shop.musicserver.cz
Kateřina Marie Tichá - S Bandjeez jsme si tak trochu postavili nový dům

Kateřina Marie Tichá - S Bandjeez jsme si tak trochu postavili nový dům

Vydáno: 13.02.2024 08:00 v sekci Rozhovory - David Böhm | foto: Radek Kudláček

"Měla jsem pocit, že už nikdy nic nenapíšu," přiblížila své obavy po vydání prvního alba "Sami" Kateřina Marie Tichá. Ty se však nepotvrdily, a tak společně s Bandjeez natočila velmi povedenou novinku "Plamen". Právě o ní jsme se v našem rozhovoru pobavili, řeč ale přišla i na cestování a osobní výzvy.

Tvé první album "Sami" bylo přijato velmi kladně, získala jsi za něj také Cenu Anděl jako Objev roku. Dařilo se ti dát stranou očekávání, která s sebou druhá řadovka přinášela?

Když jsem po vydání té desky začala skládat, měla jsem pocit, že už nikdy nic nenapíšu. Myslím, že jsem se právě bála, že už nikdy nevytvořím nic takového jako "Sami". Potom jsem ale zjistila, že mi nezbývá nic jiného než psát a psát. Neřešit, zda z toho vzniknou písničky. A to bylo extrémně náročné.

Cítila jsi tedy, že se "Sami" opravdu povedlo?

Především jsem cítila, že vyjadřovalo to, co jsem si přála sdělit, a dopadlo tak, jak jsem si představovala.

"Plamen" ti vyšel hezky před tour. Bylo pro tebe důležité jej dokončit před ní?

Určitě ano, turné je zamýšlené přímo pro něj. Říkali jsme si, že by bylo moc pěkné na první společné šňůře představit nové album.

Z tvého instagramu si pamatuji, že jsi avizovala jedenáct songů, nakonec jich je deset. Nehodil se nakonec ten poslední do výběru?

Nestihly jsme dodělat písničku s Terezou Balonovou, kterou jsem složila pro nás dvě. Terka bohužel byla nemocná, a tak se nepodařilo skladbu dokončit včas. Tak jsme si řekly, že nám nikam neuteče, a máme ji prozatím schovanou. Pracovní název zní "V noci se mi zdálo".

Tak to jsem zvědavý, na albu které z vás se nakonec objeví.

No, na tom mém! (smích) Ale bůhví, na kolikátém. Snad na třetím.

Deska "Sami" se skoro jmenovala "Kolemjdoucí". Měl "Plamen" také nějakou konkurenci, co se týče názvu?

Líbila se mi představa, že by se ta nahrávka jmenovala "Nový dům". Právě jako nový dům ji tak trochu vnímám. Dům, který jsme si postavili s Bandjeez. Jenže tento význam by podle mě byl pouze pro nás, a veřejnosti by se nevysvětloval tak snadno, takže jsme zůstali u "Plamene". A i ten také vystihuje gró toho alba, jako síla, která se v naší muzice a v mém životě najednou objevila. Ne že by na "Sami" energie a síla chyběla, ale byla zkrátka jiná, možná trochu smutnější.

Na minulou studiovku jsi zamýšlela umístit i song "Cookovy ostrovy". Nakonec se nevešel, a tak sis ho ponechala do doby, kdy jsi nemohla koncertovat. Ani tak ale nevyšel - je už ztracený?

Tato píseň pro mě bohužel zestárla. Je možné, že ji někdy vytáhnu a přepracuji, ale v té skicové verzi, v níž ji teď mám, je už bohužel příliš daleko od mého aktuálního já.

Zestárlo takhle pro tebe něco z debutu?

Kateřina Marie Tichá
© SinglTon
To je něco trochu jiného. "Cookovy ostrovy" jsme hráli jen párkrát, ale nikdy nešlo o hotový útvar. Skladby ze "Sami" naopak hotové jsou a já jimi žiji nebo je žijeme společně s Bandjeez již několik let. A jak je hrajeme, nemají šanci zestárnout, protože jim stále dáváme nový život.

S Bandjeez jsi také natáčela ve studiu, což s sebou přináší bohatší zvuk. Je ještě něco, co si na společné práci pochvaluješ? Přinesla tato změna naopak i nějaká úskalí?

Jednoduše je skvělé, že mám kolem sebe pět hudebníků, kteří mohou do písní přidat kousek sebe. Narostly mi u muziky další ruce a je to moc příjemné.

Občas ale není snadné sladit vícero názorů, a člověk musí najít cestu, na které budou všichni spokojení, i když to občas znamená kompromis. V konečném důsledku jsem měla rozhodující slovo já, ale snažila jsem se najít ten střed, kdy to všechny bude bavit, což samozřejmě chci, aby pro kluky platilo.

Měla bys konkrétní příklad, kdy sis prosadila něco svého?

Třeba aranže písně "Smečka" dva kluci z kapely vůbec nechápou. Pro mě jde o srdcovku, a při produkci jsem na aranži hodně přispěla. Pavel a Maro mi ale každý nějakým způsobem sdělil, že té skladbě nerozumějí, protože pro ně nemá takovou tu klasickou formu. "Smečka" spíše roste z nuly, nemá klasické postupy sloka-refrén-sloka-refrén. Je ale moc hezké, že když to tak cítím, dokážou to respektovat.

Řešila jsi s kapelou i nějaké texty, nebo se soustřeďujete pouze na hudbu?

Kateřina Marie Tichá
© Radek Kudláček
Občas se mě zeptali, o čem nějaká píseň je, a já jim to vysvětlila. Jinak se do textů zatím nepouštím s nikým.

Během koncertů vždy došlo na miniblok songů Davida Stypky. Zanecháte ho? A pokud ano, půjde o stejné kousky?

Určitě ano. Nedokážu říct, zda to tak zůstane nastálo, ale momentálně v tom bloku vidíme velký smysl jeho skladby připomínat. Časem je možná obměníme, ale momentálně se nám "Farmářům" a "Čaruj" i krásně hodí do setu, protože jsou energické, pozitivní a milé. Zůstane po nich takový hřejivý pocit.

Tereza Balonová, tvá kamarádka, ti tentokrát pomohla s hudbou. Otiskla se v každé písni?

O tom jsme se nedávno bavily a zjistily jsme, že nevíme. Když jsme spolu někde zavřené a řešíme hudbu, procházíme třeba deset různých songů, ať už jejích, nebo mých, a nestíháme si to třeba ani zapsat. Rozhodně jsem s Terkou však dělala na většině, i kdyby to snad znamenalo, že na nějaké melodii změnila jeden akord.

V rozhovorech ke tvé prvotině často přišla řeč na cestování. To inspirovalo zřejmě i skladbu "V horách". Šlo o nějaký konkrétní zážitek?

U refrénu "Řekni, kolikrát ještě uvidím / to, co jsem viděla v horách" jsem myslela na hory v Gruzii, kterou jsem navštívila v roce 2019. Vydala jsem se sama na trek. Okolo mě stály listnaté stromy a hrály desítkami podzimních barev, které jsem snad ještě neviděla. Nádherné, syté a vůbec ne umělé.

A já jsem o tomto zážitku napsala báseň, která je v mé knize "Ostrov, co chutná jako pomeranče". Konkrétní úryvek "Jako podzim shazuji mrtvé listí, uvidím ještě někdy tak syté barvy?" jsem před asi dvěma lety rozvedla do této písně.

Kateřina Marie Tichá

Kateřina Marie Tichá již před jedenácti lety debutovala nesmělým singlem "Vzpomínej". Ten najdeme na EP "Otazníky" z roku 2015, na němž spolupracovala s Martinem Ledvinou. Na své debutové album si však počkala - "Sami" vyšlo až o pět let později. Čekání se ovšem vyplatilo, Tichá se zde představila nejen jako skvělá zpěvačka, ale i jako autorka originálních textů. Za nahrávku si vedle pozitivních reakcí vysloužila Cenu Anděl coby Objev roku, mezi posluchači zarezonoval singl "Zničená zem". I proto je následovník "Plamen", který Kateřina natočila s kapelou Bandjeez a producentem ODDm a který vyšel 2. února pod nakladatelstvím SinglTon, již velmi očekávaný. Stejnojmenné písni se momentálně také daří v rádiích.

Moc se mi líbilo, když jsi během vystoupení v Malostranské besedě prozradila moudro, které ti řekla paní, u které jsi během svých výprav přenocovala: "Bát se můžeš jindy." Máš z nedávného cestování ještě nějakou radu nebo zkušenost, kterou se nově řídíš?

Spoustu krásných věcí z cest nejenom po světě, ale i u nás v Česku si ukládám do takových svých šuplíčků. Napadá mě třeba, že mám kamarádku žijící s manželem v Portugalsku. Pořídili si vlastní loď, na které cestují po světě, a když jsme se potkaly a bavily o našich životech, řekla mi: "Nemáme s mužem žádné plány pro život, ale jenom nápady." A to se mi strašně líbí, protože to vlastně mám stejně. Že je pěkné, když člověk nemá plány, na kterých by lpěl, ale spíše nějaké nápady, které sice drží jeho směr, ale jsou mnohem svobodnější. A když uhne z té cesty, není to, jako že ten plán neplní, ale zkouší zkrátka něco jiného.

