Trump prosazuje do vedení republikánů svou snachu

foto Předsedkyně Národního republikánského výboru Ronna McDanielová hovoří na předvolebním mítinku Donalda Trumpa, 5. listopadu 2018, Cape Girardeau. 

Washington - Pravděpodobný republikánský kandidát na příštího amerického prezidenta Donald Trump podpořil kandidaturu své snachy Lary Trumpové do vedení strany. V něm by podle Trumpa měla stanout po boku dosavadního šéfa republikánů v Severní Karolíně Michaela Whatleye. Informují o tom dnes americká média, podle nichž je Trump nespokojen s dosavadní šéfkou republikánů Ronnou McDanielovou.

Whatley by se podle Trumpa měl stát předsedou Národního republikánského výboru (RNC), zatímco manželka Trumpova syna Erica by měla zastávat funkci spolupředsedkyně. "Moje velmi talentovaná snacha Lara Trumpová souhlasila s kandidaturou na spolupředsedkyni RNC," uvedl bývalý prezident v prohlášení.

Trumpovi podle médií McDanielová leží v žaludku kvůli údajně špatné práci při shánění peněz na kampaň a nevýrazným výsledkům z minulých voleb. Trump v roce 2020 prohrál se současným prezidentem Joem Bidenem a strana v doplňovacích kongresových volbách o dva roky později zaostala za očekáváními.

McDanielová navíc Trumpa loni přesvědčovala k účasti v předvolebních debatách kandidátů na republikánskou prezidentskou nominaci, což on odmítl.

Podle amerických médií by mohla McDanielová oznámit svou rezignaci na vedoucí post po primárkách v Jižní Karolíně 24. února. V nich by si Trump mohl zajistit konečnou nominaci, pokud v jejím domovském státě porazí svou zbývající soupeřku Nikki Haleyovou, jak naznačují průzkumy.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 1.05.2024 ČTK

Reklama

23°C

Dnes je středa 1. května 2024

Očekáváme v 03:00 14°C

Celá předpověď