Od roku 1965 se každý večer na televizní obrazovky v Československu (a později v České republice) dostává unikátní pořad, který obohacuje dětství mnoha generací. Večerníček, desetiminutový kousek pohádkové magie, se stal neodmyslitelnou součástí české televizní zábavy pro děti.

Zdroj: Youtube

Chlapec v papírové čepici

Pořad symbolizuje chlapec v papírové čepici s modrými vlásky a hvězdami v očích. Postavičku vytvořil malíř Radek Pilař, pozdravy „Dobrý večer“ a „Dobrou noc“ namluvil tenkrát šestiletý Michal Citavý.

Frekvence vysílání

Přestože původně byl Večerníček vysílán Československou televizí pouze jednou týdně, a to v neděli, od roku 1973 se rozšířil do každodenního vysílání. Změna z černobílého vysílání na barevné v tomtéž roce také přispěla k popularitě programu pro děti.

Po pádu bývalého režimu byl pořad vysílán Českou televizí na programu ČT1. Od roku 2012 bylo vysílání přestěhováno na program ČT2. Nicméně se vznikem výhradně dětského televizního programu ČT:D se v roce 2013 pohádkové Večerníčkovy příběhy přesunuly právě na tuto stanici.

Loupežník Rumcajs

Jedním ze známých a oblíbených pohádkových příběhů vysílaných v rámci Večerníčku je O loupežníku Rumcajsovi. Příběh o dobrodružstvích loupežníka Rumcajse a jeho přátel původně vycházel z knihy Rumcajs spisovatele Václava Čtvrtka a stal se neodmyslitelnou součástí českého folklóru. Pohádka je vysílána od roku 1967.

Další vysílané pohádky

Dalšími populárními pohádkami, které lze ve Večerníčku nalézt, jsou Bob a Bobek – králíci z klobouku vysílané od roku 1979, nebo také Pohádky z mechu a kapradí, které jsou pravidelně na obrazovkách již od roku 1968. Svou jedinečnou atmosférou a dobrodružstvím oslovují nejmenší diváky již spoustu let.

Neklesající popularita

Večerníček si udržuje svou popularitu díky schopnosti adaptovat se na moderní dobu a přinášet nové pohádkové příběhy, které oslovují současné generace dětí. Bez ohledu na to, jak se změnila televizní zábava, Večerníček zůstává klenotem České televize a vytváří nepřekonatelnou nostalgii u mnoha dospělých, kteří si na něj pamatují ze svého dětství.

Večerníček není pouhým televizním pořadem, je to symbol českého dětství, který spojuje generace.

Kvíz: Legenda českých srdcí Večerníček. Znáte vysílané pohádky?

Zdroje: cs.wikipedia.org, decko.ceskatelevize.cz, prozeny.cz