Víš už, kam tvé cesty budou směřovat dál?

Ráda bych někam vyrazila na podzim, jen ještě nevím kam. Na mušce mám Peru, Srí Lanku a asi nejradši bych vyrazila do Himálaje, ale ještě si nejsem jistá, jestli by už nebyla na podzim příliš velká zima.

Textově velmi zaujme poslední skladba "Znova". Přemýšlíš v ní nad jiným životem. Co tě k tomu přivedlo?

Když se nám v životě něco děje, asi každý si říkáme, jaké by to asi bylo, kdybychom se narodili jako někdo jiný, v jiném městě a podobně. A nejspíš také máme tendenci si říkat, že by to bylo lepší, kdybychom třeba byli miliardáři na Floridě. Ale vždy když mě něco takového napadne, rychle mi dojde, že i takový člověk má své problémy - jenom jiné. A přitom dost možná stejně velké nebo malé. Tato píseň je tedy takové smíření s tím, že i kdyby tedy tomu tak bylo, neudělalo by mě to automaticky šťastnou.

"Nový dům" zazněl už před dvěma lety na koncertě Jelena v O2 universu. Jde o nejstarší věc?

Kateřina Marie Tichá a Bandjeez
© Radek Kudláček
Vlastně ano. Ještě chvilku před "Novým domem" jsem rozepsala "Znamení", ale "Nový dům" považuji za tu první dokončenou.

Mně se bohužel zatím stále nepovedlo rozklíčovat, proč je napsaná v mužském rodě...

To je hezké, že se ptáš. (smích) Je o Bohu. A ty sloky vlastně zpívá ten hlas, který každý máme v sobě - ať už je to Bůh, nějaká energie, či vesmír. To něco ke mně v této skladbě mluví, a já tomu v refrénu odpovídám.

Slyšíme tady hlas Milana Caise z Tata Bojs, "Znamení" zase obohatil Štěpán Kozub. Šla jsi po takovýchto neokoukaných tvářích záměrně?

O účel nešlo, ale když jsme na koncertech hráli "Nový dům", měla jsem pocit, že mu něco chybí. Takový ten mužský hlas, který funguje jako nějaká jistota. A na Milana jsem si zkrátka vzpomněla, protože má hřejivý, krásný a hluboký hlas. Navíc jsme přátelé, znám jeho tvorbu, takže šlo o jasnou volbu.

Se Štěpánem to byla náhoda - před dvěma lety jsme byli v Karlových Varech. Náš Pavel s ním občas hraje na klávesy a Štěpán s kapelou tam vystupovali den před námi. Tak jsme si řekli, že se půjdeme podívat. A až v té době mě jeho tvorba oslovila, protože zněla trošku jinak než na studiovce. Pokorně, nedramaticky. Zpívaly se tam ty temnější písně, ale Štěpán je během povídání humorně a charismaticky shazoval. Čekala jsem, že přes koncert bude hozená taková těžká deka. Nebyla a mě to velmi mile překvapilo. A píseň "Znamení" pro mě na desce trochu vybočuje, jak textově, tak hudebně, a cítím ji jako dramatickou. Tudíž mě napadlo: kdo jiný než Štěpán?

V klipu k "Plamenu" jsi tančila. Uvidíme to ještě někdy?

(smích) To nevím. Byla to obrovská výzva, kterou jsem si sama na sebe ušila. Nejsem si proto jistá, jestli do toho půjdu ještě znova.

Baví tě dávat si takové výzvy?

Ano, ale nesmí jich být příliš najednou, musím si je trochu rozkládat.

Další singl již znáš?

Ještě to není úplně jisté, ale nejspíš zvolíme píseň "Ta třetí".

S novou nahrávkou vyrážíš na šňůru, křtít budeš v Lucerna Music Baru, a to dokonce nadvakrát, protože se první termín vyprodal s velkým předstihem. Pokukuješ v Praze už po větším prostoru?

Uvidíme. Nejdřív počkáme, jestli se vyprodá ten druhý večer. Přijde mi zbytečné si vymyslet nějaký velký prostor a následně na sílu zvát tisíce lidí, aby se zaplnil. Radši si počkám, až bude jasné, že lidé budou chtít přijít a že jich přijde dost. Ale ano, líbilo by se mi ve správný čas udělat opravdu velký koncert. Chodím po krůčkách.

Máš v plánu naživo představit celou desku?

Na turné určitě nebudeme hrát všechny skladby. Nebo všechny během turné asi zaznějí, ale budeme je obměňovat. Já mám celkově dost pomalých písní, a koncertu nesmí spadnout řetěz. Takže postavit setlist tak, aby gradoval, je občas kumšt. Tudíž bohužel nemohu do závěrečných třech songů hodit třeba skladbu "Znova", i když bych moc ráda. Ale na nějakých akustičtějších večerech to třeba udělám!

NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Jelen ft. Rybičky 48 - Je lepší se opít 7/10
Video: Jelen a Rybičky 48 radí: "Je lepší se opít" a jít spát Víte, co vznikne, když zkřížíte jelena s rybičkami? Zní to jako vtip či hádanka, ale jestliže obě slova začnete velkými počátečními písmeny, výsledkem se může stát poměrně vkusně zpracovaná písnička. Songem s... čtěte zde
Vydáno: 28.04.2024 10:30 v sekci Audio / Video | Video
Mötley Crüe - Dogs of War 6/10
Video: Mötley Crüe se chtějí v novince "Dogs of War" stát nesmrtelnými. Moc se jim to nedaří Všemožnými historkami opředení glamrockoví divočáci Mötley Crüe mají svá nejlepší léta za sebou. Nicméně si nejsem úplně jistý, zda si to sami uvědomují. Místo hudby se ve spojitosti s kapelou skloňují spíše kauzy typu... čtěte zde
Vydáno: 27.04.2024 17:00 v sekci Audio / Video | Video
Taylor Swift - The Tortured Poets Department 6/10
Recenze: Taylor Swift na desce "The Tortured Poets Department" otevírá dveře pouze pozvaným, ostatní nechává tápat ve foyer Taylor Swift je králem Midasem dnešní doby. Ne ovšem ve smyslu, že by tajila oslí uši. Spíše upomíná na příběh, v němž na co panovník sáhl, proměnilo se ve zlato. Midas kvůli této schopnosti nemohl pít ani jíst, u Taylor se v... čtěte zde
Vydáno: 27.04.2024 08:00 v sekci Recenze
Berenika Kohoutová - Hot or not? 7/10
Video: Berenika Kohoutová v "Hot or not?" řeší ne/dokonalost a odtajňuje těhotenství Zpěvačka a herečka Berenika Kohoutová představuje po delší době provokativní singl "Hot or not?" pojednávající o zdánlivě dokonalém životě, který tak rádi prezentujeme na sociálních sítích. Ale ne vše pozlátko je takové, jak... čtěte zde
Vydáno: 26.04.2024 16:30 v sekci Audio / Video | Video
Anna K., Forum Karlín, Praha, 25.4.2024
Naživo: Anna K. provedla Forum Karlín uhrančivým "Údolím včel" Anna K. se do pražského Fora Karlín vrátila po šesti letech. Příjemně zaplněnému prostoru představila většinu ještě stále nového alba "Údolí včel", které jí přišel pomoct pokřtít Michal Suchánek. Zazněly samozřejmě také... čtěte zde
Vydáno: 26.04.2024 08:48 v sekci Naživo
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Video: Kateřina Marie Tichá v doprovodu Bandjeez a dechů rozhodně nemusí být "Ta třetí" (19.03.2024 13:19)
- Naživo: Kateřina Marie Tichá publikum v Lucerna Music Baru roztancovala i dojala (16.03.2024 14:30)
- Jen Kateřina Marie Tichá konkuruje rapu: její "Plamen" rozpálil top pětku albového žebříčku (15.02.2024 10:30)
- Nové desky 5/2024 - od Kateřiny Marie Tiché přes L Devine po Kirina J Callinana (07.02.2024 16:00)
- Recenze: Z niterných písní na desce "Plamen" Kateřiny Marie Tiché & Bandjeez se tají dech (05.02.2024 00:00)
- Naživo: Slušnost, pokora, vděčnost. Kapela Jelen v O2 areně oslavila deset let nádherným koncertem (03.12.2023 13:29)
- Video: Kateřina Marie Tichá a Bandjeez představují první společnou píseň "Plamen". V klipu se zpěvačka ukazuje jako tanečnice (02.10.2023 09:14)
- Naživo: Kateřina Marie Tichá s Bandjeez nachystala pražskému Lucerna Music Baru krásný, poetický večer (13.04.2023 07:45)
- Video: Lipo a Kateřina Marie Tichá poukazují na "Tajný místa" dívky, která prodává svoje tělo (13.03.2023 14:26)
- Naživo: Ostravská pocta Davidu Stypkovi byla nebesky povznášející (11.01.2023 10:20)

ALBUM TÝDNE 17/2024

Mark Knopfler
One Deep River

Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se nezměnilo. Díkybohu.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Justin Bieber Prince Vladimír Mišík Taylor Swift Kabát Queen Adele Sia Rush Beyoncé Bono U2 AC/DC Mirai Dua Lipa Lady Gaga Liam Gallagher Linkin Park Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu