Slovácko v přesilovce prohrálo s Pardubicemi 1:2 a nebodovalo po sedmi kolech

foto Utkání 20. kola první fotbalové ligy: 1. FC Slovácko - FK Pardubice, 10. února 2024, Uherské Hradiště. Zleva Denis Halinský z Pardubic a Rigino Cicilia ze Slovácka. PC

Uherské Hradiště - Fotbalisté Slovácka ve 20. kole první ligy nečekaně prohráli s Pardubicemi 1:2 a v nejvyšší soutěži nebodovali po sedmi utkáních. Východočeši vedli od 14. minuty po brance Tomáše Zlatohlávka, v 89. minutě srovnal Rigino Cicilia a využil tak přesilovku, kterou domácí hráli od 68. minuty a vyloučení Dominika Mareše. V první minutě nastavení ale navzdory oslabení rozhodl po brejku hostující Michal Hlavatý. Slovácko zůstalo v neúplné tabulce čtvrté, Pardubice po druhé ligové výhře po sobě třinácté.

"Po vyrovnání jsme se chovali jako kluci, kteří si přišli zahrát fotbal. Chyběla tam zodpovědnost. musíme si to vyříkat. Ztráta mě mrzí, byla zbytečná. I bod by byl málo, ale byl by. Takhle nemáme nic," řekl na tiskové konferenci trenér Slovácka Martin Svědík.

Maximálně spokojen byl naopak kouč hostí Radoslav Kováč. "Po vyrovnání jsem si říkal, že beru i bod. Nakonec byly tři. Kluci vyždímali poslední zbytky sil. Je to hrozně cenná výhra, když se dívám na ostatní výsledky," uvedl Kováč.

Do prvních větších šancí se dostali zkušení domácí hráči. Nejlepší ligový střelec Havlík vypálil v šesté minutě nad a jedenáctou branku v ročníku nejvyšší soutěže nedal, za chvíli hlavičkoval mimo Kalabiška.

Hosté nicméně hráli velmi aktivně a pohybem ztěžovali domácím rozehrávku. Po dobrém napadání Východočechů padl i první gól ligového jara. Daněk vybojoval míč, poslal jej na Chlumeckého, jehož centr z levé strany ve 14. minutě zblízka umístil hlavou do sítě Zlatohlávek.

Slovácko se pak tlačilo za vyrovnáním, Trávníkovu ránu z 25 metrů vytáhl na roh brankář Kinský. Domácí se ovšem do větších příležitostí dostávali v úvodním dějství těžce. Chyběl jim větší klid ve finální fázi a když už pardubickou defenzivu překonali, trefil Kalabiška ve 32. minutě jen břevno.

Východočeši i po přestávce pružnou obranou a rychlým přechodem do útoku komplikovali velkému favoritovi snahu o vyrovnání. V 55. minutě postupoval hostující Brdička sám na gólmana Heču a přepadl přes něj. Sudí Volek nejprve nařídil za faul pokutový kop, ale po zásahu videorozhodčího a zhlédnutí situace ze záznamu penaltu odvolal. "Já už jsem byl smířen s tím, že penalta bude," připustil Svědík, který se narodil v Pardubicích a začínal tam s trenérskou kariérou.

Domácí tento moment nabudil a postupně zvyšovali tlak. Po šancích, které měl Cicilia, pomohlo Slovácku v 68. minutě vyloučení Mareš po druhé žluté kartě. Nápor domácích postupně gradoval, přetížená defenziva Východočechů v čele s Kinským ale dlouho odolávala. Střídající Mihálik pálil z ostrého úhlu nad, hostující obránce Ortiz zachraňoval po rohu na brankové čáře.

Slovácko se dočkalo vyrovnání až v 89. minutě, kdy se s pomocí břevna prosadil Cicilia. Domácí chtěli otočit zápas na svou stranu, ale místo toho nečekaně inkasovali. Po brejku a přihrávce Patráka se v první minutě nastavení do odkryté branky trefil Hlavatý. Pardubičtí venku v lize zvítězili po dvou porážkách za sebou. "Moc si toho ceníme, neboť Slovácko má velkou kvalitu," řekl Kováč.

Hlasy trenérů po utkání:

Martin Svědík (Slovácko): "Obecně nám začátek moc nevyšel. Byli jsme všude druzí, nemohli jsme založit akci, nevyhrávali jsme osobní souboje. Prvnímu gólu předcházela nedůslednost v obraně, to si nemůžeme dovolit. Stalo se to nakonec i při vítězném gólu Pardubic v nastavení. Hosté vedli, dali jsme jim ten luxus. Neřešili jsme pak akce tak, aby z nich vznikly šance. Po přestávce nám při tlaku chyběla lepší orientace v koncovce. Vyrovnali jsme, ale pak jsme se chovali jako kluci, kteří si přišli zahrát fotbal. Chyběla tam zodpovědnost, musíme si to vyříkat. Ztráta mě mrzí, byla zbytečná. I bod by byl málo, ale byl by. Takhle nemáme nic."

Radoslav Kováč (Pardubice): "Jsem strašně rád, že jsme tady zvládli zápas, který tu bývá vždy moc těžký. Hodně nám pomohl první gól. Hlavně bych chtěl pochválit kluky za týmový výkon, podržel nás v něm gólman Kinský. Dostali jsme sice v závěru gól, už jsem si říkal, že i bod bude pro nás zlatý. Ale vyšel nám přechod do brejku, přečíslili jsme domácí hráče a dali vítězný gól. Pro nás je to hrozně důležité vítězství při pohledu na ostatní výsledky."

1. FC Slovácko - FK Pardubice 1:2 (0:1)

Branky: 89. Cicilia - 14. Zlatohlávek, 90.+1 Hlavatý. Rozhodčí: Volek - Hájek, Žurovec - Zelinka (video). ŽK: Daníček - Mareš, Daněk, Brdička, Chlumecký. ČK: 68. Mareš. Diváci: 4723.

Sestavy:

Slovácko: Heča - Reinberk, Daníček (76. Vecheta), Kadlec, Kalabiška (76. Blahút) - Trávník, Kim Sung-pin (66. Kohút) - Petržela (66. Mihálik), Havlík, Juroška (84. Kvasina) - Cicilia. Trenér: Svědík.

Pardubice: Kinský - Mareš, Halinský, Ortiz, Chlumecký - Kissiedou (72. Donát), Vacek (84. Tischler), Hlavatý - Daněk (72. Surzyn) - Zlatohlávek (63. Krobot), Brdička (63. Patrák). Trenér: Kováč.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 27.04.2024 ČTK

Reklama

20°C

Dnes je sobota 27. dubna 2024

Očekáváme v 09:00 15°C

Celá předpověď