Hlavní obsah
Lidé a společnost

Valentýn je komerční svátek, který nejlépe slouží obchodníkům. Lásku ale můžeme oslavovat kdykoli

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Luciann Photography / Creative Commons / Pexels

A je to tady zase. 14. únor a svátek zamilovaných. Miliony lidí po celém světě si v tento den připomínají, že mají někoho, na kom jim záleží a s kým nejraději tráví svůj čas. Jenže Valentýn je hlavně dnem, ze kterého nejvíc těží obchodníci.

Článek

Otevřením hranic po sametové revoluci se do České republiky dostaly některé svátky či významné dny, které jsme tu předtím neslavili. Nejvíce jsme jich přejali od Angličanů a Američanů. Patří mezi ně například Halloween, Black Friday nebo právě Den svatého Valentýna. Jenže spolu s těmito svátky k nám přišla i komerce, která se k nim už mnoho let neodmyslitelně váže.

Právě na tyto dny připravují obchodníci speciální akce a snaží se prodat produkty, které jsou se svátkem neodmyslitelně spjaty. Black Friday je trochu specifický, v tomto období naleznete se slevou snad úplně všechno, ale je potřeba si hlídat, zda je sleva skutečná a zda pro nás bude následná koupě opravdu výhodná. Na Halloween se ve velkém prodávají masky a převleky, svíčky, umělé pavučiny či dýně. I když se může zdát, že svátek zamilovaných takový není, opak je pravdou.

V tento den se prodá nejvíce květin a čokoládových bonboniér. Většina výrobců vyrábí speciálně pro tento den bonboniéry ve tvaru srdce, aby jejich darování ještě podtrhlo to, co se snažíte své polovičce sdělit. Hojně se ale prodávají i šperky, které každou ženu určitě potěší. Restaurace praskají doslova ve švech, protože není nic romantičtějšího než tento slavnostní den zakončit dobrou večeří nejlépe při svíčkách.

Páry se často obdarovávají i romantickými výlety. V tomto období mnoho z nich tráví prodloužené víkendy napříč Evropou. Velmi oblíbené jsou romantické destinace jako například Paříž, Řím, Florencie nebo Verona. Oblíbené jsou ale i wellness pobyty na území Česka, kde si pár může užít společné masáže, masážní trysky ve vířivce nebo romantické procházky po okolí.

Obchodníci se zkrátka valentýnským oslavám přizpůsobují. Snaží se prodat a utržit co nejvíce. Pokud necháte nákupy na poslední den, můžete také výrazně ušetřit. Zejména čokoládové speciality se v tento den už často prodávají se slevou, protože prodejce nechce riskovat, že by mu zůstaly na skladě. Hodí se totiž pouze k této příležitosti a jako potravina do dalšího roku ve většině případů nevydrží.

Je smutné, že i tento svátek je hodně komerční a obchodníci spoléhají na to, že na něm vydělají. Přitom by to neměl být pouze 14. únor, kdy svým nejbližším vyjadřujeme lásku a náklonnost. K tomu máme přece 365 dní v roce. Možná naši blízcí ocení, když jim poděkujeme i v den, který k tomu není určený.

Valentýn se u nás začal slavit až v roce 1990, přišel k nám z kultur, které nás v té době ovlivňovaly nejvíce. Zejména z USA a Velké Británie. Nenechme se strhnout tím, že lásku je nutné si vyjádřit právě v tento jeden únorový den. Buďme k sobě milí a pozorní celý rok.

Zpracováno na základě:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz