Středoevropan Piotr Anderszewski a jeho nové album „Bartók, Janáček, Szymanowski“

Klavírní cykly Leoše Janáčka, Bély Bartóka a Karola Szymanowského natočil polský klavírista na své nové CD, které vyšlo 26. ledna.

Polský pianista Piotr Anderszewski (*1969), hráč pražskému publiku dobře známý - mimo jiné třeba i z Dvořákovy Prahy nebo z Klavírního festivalu Rudolfa Firkušného - vydal 26. ledna u společnosti Warner Classics nové album zaměřené na středoevropský repertoár začátku 20. století, který je tomuto interpretovi blízký.

Na CD s názvem Bartók, Janáček, Szymanowski najdeme Bartókových 14 bagatel z roku 1908, které obsahují už náznaky atonality. Maďarský skladatel při jejich psaní uplatňoval své přesvědčení, že nejzajímavější folklórní bohatství lze nalézt na místech, kde se střetávají různé kultury a tradice, což středoevropský prostor té doby skvěle naplňoval.

Klavíristovo rodné Polsko pak na albu reprezentuje výběr z 20 mazurek Karola Szymanowského. Právě Bartóka a Szymanowského ostatně Piotr Anderszewski zahrál loni v listopadu v pražském Rudolfinu. Českou hudbu pak zastupuje letošní jubilant Leoš Janáček, od jehož narození si připomínáme 170 let. Anderszewski na své album natočil druhou část cyklu Po zarostlém chodníčku.

71Lq6vUcONL._UF1000,1000_QL80_.jpg
  • Obal alba (©Warner Classics)

Úvodní foto: Piotr Anderszewski (©Simon Fowler)

Podcast