Ubojovaná výhra s notnou dávkou potyček. Máme rády bitky, směje se Tejralová

Foto: ceskyhokej.cz

Více jak dvojnásobná střelecká převaha, konečný výsledek však byl 4:3 po prodloužení pro české reprezentantky. Zápas se Švýcarkami jako takový přinesl velký příděl šancí pro oba celky, nouze poté nebyla ani o potyčky. Ty přitom v ženském hokeji nemají takovou pozici, jako je zvykem u mužů.

Češky vedly nad výběrem helvétského kříže před polovinou klání 2:0 a vypadalo to, že je o směru, kterým se bude duel vyvíjet, téměř rozhodnuto. Poté ale nastoupily Švýcarky se dvěma rychlými góly a skóre bylo na pomyslné nule. Nakonec souboj doputoval až do prodloužení, které rozsekla Aneta Tejralová

„Se Švýcarskem jsou to vždy těžké a bojovné zápasy až do konce. Dostaly jsme pár gólů po vlastní chybě. Jsem ráda, že jsme to dotáhly do konce a nevzdaly to v půlce. Viky Švejdová nás hodně podržela,“ přemítala po utkání česká kapitánka. 

Na libereckém turnaji WEHT si tak Lvice připsaly druhý triumf. „Každý tým, proti kterému tady hrajeme, je na tom velmi dobře. Přes rok se střetáváme mnohokrát, takže to jednou dopadne dobře pro nás a jednou pro soupeřky. Nechceme ale ztrácet vedení a pracovat na naší hře. Jsem ráda za to, že jsme měly tlak a spoustu šancí,“ hodnotila koučka Carla MacLeodová. 

„Tohle je přesně to, co chtějí hrát. Snaží se nás strhnout, protože hokejově na nás nemají."

Utkání nicméně vyčnívalo tím, o jak urputnou a střety podpořenou bitvu se jednalo. V ženském hokeji je omezeno pole působnosti co se hry do těla týče, poměrně neobvyklé jsou také potyčky. Sobotní souboj se švýcarskou reprezentací nicméně přinesl hned sedm vyloučení za hrubost ze čtrnácti celkových.

Pro český výběr ale slovní spojení Švýcarky a častý fyzický kontakt není ničím novým. „Tohle je přesně to, co chtějí hrát. Snaží se nás strhnout, protože hokejově na nás nemají. My jsme na to bohužel přistoupily a jednu třetinu jsme s nimi tenhle souboj hrály. Jsem ráda, že jsme si po druhé třetině řekly, že takhle už dál ne,“ osvětlila brankářka Viktorie Švejdová.

„Máme rády bitky," směje se Tejralová. „V ženském hokeji to samozřejmě není povolené, ale když se tam někdo začne mlátit, tak se určitě zastoupíme. Švýcarky se tím vždy samy rozhodí, v tom je naše plus. Nechceme jim ale nic dávat zadarmo a jen kolem nich bruslit. Je super, že se jim umíme postavit."

Kateřina Mrázová se přidává: „Je to s nimi vždy o šarvátkách před bránami a pošťuchováních. Víme, co od nich očekávat, takže jsme chtěly být disciplinované a nehrát to, co ony chtějí."

„Nechceme jim nic dávat zadarmo a jen kolem nich bruslit. Je super, že se jim umíme postavit."

Přímým potyčkám ale mnohdy předchází také slovní výměny, jež nejsou výjimkou ani mezi ženami. „V angličtině tam něco padne. Já osobně jsem člověk, který má hodně emocí, takže většinou taky něco řeknu. Bez toho to nejde, je to hokej. Mám to ráda, ale samozřejmě to musí být čisté a fér,“ poskytla náhled do svého stylu Tejralová.

O tom, kde hledat původce tohoto herního projevu, má jasno trenérka MacLeodová. „Za to můžete vinit jejich kanadského kouče, je to kanadský styl," směje se. „Všechny ženy na této úrovni jsou hodně odvážné a soutěživé. I v naší hře je spousta fyzické stránky a je to dobře. Vždycky chceme zůstat v zápasu, ale zase ne na trestné lavici,“ přemítala.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz