TOPlist

Gadget týdne: lampička Xiaomi, která zaujme víc než jen světlem

Multifunkční campingová lampa Xiaomi v terénu
  • Xiaomi od prosince prodává zajímavou lampu pro kempování
  • Vydrží svítit až 100 hodin a barvu i intenzitu světla můžete regulovat telefonem
  • K mání je v jediné barvě za cenu 1 190 korun

Připravili jsme pro vás nový seriál Gadget týdne, ve kterém pro vás budeme pravidelně vybírat zajímavé gadgety a další příslušenství, které můžete připojit k vašemu smartphonu a které vám dokáží zpříjemnit či usnadnit každodenní činnosti. Začínáme multifunkční lampičkou značky Xiaomi, kterou využijí trampové, zálesáci nebo obyčejná městská rodina, která chce vyrazit na prodloužený víkend do přírody.

Chytrá lampa Xiaomi s funkčním designem

Zařízení se jmenuje Xiaomi Multifunctional Camping Lantern, a jak má výrobce ve zvyku, tento dlouhý název celkem dobře představuje, o co se jedná. Jde o bezdrátovou elektrickou svítilnu určenou pro venkovní či vnitřní využití.

Multifunkční campingové světlo Xiaomi

Designově zařízení odkazuje na klasické petrolejové, popřípadě modernější plynové kempingové lampy. Podstava má pogumované nožičky, aby neklouzala po hladkém povrchu stolu, a velké ovládací prvky: dvě tlačítka a otočné kolečko, k oběma se ještě vrátíme později.

Průhledný plast následně kryje to hlavní – mohutný LED sloup. Nahoře je ještě velké ucho, za které můžete lampu pověsit do prostoru. Hmotnost celého zařízení je zhruba půl kila, v ruce ale působí mnohem lehčím dojmem. Rozměry činí 198 × 114 × 123 milimetrů. Zařízení splňuje také certifikaci IP54 (ochrana před prachem a deštěm).

Dvě svítilny v jednom

Jednoduchým gestem ucho vytáhnete a v ruce vám zůstane menší příruční svítilna. Ta má vlastní světelný kužel, s výrazně slabší schopností osvětlit prostor. Lze ji využít i jako klasickou svítilnu, kdy osvětlujete přímo prostor před sebou. Příruční modulární část se pak vloží zpět do „stanice“, kde se i nabíjí.

Modulární konstrukce lampy Xiaomi

Dobrou zprávou je, že můžete používat obě světla – velké i malé příruční – simultánně. Jakmile tedy modulární část vysunete ze základny, nedojde k omezení jejích funkcí. Nemusíte se tak bát, že byste při noční procházce zanechali svůj kemp bez zdroje světla.

Světlo přesně podle vás

Protože jde o chytrou lampu, umožňuje vám poměrně podrobně nastavit vlastní barevný profil světla. Zařízení má k tomuto účelu otočné kolečko a dvě tlačítka. Jedním se zapíná a tím druhým se přepínají barevné režimy (červená, zelená, modrá a různé odstíny bílé), které si můžete upravit v aplikaci Xiaomi Home dostupné pro iPhone i Android.

Multifunkční Xiaomi campingová lampa ovládaná telefonem

Masivní kolečko pak slouží pro regulaci jasu, tedy intenzity osvětlení. Dle oficiálních informací lampa emituje světlo s hodnotou 6–230 lumenů. Jen pro zajímavost, vyjímatelná příruční lampa nabízí svítivost 120 lumenů přímým proudem světla, případně 70 lumenů v režimu prostorového osvětlení.

Kromě zmíněných tlačítek samozřejmě můžete světlo ovládat pomocí aplikace v telefonu. Můžete v ní taktéž nastavovat časovač vypnutí světla, jinak ale moc funkce svítilny nerozšiřuje.

Výdrž a nabíjení

Velká základna disponuje 4800mAh akumulátorem typu Li-Ion. Ten dle Xiaomi udrží lampu v chodu klidně i 100 hodin, velmi však záleží na intenzitě samotného osvětlení. Malá vyjímatelná svítilna nabízí 800mAh baterii a vydrží svítit pár hodin.

Dobíjení probíhá pomocí USB-C kabelu dodávaného spolu s lampou, stačí přitom výkon 10 W. Nabití z 0 do 100 % následně trvá 3,5 hodiny. Relativně slušný akumulátor uvnitř svítilny bohužel nemůžete využít k nabití vašeho vlastního zařízení, třeba mobilního telefonu nebo bezdrátových sluchátek.

Cena a dostupnost

Chytrá lampa vhodná pro milovníky kempování, trampingu nebo zkrátka jen výletů do přírody je na českém trhu celkem novinka, v nabídce tuzemského Xiaomi je od prosince. V jediné barevné variantě vyjde na 1 160 Kč včetně DPH, prohlédnout si ji můžete ve značkových prodejnách Xiaomi v Liberci, Ostravě, Plzni nebo v Českých Budějovicích.

Autor článku Jakub Fišer
Jakub Fišer
Novinář, fanoušek moderních technologií, letních měsíců a asijského jídla. Mám rád filmy od Lynche, obrazy od Pollocka, french house a fotbalový klub Arsenal. Ve volném čase hraju na PlayStationu a chodím běhat.

Kapitoly článku