickými sýpkami.

Budovy s cenným obilím chránil vodní kanál a padací mosty, které se po setmění zdvihly a tím zcela odřízly Sýpkový ostrov (Wyspa Spichrzów). Sýpky fungovaly až do druhé světové války, kdy byly kromě jediné zničeny. Nyní jsou „špýchary“ znovu, moderně postaveny (nachází se v nich restaurace, hotely, obchody, byty) a jsou architektonickým skvostem Sýpkového ostrova.

Varhany se zvířecím křikem

Po toulkách městem mě doprovází velký počet lvů. Od patnáctého století má totiž Gdaňsk tuto šelmu ve svém znaku a spousta kamenných lvů tu stráží své teritorium. Stezka lva Heweliona, malého bronzového lvíčka, pak provádí turisty městem a na každé zastávce představuje historii místa.

Figurka dostala jméno podle astronoma Jana Heweliusze, který působil ve svém rodném městě jako pivovarník a na střechách svých tří domů v Korzenné ulici (dnes je tam jeho pomník) si postavil observatoř s pozorovacími přístroji. Ve své činnosti byl úspěšný. Nakreslil mapy Měsíce, objevil čtyři komety, zavedl a pojmenoval jedenáct nových souhvězdí, z nichž sedm názvů se používá dodnes (například Malý lev, Sextant, Rys). Jeho observatoř navštívili i polští králové Jan Kazimír II. Vasa a Jan III. Sobieski, kteří mu věnovali značné finanční částky na jeho bádání.

Lvi stráží každý roh Fontány čtyř čtvrtí.

Živí lvi pak žijí v zoo, jež se nachází v Oliwě, krásném a zeleném předměstí Gdaňsku. Původně slovansko-pomořanská osada vznikla ve dvanáctém století kolem cisterciáckého kláštera a později se stala součástí města. Dnes je zde největším tahákem úzká katedrála, která je s délkou 107 metrů nejdelším kostelem v Polsku. Interiéru dominují unikátní barokní varhany se 7 896 píšťalami a 110 rejstříky, jež posluchače během koncertů ohromují neuvěřitelným rozsahem tónů. A to včetně zvuků vlnící se vody, zvířecích křiků či lidských hlasů.

Klidná Oliwa je plná parků, což využívám k odpočinku po celodenním putování Gdaňskem. Usedám v krásném Palmovém skleníku z osmnáctého století a pozoruji moderní, prosklenou, dvacet čtyři metrů vysokou rotundu, která se automaticky sama otevírá. Exotické rostliny přivezli do Oliwy cisterciáci z celého světa a zasadili je do skleníku. Dnes tu rostou například banánovníky, araukárie, filodendrony, agáve, fíkusy, vstavače a poskytují návštěvníkům příjemný oddech uprostřed zeleně.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz

Může se hodit

  • Nejrychlejší cesta do Gdaňsku je letadlem, z Prahy například létá polská letecká společnost LOT.
  • Poláci jsou mistři ve tvorbě úžasných a atraktivních muzeí. Jedno z nejpovedenějších, Evropské centrum Solidarity, sídlí v areálu bývalých gdaňských loděnic. Obrovskou budovu rozhodně nepřehlédnete, je obložena speciálními ocelovými plechy s povlakem, které imitují rez.
  • Do Oliwy se dostanete tramvají č. 6 (zastávka Dworzec Główny) nebo příměstským vlakem (nádraží Gdańsk Główny), který jezdí do Sopot a Gdyně.
Autor: , pro iDNES.cz

Nádraží Praha Vršovice

  • Nejčtenější

Svezte se nostalgickými a zážitkovými vlaky, máme jejich soupis

1. října 2021,  aktualizováno  26.4 17:01

Aktualizujeme Máte rádi vlaky a chcete zažít něco extra? Vyzkoušejte mimořádné nostalgické a zážitkové jízdy. Po...

Jako v pohádce. Japonský park pokryly koberce modrých květů hajniček

23. dubna 2024  14:43

Turisté z celého světa míří v těchto dnech do veřejného parku Hitači na ostrově Honšú. Na 350...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Chmury otce Fouras. Pevnosti Boyard hrozí zkáza, ničí ji nápory vln

21. dubna 2024  12:36

Pevnost Boyard, která se stala dějištěm populární televizní soutěže, ohrožují rozmary počasí. Kvůli...

Velká čínská zeď začíná dračí hlavou v moři. K vidění je v Laolongtou

22. dubna 2024

Žíznivý drak přistál na břehu moře, aby se napil vody. Křivky jeho nekonečného těla dál opisují...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na co zírá mašinfíra: Parní babičkou z Vrchlabí s Krakonošem v zádech

21. dubna 2024

Dnešní Mašinfíra nás zavede na krátkou trať, která vede přímo do krkonošské metropole, do Vrchlabí....

Na co zírá mašinfíra: S chebským Hurvínkem po nejzápadnější trati v Česku

28. dubna 2024

Dnes se svezeme po nejzápadnější dráze v České republice. Kdysi vedla až do Německa, od roku 1945...

Český výletník: Kde Československo nezaniklo. Hranice roztrhala dvě obce

27. dubna 2024

Vždycky mě lákalo vidět, jak vypadá osada Sidonie na Zlínsku, jejíž část se „stěhovala“ na...

Svezte se nostalgickými a zážitkovými vlaky, máme jejich soupis

1. října 2021,  aktualizováno  26.4 17:01

Aktualizujeme Máte rádi vlaky a chcete zažít něco extra? Vyzkoušejte mimořádné nostalgické a zážitkové jízdy. Po...

Nevzdávejte cestovatelská předsevzetí. Jaro jen ten pravý čas procestovat Evropu

26. dubna 2024

Advertorial Evropské metropole jsou známé tím, že jsou v létě plné turistů. Předběhněte je a vydejte se na...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...