Hlavní obsah
Sport

Doporučil hráče, kteří se osvědčili ve světě. Udělá v Plzni to samé?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Žongl/ Jindřich Jager

Šestapadesátiletý Jan Říčka pochází ze Sušice, kde do teď bydlí. V Plzni bude působit jako hlavní skaut plzeňské Viktorie. Zkušenosti, kontakty a jeho přehled může Plzeň posunout o další krok vpřed, protože zapadá do dlouhodobé klubové koncepce.

Článek

Už během svého působení v Manchesteru City byl v kontaktu s Adolfem Šádkem, generálním ředitelem Viktorie, který měl veliký zájem o jeho služby. Nyní je vše zpečetěné a pan Říčka už začal úřadovat. „Budu dělat maximum, abychom byli úspěšní“ uvedl.

Chvála, kterou si Adolf Šádek a klub jako takový zaslouží

Říčka pěl chválu na Šádka slovy: „To, co klub dokázal pod vedením Adolfa Šádka za posledních dvanáct třináct let, je neskutečné.“ Také přiznal, že Viktorku pozorně sledoval, není údivem. Viktoria Plzeň totiž hraje o přední příčky Fortuna ligy, čtvrtfinále Mol Cupu a osmifinále konferenční ligy.

Nezapomněl zmínit, že je obdivuhodné, vyhrát za třináct let šest titulů, hrát čtyřikrát ligu mistrů, spolu s letošním ročníkem mít dobře rozjetou konferenční ligu, kde udržela plný počet bodů. Je fakt, že Šádek za plzeňskou Viktorii dýchá a udělal by vše, aby klub vzkvétal.

Jan Říčka coby fotbalový hráč

S tehdejším týmem TJ Sušice hráli nejvyšší krajskou soutěž, kde v jedné sezóně šlapali na paty právě Viktorce. Samozřejmě Plzeň byla lepší a soutěž dohrála na prvním místě, na tom druhém se umístili Sušice. Vzpomněl i na tehdejší zázemí v Luční ulici, kde byla stará dřevěná tribuna, zmínil i trávník, kterému se přezdívalo „tankodrom“.

V seriálu „Zázrak ze západu“ od Petra Větrovského je přesně vidět, co se za těch spousty let ve Štruncových sadech vybudovalo. Nádherný tréninkový areál v Luční, kde je pevnější a lepší povrch než u většiny prvoligových trávníků. Pochválil snad vše, co mu přešlo přes oči. Následně smekl před všemi lidmi, kteří se na infrastruktuře podíleli a vybudovali útulný a moderní stadion.

Do Manchesteru přivedl spoustu hráčů, kterými se pyšní nejvíc?

Kevin De Bruyne, dvaatřicetiletý hráč, kterého zná celý svět, je považován za jednoho z nejlepších fotbalových záložníků celé fotbalové historie. Kam by to asi dotáhl kdyby se nevrátil do Premier League?

Když dostal De Bruyne příležitost hrát za Chelsea, moc se mu nedařilo a následně odešel do Brém, pak do Wolfsburgu. Říčka ale věděl, že De Bruyne odvádí dobré výkony i efektivitu. Sledoval jeho zápasy v Bundeslize a začal ho natvrdo doporučovat. Jenomže v Anglii je psané pravidlo, že když se hráč neprosadí, tak se za ním zavřou dveře. Všichni byli proti, protože v Anglii nic moc nepředvedl, až sportovní ředitel Begiristain kývl na souhlas.

De Bruyne přestoupil z německého Wolfsburgu do Manchesteru City za 76 milionů eur. Od začátku se mu dařilo a byl fantastický. Další velkou hvězdou je Erling Haaland, ten přestoupil také z Německa. 60 milionů eur putovalo do Dortmundu a i tento přestup má na svědomí právě Jan Říčka. Dále doporučil vedení Ferdinanda, který v Šachtaru Doněck vynikal svými schopnostmi. 1. července 2013 přestoupil do Manchesteru City, kde působil 9 let.

Po týdnu první doporučení

Jan Říčka týden po zveřejnění, že bude hlavní skaut ve Viktorii, doporučil hráče z SFC Opava. Talentovaný sedmnáctiletý útočník Florián Ashley Višna. Tento náctiletý talent přestoupil do Viktorie Plzeň a hrát bude za U-19. V Opavě patřil do kádru prvního týmu a patří do českého reprezentačního výběru do sedmnácti let. „Jsme rádi, že jsme získali takto mladého fotbalistu s potenciálem, který musíme nyní společně dále rozvíjet,“ uvedl sportovní ředitel Viktorie Daniel Kolář. Florián Višna odehrál v české Fortuna národní lize jeden zápas. Přišel na posledních patnáct minut hry a předvedl se v dobrém světle. Místopředseda SFC Opavy Martin Latka se k celé situaci vyjádřil, že přeje Floriánovi, ať se mu v Plzni daří. Hráč dal v Opavě najevo, že nechce pokračovat a tak představenstvo přijalo Plzeňskou nabídku.

Viktoria Plzeň by do svých řad potřebovala ještě jednoho útočníka, jako náhradu za Rafia Durosinmiho. Toto komentoval i Adolf Šádek, dle jeho slov není k dispozici žádný hráč, kterého by klub chtěl koupit. Následně řekl, že další příchody už zřejmě očekávat nemáme.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz