Hlavní obsah
Věda

Jak naše planeta skutečně vypadá? Mapy světa vždy zkreslují velikosti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: thetruesize.com

Kanada je tak velká, že se do ní vejde celá Austrálie.

Jak již Kristina Kidogo zde na Seznam Médiu uvádí, mapy nám lžou. Ale nejen že Afrika je mnohem větší, než bychom si to mysleli, státy na severní polokouli jsou mnohem menší, než si představujeme.

Článek

Většina map v učebnicích, na plakátech a na internetu jsou v známém měřítku, kdy se Grónsko jeví jako gigantický ostrov, Afrika jako malinkatý světadíl a Rusko jako bezkonkurenční země obrovského rozměru. Jenže následující obrázky vám ukáží, že mapový optický klam je mnohem zásadnější, než si možná myslíte. Internetová stránka „The true size of…“ ukazuje velice důkladně, jak by byly jednotlivé státy velké, kdyby se nacházely na stejném místě na naší planetě. Rozdíly by nemohly být zásadnější.

Foto: thetruesize.com

Rusko nad Afrikou

Největší země na světě Rusko vypadá na všech mapách jako obrovský stát zabírající skoro čtvrtinu celé planety. Asi není překvapující, že je to humbuk, však téměř tři čtvrtiny naší planety jsou jen voda. Jakmile se Rusko posune například přes Afriku, vidíme opravdovou velikost sibiřského státu. Ani Spojené státy nejsou v reálném porovnání o hodně menší než Rusko, na jihu hraničí Miami s Čínou, a na severu sahá Chicago do severního ledového moře.

Foto: thetruesize.com

USA nad Ruskem

Asi víme, že naše republika není zrovna největším státem na světě, ba dokonce by se dalo říct, že nepatříme ani mezi velké země. Jak malé ale skutečně jsme, to se dozvíme, když posuneme Česko třeba do Kalifornie. Pokud dáme San Diego k Mikulovu na jihu ČR, najdeme nejbližší velké americké město Los Angeles až u Pardubic. V Kalifornií je mezi těmi dvěma městy především nic moc. A Kalifornie sama o sobě by ještě pokračovala dál až k Dánsku.

Foto: thetruesize.com

ČR v Kalifornií

Dokonce Viktoriino jezero dost dobře ukazuje, že se skutečně nemůžeme naší velikostí chlubit. Jsme jen o kousíček větší – to si musí člověk představit, málem jsme menší než jezero, které ani není největším jezerem na světě!

Foto: thetruesize.com

ČR u Viktoriina jezera

Velikost Grónska je nejspíše největší lež, kterou nám moderní mapy prodaly za pravdu. Obvykle je Grónsko ostrov na severu, který se velikostí podobá Africe – prostě obrovský severní pól. Jenže ačkoliv se samozřejmě jedná o největší ostrov, jehož opravdická velikost přesahuje Evropu, zdaleka není tak ohromný, jak bychom si kvůli mapám mohli myslet. Projet se jednou od Severa na Jih by stejně mohlo chvilku zabrat.

Foto: thetruesize.com

Grónsko nad Evropou.

Fun fact: Island se nachází hned u Grónska, a i když se to nezdá, nejsevernější, nejjižnější, nejvýchodnější a nejzápadnější část Grónska jsou severněji, jižněji, východněji a západněji než stejná místa Islandu.

Švédsko nám Středoevropanům přijde strašně velké. Podlouhlý stát sahá od Baltského moře až k severnímu polárnímu kruhu, nejsevernější města jsou dokonce tak daleko, že tam v zimě nesvítí slunce po dobu několik měsíců. Zajímavé je, že je takřka stejně velké jako Madagaskar na východním pobřeží Afriky.

Foto: thetruesize.com

Švédsko nad Madagaskarem

USA vs. Čína. Nemilosrdný boj o světovou velmoc se již dávno odehrává především mezi těmi dvěma státy (i když by toto tvrzení silně popírala Severní Korea). Co se týče rozlohy bychom si podle mapy asi mysleli, že USA je větší. Ale to není pravda. Dokonce pokud budeme počítat Aljašku, má Čína o kousíček větší rozlohu. Jasněji vidět je to zase díky True Size mapě.

Foto: thetruesize.com

Čína nad Spojenými státy.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz