Petr Gajdošík: František Vláčil / Život a dílo. Putování za příběhy filmových básní

23. únor 2024

Ačkoliv se filmy vrcholného tvůrčího období režiséra Františka Vláčila vryly hluboko do myslí citlivých diváků, osobnost jejich tvůrce zůstávala až do nedávné minulosti (na rozdíl od jeho vrstevníků) spíše v pozadí. I to připomenou desetidílné Osudy Františka Vláčila. Výběr z monografie Petra Gajdošíka, vzniklé z obdivu k filmům neobyčejného solitéra, významného tvůrce české poválečné kinematografie, poslouchejte online po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Čte: Michal Przebinda
Připravila: Ivana Myšková
Režie: Petr Mančal
Natočeno: 2020

Mnohého posluchače možná překvapí, že profesní cesta Františka Vláčila, tohoto „básníka stříbrného plátna“ a „krále českého filmu“, původně k filmu vůbec nevedla. Nejprve studoval Vysokou uměleckoprůmyslovou školu v Praze a posléze dějiny umění a estetiku na Masarykově univerzitě v Brně. Odmalička toužil především malovat a výtvarné pojetí filmu pro něj bylo zcela zásadní. Vojenský výcvik a práce na instruktážních a dokumentárních filmech pro Československý armádní film však začínajícího režiséra zocelily a připravily na pozdější filmařskou cestu.

Vybrané ukázky pocházejí z téměř devítisetstránkové monografie filmového historika Petra Gajdošíka František Vláčil: Život a dílo. Kniha přináší komplexní a maximálně podrobný obraz Vláčilovy pozoruhodné životní a profesní cesty a detailně zachycuje genezi všech jeho realizovaných i nerealizovaných filmových prací, nejen z oblasti hrané filmové tvorby, ale i tvorby dokumentární. V rozhlasové podobě jde zejména o výběr příběhů Vláčilových filmů.

autor: Ivana Myšková
Spustit audio

Související