O výživě 13. 2. 2024 | redakce Vím, co jímredakce Vím, co jím

Sladký Valentýn oslavte hořkou čokoládou

Nad svátkem zamilovaných 14. února mnozí Češi ohrnují nos. Považují ho za svátek importovaný a neslaví ho. Když na ně ale z výloh obchodů začnou útočit červená srdce, rozhodnou se věc vyřešit decentně – malou dobrotou. Pokud ale chcete svého miláčka doma skutečně obdarovat, podívejte se při nákupu sladkosti na její složení.

Stock photos: Pixel-Shot/Shutterstock.com

Cukrovinky ze své podstaty obsahují hodně cukru. Při jejich výběru se proto zaměřte na zastoupení cukrů z celkového obsahu sacharidů, jejichž podíl by měl být co nejnižší - například želé by již nemělo být obaleno v cukru, na sušenkách nemusí být poleva apod.

Pozor na „tučné“ tuky

Pokud se jedná o cukrovinky a oplatky plněné, je třeba počítat i s vysokým obsahem tuku. Sledujte proto jejich celkový obsah, následně se zaměřte na podíl nasycených mastných kyselin.

„Na výrobu sladkostí a zejména náplní a polev se používá především kokosový a palmový tuk, který má sice pro tyto účely dobré technologické vlastnosti, ale v jeho složení převažují pro zdraví méně vhodné nasycené mastné kyseliny,“ vysvětluje odborná garantka Vím, co jím a piju Karolína Hlavatá.

žena čte složení výrobku při nákupuKokosový nebo palmový tuk v surovinovém složení výrobku ještě nemusí zákonitě znamenat, že se jedná o nezdravou potravinu. Při nákupu vždy sledujte tabulku výživových údajů. Pokud z celkového množství tuků převažují nasycené mastné kyseliny, výrobku se raději vyhněte. Pokud je však podíl nasycených mastných kyselin z celkových tuků maximálně třetinový, lze toto množství tolerovat.

Dalším údajem, který by vás měl utuků zajímat, je informace o tom, zda jsou přítomné ztužené tuky a zda se jedná o tzv. částečně nebo úplně ztužený tuk. Částečně ztužené tuky s sebou nesou riziko, že výrobek bude obsahovat trans nenasycené mastné kyseliny, kterých by v naší stravě nemělo být více než 1 % z celkového doporučeného denního množství energie (tj. max. 2 g). V nadbytku totiž působí vyloženě škodlivě, protože zvyšují hladinu cholesterolu v krvi.

Čokoláda – sledujte obsah kakaa

hořká čokoládaJestliže se rozhodnete pro výrobek z čokolády, zajímejte se také o obsah kakaové sušiny. Ten je zřetelně napsán na obalech potravin a je vyjádřen v procentech. Kvalitní výrobek by jí měl mít alespoň 35 procent. Vyhýbejte se nekvalitním napodobeninám čokolády – tzv. čokoládovým pochoutkám, které obsahují málo kakaové hmoty a jsou zdrojem kromě nasycených i trans nenasycených mastných kyselin.
Sledujte rovněž podíl cukru.

Nejvhodnější je čokoláda hořká. Čokolády plněné karamelem nebo různými krémy jsou nejen energeticky vydatnější, ale především mají menší nutriční přínos, jde o tzv. prázdné kalorie,“ radí Karolína Hlavatá.

Jak často mlsat bez výčitek?

Dopřejete-li si jednu sladkost denně, nic zlého se nestane. Samozřejmě za předpokladu, že dodržíte velikost porce – jeden „štráfek“ čokolády, 20 g želé bonbonů nebo kousek koláče.

Zdroj obrázků v textu: Shutterstock.com
Zdroj informací: PhDr. Karolína Hlavatá, Ph.D., nutriční specialistka




Mohlo by vás také zajímat: