Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Refresher News Česko
Otevřít v aplikaci RNews
Stáhnout
X
Karolína Fejtová
10. února 2024 14:00
Čas čtení 1:02

Zadržení lidé klečí svlečení na zemi. Kontroverzní videa z války v Gaze zaplavují TikTok i YouTube

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené

Na videích jsou zadržené osoby svlečené, svázané nebo se zavázanýma očima. Natočili je a nahráli na internet izraelští vojáci.

Podle Marka Ellise, předního poradce OSN pro mezinárodní trestní tribunály, by videa mohla porušovat mezinárodní právo, které říká, že váleční zajatci nesmí být vystaveni zbytečnému ponižování. Článek 13 Třetí Ženevské úmluvy uvádí, že zajatci musí být vždy chráněni, zejména proti násilným činům nebo zastrašování a proti „urážkám a veřejné zvědavosti“.

Redakce BBC analyzovala stovky videí sdílených izraelskými vojáky v Gaze od listopadu 2023, osm z nich ukazovalo palestinské zadržené osoby a špatné zacházení. Například izraelský voják Yossi Gamzoo Letova na YouTube sdílel v prosinci video, kde je při výslechu natočen palestinský zajatec, který je svlečený, krvácející a se svázanýma rukama na židli.

Izrael, Gaza, vojna
Zdroj: TASR/AP

V ten samý den voják zveřejnil na YouTube další video ukazující stovky palestinských zadržených shromážděných lidí na sportovním hřišti. Většina z nich byla svléknuta do spodního prádla. Někteří mají zavázané oči a klečí na zemi v uspořádaných řadách, zatímco izraelští vojáci přihlížejí. Obě videa byla stažena z kanálu brzy poté, co BBC kontaktovalo Izraelské obranné síly.

16. listopadu 2023 6:00 Čas čtení 9:32 Kateřina Vodvářková z Novy: Během rozhovoru musela utéct do krytu. „V Izraeli jsem otupěla, na pach krve si nezvyknu,“ říká Kateřina Vodvářková z Novy: Během rozhovoru musela utéct do krytu. „V Izraeli jsem otupěla, na pach krve si nezvyknu,“ říká

„Existuje velmi přísné omezení, pokud jde o to, jak zacházet s lidmi, kteří jsou zadrženi a jsou válečnými zajatci v době války nebo konfliktu. Ustanovení má za cíl zacházet s vězni s respektem. Provázet lidi ve spodním prádle, natáčet to a publikovat to určitě porušuje,“ řekl Ellis.

Smazaná videa

Dalších šest videí bylo nalezeno na TikToku. Jakmile byly záběry společnosti poslány, tak sociální síť vyhodnotila, že všechny porušují pokyny pro komunitu, a smazala je. Mluvčí YouTube uvedl, že během konfliktu odstranili už desítky tisíc škodlivých videí a ukončili tisíce kanálů. Platforma dodala, že má týmy, které nepřetržitě pracují na monitorování škodlivého obsahu.

Domů
Sdílet
Diskuse