Půlkilovou jitrnici snědl v Kroměříži nejrychlejší jedlík za minutu a 38 sekund

foto Soutěž v pojídání jitrnic na masopustní veselici, 10. února 2024, Kroměříž. Zleva soutěžící Jaroslav Němec, Ctirad Fabík a Jan Dlhopolček. PC

Kroměříž - Soutěž v pojídání jitrnic dnes zpestřila program masopustního jarmarku v Kroměříži. Půlkilovou jitrnici snědl nejrychleji Jaroslav Němec, trvalo mu to minutu a 38 sekund. Jitrnička byla výborná, možná nejlepší, co jsem jedl, byla dobře ochucená, řekl ČTK po soutěži Němec.

Fotogalerie

"Jedlo se mi dobře. Bylo teplo, nejhorší je, když je zima. Dnes je krásně, připadá mi, že je léto," uvedl Němec, který se soutěží v pojídání účastní řadu let a má přezdívku Maxijedlík. V Kroměříži měl čtyři soupeře včetně jedné ženy. Jeden z jedlíků s Němcem držel krok a snědl velkou část jitrnice. "Jsem spokojený, byl dobrý soupeř, takže jsem se hecnul. Kdyby jitrnice byla měkčí, snědl bych ji ještě rychleji," uvedl Němec. Jitrnici zapíjel čajem. "Dal bych si pivo, ale jsem autem a jedu ještě odpoledne na druhou soutěž v pojídání švestkových knedlíků," uvedl Němec.

Soutěžím v pojídání se věnuje 26 let, je držitelem rekordů, nedávno například snědl 890 šneků za pět minut, plechovku kvašených sleďů Surströmming snědl za minutu a 20 sekund. "Je to nejsmradlavější jídlo na světě," uvedl Němec. Soutěží se účastní o víkendech. "Přes týden jím zdravě, většinou i vegetariánskou stravu. Zdraví slouží, zatím mě to baví," uvedl Němec. Trávení má dobré. "Většinou za dvě hodiny nevím, co jsem jedl," uvedl jedlík žijící u Poličky. V jeden den absolvoval na zabijačkových hodech i pět soutěží.

Soutěž v pojídání jitrnic byla novinkou letošního masopustního jarmarku v Kroměříži. "Pokaždé se snažíme vymyslet nějakou novinku. Letos mě napadlo, když masopust, tak něco ze zabijačky, takže jitrnice. Jedlické soutěže jsou v oblibě. Řekli jsme si, že z toho neuděláme velké obžerství, že necháme sníst půlkilovou jitrnici na čas," řekl dnes ČTK Pavel Sedláček, ředitel pořádajícího Domu kultury v Kroměříži. Jitrnice o dané velikosti si nechali pořadatelé udělat v uzenářství v Sazovicích na Zlínsku. Masopust se konal na Hanáckém náměstí, dopoledne tam dorazil masopustní průvod, nechyběla pohádka, cimbálová muzika či různé stánky.

 

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 9.05.2024 ČTK

Reklama

17°C

Dnes je čtvrtek 9. května 2024

Očekáváme v 17:00 16°C

Celá předpověď