Zdraví

Jak uvolnit zalehlé ucho a jaké jsou nejčastější příčiny jeho vzniku?

Zalehnout ucho může komukoliv bez ohledu na věk. Jaké jsou nejčastější příčiny tohoto zdravotního problému a jak zalehlé uši opět uvolnit? Přinášíme vám osvědčená tipy, ale i triky našich babiček.

Jak poznat, že máte zalehlé ucho?

Zalehlé uši poznáte snadno podle následujících symptomů:

  • zhoršený sluch
  • pocit, že zvuky jsou tlumené
  • pocit nepříjemného tlaku v uších
  • bolest v uších a jejich okolí
  • problémy s rovnováhou

Příčiny zalehlých uší

Mezi časté příčiny zalehlých uší patří:

  • cestování letadlem
  • potápění
  • plavání
  • rýma
  • ušní maz
  • zánět středního ucha

První pomoc při zalehnutí uší v letadle a po koupání

Při cestování letadlem dochází k rozdílným tlakům v uších a vnějším prostředí. V takovém případě vám pomůže polknutí, zívnutí, žvýkání žvýkaček či zacpání nosu a fouknutí. Zalehnutí uší ale může způsobit také voda, jež v uších zůstane po potápění a plavání. V takovém případě je nejlepší skákat a hlavu naklonit tak, aby z ucha mohla voda volně vytéct. Budete u toho sice vypadat směšně, ale skutečně to pomůže.

Proč u zalehlého ucha pomáhá žvýkání a zívání?

Přemýšleli jste někdy nad tím, proč vám od zalehlých uší pomáhá zívání a žvýkání? Odpověď je mnohem jednodušší, než jste možná čekali. Při žvýkání a zívání totiž dochází k uvolnění Eustachovy trubice a tím se opět vyrovná tlak v uších.

Pozor na časté a přehnaně pečlivé čištění uší

Další příčinou zalehlých uší je jejich přehnané čištění. Ušní maz slouží k ochraně ucha před infekcí, proto se ho rozhodně na denní bázi nezbavujte a buďte opatrní zejména tehdy, kdy k čištění používáte vatové tyčinky. Můžete totiž ušní maz naopak zastrčit hlouběji do ucha a tím může snadno dojít k jeho zalehnutí.

Smrkejte opatrně a jemně

Jedním z vedlejších projevů rýmy může být i zalehlé ucho. Co s tím? Rozhodně se nesnažte při smrkání vyvíjet co největší tlak. Naopak se snažte smrkat lehce a opatrně a k uvolnění rýmy použijte k tomu určené spreje a nebraňte se ani inhalování.

Když se k zalehlému uchu přidá nepříjemná bolest

Pokud kromě zhoršeného sluchu pociťujete také bolest, pravděpodobně u vás došlo k zánětu středního ucha. Toto onemocnění se často objevuje u dětí, ale může potrápit i nejednoho dospělého. K úlevě pomohou obklady a v případě, že bolest neustoupí, je nutné zavítat do ordinace lékaře.

Babské rady aneb jak řešily zalehlé ucho naše babičky

Jak si se zalehlým uchem poradily naše babičky? Vždy měly po ruce něco, co se dalo použít. Které běžně se vyskytující věci v domácnosti vám mohou pomoci a jak? Přinášíme vám čtyři nejrozšířenější babské rady, na které nedají dopustit lidé ani v moderní době, kdy jsou k dispozici léky, masti a další.

Vincentka

Vincentka se dá použít místo nosního spreje, protože vám pomůže protáhnout dutiny. Dříve byla dostání pouze v lahvi, nyní jsou již v lékárnách Vincentky ve spreji, které vám aplikace zjednoduší.

Olivový olej

Olivový olej můžete použít k promazání uší zevnitř. Než si ho do uší kápnete, ohřejte ho na tělesnou teplotu. Jeho aplikace pak bude mnohem příjemnější. Máte-li po ruce kapátko, do kterého můžete ohřátý olej přelít, půjde vám to skutečně snadno. Nakloňte hlavu na stranu a ucho, které máte zalehlé a potřebujete ho uvolnit nechte nahoře a kápněte do nej dvě až tři kapky oleje. Následně v této poloze chvilku počkejte, aby se olej dostal do ucha a pomohl vám ho uvolnit. Pak hlavu opět narovnejte a olej nechte z ucha volně vytéct. Pokud tento postup nezabere napoprvé, během dne ho ještě zopakujte.

Heřmánek s mlékem

Ulevit od zalehnutého ucha vám může také domácí heřmánkový obklad. Připravíte si ho tak, že heřmánek povaříte v mléce a následně v něm namočíte látkový kapesník a přiložíte si ho na ucho. Teplý obklad je příjemný, hezky voní a měl by vám poskytnout úlevu. Pozor si ovšem dejte v případě, že nemáte pouze zalehlé ucho, ale potýkáte se se zánětem středního ucha. Tehdy je totiž mnohem lepší, vsadit na studený obklad. Heřmánek s mlékem tak nechte zcela vychladnout a až poté v něm namočte kapesník a pokládejte na ucho.

Octový roztok

K vytírání zalehlého ucha můžete použít také octový roztok, jenž si vyrobíte smícháním lžíce octa a lžíce vody. Opět si vezměte k ruce látkový kapesník, namočte ho v roztoku a následně si jím opatrně vytřete ucho.

Zalehlé uši mohou čas od času potrápit každého z nás, proto je dobré vědět, jak si s nimi poradit. Pokud k jejich uvolnění nepomůže žvýkání, zívání, skákání s nakloněnou hlavou ani žádná babská rada, navštivte ordinaci svého lékaře. Když se navíc k zhoršenému sluchu přidá i nesnesitelná bolest, s návštěvou doktora neváhejte – pravděpodobně totiž došlo již k zánětu středního ucha.

Zdroj foto: www.freepik.com

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button