Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Sparta uspěla v Karviné, Pardubice s Českými Budějovicemi zaskočily favority, nevyhrála ani Plzeň

Vedoucí Sparta vstoupila do jarní části fotbalové ligy přesvědčivou výhrou 3:0 na hřišti nováčka Karviné. České Budějovice po osmi kolech naplno bodovaly, díky třem gólům během deseti minut druhého poločasu nečekaně porazily Baník 3:0. Naplno nebodovala ani Plzeň, která po vedoucí brance Chorého přišla o výhru nad Mladou Boleslaví pár minut před koncem, když Ladra proměnil pokutový kop. Z favoritů selhalo také Slovácko, Pardubicím hrajícím v deseti zajistil vítězství v nastaveném čase Michal Hlavatý. Po bezbrankové první půli rozhodly o výhře Liberce nad Olomoucí góly Pennera a Horského.

Fotbalisté Sparty
zdroj: ČTK autor: Petr Sznapka

Pražany poslal v prvním poločase do vedení kapitán Ladislav Krejčí a po přestávce zvýšili Adam Karabec s Janem Kuchtou. Obhájce titulu v nejvyšší soutěži posedmé za sebou vyhrál. Sparta se ideálně naladila na čtvrteční úvodní duel 2. kola Evropské ligy na půdě úřadujícího tureckého mistra Galatasaraye Istanbul.

První velkou šanci si ale vypracovali domácí. Ve 22. minutě po rohu Sparty Akinyemi vyslal do samostatného úniku Memiče.

Bosenský záložník obehrál vyběhnutého gólmana Vindahla, k zakončení se ale nedostal. Místo toho přihrál před branku Regálimu, který těsně minul.

Ve 31. minutě Birmančevič nacentroval do vápna, Krejčí se ve vzduchu "nůžkami" opřel do míče a nechytatelnou střelou k tyči otevřel skóre.

Na konci první půle hostující záložník Preciado nahrál před prázdnou branku Kuchtovi, jenže ten na míč těsně nedosáhl.

V nastavení úvodního dějství Birmančevič poslal balon mezi dva domácí hráče do samostatného úniku Kuchtovi, ale Holec střelu českého reprezentanta zastavil nohama.

V 57. minutě si Karviná vypracovala další příležitost po sparťanském rohu. Obránce Fleišman potáhl míč po levé straně a odcentroval na zadní tyč, odkud nikým nehlídaný Regáli přestřelil.

Po hodině hry přidali Pražané pojistku, když Birmačevičovu tečovanou přihrávku před branku zužitkoval Karabec.

V 69. minutě stanovili hosté konečné skóre. Birmančevič další povedenou nahrávkou našel Kuchtu, který obehrál vyběhnutého Holce i Boháče a bez problémů zakončil do prázdné branky.

Letenští mají s 50 góly nejlepší útok soutěže a s 13 inkasovanými brankami spolu se Slavií i defenzivu.

V nastavení ještě sparťan Ryneš ve výhodné pozici zamířil vedle a gól střídajícího Olantujiho neplatil kvůli ofsajdu.

MFK Karviná – Sparta Praha 0:3 (0:1)

Branky: 31. Krejčí, 60. Karabec, 69. Kuchta. Rozhodčí: Rouček – Kříž, Pečenka – Adámková (video). ŽK: Holec, Bederka (oba Karviná). Diváci: 4238.

Karviná: Holec – Traoré, Krčík, Bederka, Fleišman – Budínský, Boháč (80. Žák) – Memič (82. Kačor), Ezeh (65. Iván), Regáli (66. Ayaosi) – Akinyemi (65. Doležal). Trenér: Jarábek.

Sparta: Vindahl – Sörensen (75. Vitík), Panák, Krejčí – Preciado, Laci (75. Solbakken), Kairinen, Ryneš – Karabec (65. Tuci), Birmančevič (81. Ševčík) – Kuchta (75. Olatunji). Trenér: Priske.

Liberec díky dvěma premiérovým střelcům porazil Olomouc 2:0

Slovan díky premiérovým gólům Nicolase Pennera a Filipa Horského v nejvyšší soutěži porazil Sigmu poprvé od října 2021. Severočeši si připsali pátou domácí ligovou výhru za sebou a bodově se dotáhli na svého soupeře.

Domácí hráli od začátku ofenzivně, ale dlouho jim scházela přesnost. Na druhé straně to zkoušel z dálky i zblízka Vodháněl, branku však ani při jednom ze tří pokusů během úvodní půlhodiny netrefil.

Nizozemský útočník Kok, který na podzim odehrál v lize jen 13 minut, měl deset minut před přestávkou na dosah první gól v české lize.

Po chybě soupeřovy obrany se ocitl sám před brankářem, nedokázal však míč lépe umístit a Macík jeho pokus vytlačil na tyč.

Hned po změně stran si Penner všiml, že se před ním obrana Hanáků rozestoupila a ve 48. minutě z hranice šestnáctky vstřelil ve svém třicátém ligovém zápase první gól.

Slovan byl při chuti a Ghaliho hlavičku odvracel obránce Beneš téměř z brankové čáry.

Až po hodině hry na sebe poprvé upozornil nejlepší střelec hostů Juliš, brankář Bačkovský jeho střelu vyrazil nad břevno.

Deset minut před koncem si střídající Horský naběhl na Ghaliho přesný centr a z voleje zpečetil tři body pro domácí.

Slovan Liberec – Sigma Olomouc 2:0 (0:0)

Branky: 48. Penner, 80. Horský. Rozhodčí: Berka – Hrabovský, Šafránková – Szikszay (video). ŽK: Sláma, Pospíšil, Juliš, Singateh (všichni Olomouc). Diváci: 2427.

Liberec: Bačkovský – Prebsl, Chaluš, Mikula (62. Purzitidis) – Penner (62. Fukala), Varfolomejev, Žambůrek (85. Doumbia), Ghali – Kok (76. Horský), Tupta – Kulenovič (76. Rabušic). Trenér: Kozel.

Olomouc: Macík – Pokorný, Beneš, Vraštil – Křišťál, Breite (76. Fiala), Pospíšil (83. Ventúra), Sláma (54. Langer) – Vodháněl (83. Emmanuel), Zorvan (46. Singhateh) – Juliš. Trenér: Jílek.

České Budějovice porazily Ostravu a ukončily čekání na vítězství

Jihočeši dali všechny góly mezi 59. a 69. minutou, kdy se postupně trefili Samuel Šigut, Martin Králik a nigerijský ofenzivní univerzál Musa Alli. Dynamo bodovalo i ve druhém zápase pod vedením trenérské dvojice Jiří Lerch a Jiří Kladrubský, kteří s týmem zakončili podzimní část soutěže bezbrankovou remízou na stadionu Bohemians.

Už ve druhé minutě postupoval Kubala po dlouhém pasu za obranu sám na Šípoše, který mu ale včas zmenšil střelecký úhel.

Baník na vydařený vstup do utkání nenavázal a do konce první půle už hrozili pouze domácí, zejména kapitán Dynama Ondrášek.

Největší šanci měl zkušený útočník v 41. minutě, kdy Suchanův střílený centr do malého vápna ze tří metrů napálil pouze do břevna.

Krátce po změně stran dostal míč do sítě Kubala, brance ale předcházel ofsajd. Videorozhodčí byl v akci i v 56. minutě. Ostravský gólman Letáček nejprve vyrazil Ondráškovu prudkou hlavičku a následně v leže vykopl i Šigutovu dorážku. Míč už ale byl o pár centimetrů za brankovou čárou a sudí tentokrát gól uznal.

Jihočeši po 399 minutách ukončili čekání na branku v nejvyšší soutěži a znovu se mohli radovat v 66. minutě.

Aktivní Alli našel v pokutovém území Králika, jenž usměrnil míč za Letáčkova záda. Drtivou desetiminutovku Dynama dokonal sám Nigerijec Alli, který z nulového úhlu překvapil Letáčka.

Slezané se už zpátky do zápasu nedostali a nenavázali na vydařenou zimní přípravu, během níž v šesti duelech neprohráli.

Dynamo České Budějovice – Baník Ostrava 3:0 (0:0)

Branky: 59. Šigut, 66. Králik, 69. Alli. Rozhodčí: Pechanec – Ratajová, Novák – Všetečka (video). ŽK: Hellebrand, Tranziska, Alli, Šípoš – Lischka. Diváci: 2457.

Č. Budějovice: Šípoš – Sladký, Nikl, Králik, Trummer – Čermák (88. Böhm), Suchan, Hellebrand – Šigut (83. Polanský), Ondrášek (78. Tranziska), Alli. Trenér: Lerch.

Ostrava: Letáček – Ndefe, Lischka, Pojezný (75. Blažek), Kpozo – Buchta (75. Rusnák), Boula, Rigo (60. Šín), Šehič (46. Ewerton) – Kubala – Klíma (75. Adediran). Trenér: Hapal.

Slovácko v přesilovce prohrálo s Pardubicemi 1:2

Pardubice vedly od 14. minuty po brance Tomáše Zlatohlávka, v 89. minutě srovnal Rigino Cicilia a využil tak přesilovku, kterou domácí hráli od 68. minuty, a vyloučení Dominika Mareše. V první minutě nastavení ale navzdory oslabení rozhodl po brejku hostující Michal Hlavatý.

Do první střelecké šance se dostal Havlík, nejlepší ligový střelec ale vypálil v šesté minutě nad a jedenáctou branku v ročníku nejvyšší soutěže nedal.

Hosté nicméně hráli velmi aktivně. Pohybem ztěžovali domácím rozehrávku a po dobrém napadání Východočechů padl i první gól ligového jara.

Daněk vybojoval míč, poslal jej na Chlumeckého, jehož centr z levé strany ve 14. minutě zblízka umístil hlavou do sítě Zlatohlávek.

Slovácko se pak tlačilo za vyrovnáním, Trávníkovu ránu z 25 metrů vytáhl na roh brankář Kinský. Domácím ale chyběl větší klid ve finální fázi, a když už pardubickou defenzivu překonali, trefil Kalabiška jen břevno.

Východočeši i po přestávce pružnou obranou a rychlým přechodem do útoku komplikovali velkému favoritovi snahu o vyrovnání.

V 55. minutě postupoval Brdička sám na gólmana Heču a přepadl přes něj. Sudí Volek nejprve nařídil pokutový kop, ale po zásahu videorozhodčího a zhlédnutí situace ze záznamu penaltu odvolal.

Domácí tento moment nabudil a postupně zvyšovali tlak. Slovácku navíc pomohlo v 68. minutě vyloučení Mareše po druhé žluté kartě.

Nápor domácích postupně gradoval, přetížená defenziva Východočechů v čele s Kinským ale dlouho odolávala.

Ortiz zachraňoval po rohu a teči Vechety na brankové čáře. Až v 89. minutě se s pomocí břevna prosadil Cicilia a vyrovnal.

Domácí chtěli otočit zápas na svou stranu, ale místo toho nečekaně inkasovali. Po brejku a přihrávce Patráka se v první minutě nastavení do odkryté branky trefil Hlavatý.

1. FC Slovácko – FK Pardubice 1:2 (0:1)

Branky: 89. Cicilia – 14. Zlatohlávek, 90.+1 Hlavatý. Rozhodčí: Volek – Hájek, Žurovec – Zelinka (video). ŽK: Daníček – Mareš, Daněk, Brdička, Chlumecký. ČK: 68. Mareš. Diváci: 4723.

Slovácko: Heča – Reinberk, Daníček (76. Vecheta), Kadlec, Kalabiška (76. Blahút) – Trávník, Kim Sung-pin (66. Kohút) – Petržela (66. Mihálik), Havlík, Juroška (84. Kvasina) – Cicilia. Trenér: Svědík.

Pardubice: Kinský – Mareš, Halinský, Ortiz, Chlumecký – Kissiedou (72. Donát), Vacek (84. Tischler), Hlavatý – Daněk (72. Surzyn) – Zlatohlávek (63. Krobot), Brdička (63. Patrák). Trenér: Kováč.

Ladra obral Plzeň o čtvrtou výhru v řadě

Čtvrtou výhru po sobě mohli přidat fotbalisté Viktorie Plzeň. Cestu ke třem bodům ale měli od začátku strastiplnou. Do utkání totiž lépe vstoupili Mladoboleslavští, kteří si v úvodní desetiminutovce připsali dvě velké šance, skórovat však nedokázali.

Po necelé půlhodině se začali osmělovat i Západočeši, na Chorého přihrávku však nejprve žádný ze spoluhráčů nedosáhl, o pár minut později pak vytáhlého útočníka vychytal Trmal.

Gólman Středočechů mohl být pak v sedmatřicáté minutě rád, že míč po centru Cadua, který se dostal za jeho záda, orazítkoval jen brankovou konstrukci. 

Jako první nakonec skórovali Plzenští, v 63. minutě se míč dostal šťastným odrazem k Chorému a ten jej, opět se štěstím, dopravil do brány.

Svěřenci Miroslava Koubka se ale nakonec ze tří bodů neradovali. V sedmaosmdesáté minutě podrazil brankář Jedlička Vaníčka a Ladra za pomoci tyče vyrovnal na konečných 1:1.

Viktoria Plzeň – FK Mladá Boleslav 1:1 (0:0)

Branky: 63. Chorý – 88 Ladra z pen. Rozhodčí: Černý – Paták, Podaný – Petřík (video). Bez karet. Diváci: 9086.

Plzeň: Jedlička – Hranáč, Hejda, Dweh – Kopic, Valenta (63. Červ), Kalvach, Cadu – Šulc – Chorý (82. Kliment), Vydra (73. Traoré). Trenér: Koubek.

M. Boleslav: Trmal – Kostka, Král, Suchý, Suchomel – Kubista (78. Žitný), Karafiát – Ladra (90.+2 Poulolo), Mareček (64. Hilál), Kušej (78. Vaníček) – Pulkrab (64. Jawo). Trenér: Holoubek.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články