Hlavní obsah

Právník připravuje dvojku Mototechny a vystavuje i v Jihočeském muzeu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

České Budějovice

Začalo to nevinně, před dvanácti lety, když si chtěl právník Martin Kupec z Milevska pořídit pár plakátů a prospektů na památku Škody 100, kterou měli doma. Sběratelská vášeň ho však zcela pohltila a dnes se pyšní fenomenální kolekcí, o kterou mají zájem fanoušci i muzea.

Foto: archiv Martin Kupec

Martin Kupec vydal už čtyři knihy.

Článek

Postupně začal sbírat i další značky. „Tak mě to pohltilo, že jsem začal doplňovat nejdříve značku Škoda, pak Tatra, Avia, Praga, nebo Liaz a pak i západní auta, která se tady prodávala přes Mototechnu nebo Tuzex,“ vyprávěl Novinkám nadšenec, který jen za poslední tři roky vydal čtyři knihy a chystá dvojku Mototechny.

O jeho knihy je opravdu velký zájem a mnozí si rádi zavzpomínají na první embéčko nebo jak se v Tatře 613 vozili papaláši. Kupec shání propagační materiály u sběratelů, na portálech, burzách nebo přímo u výrobců.

Ke Slezskoostravskému hradu lákaly historické automobily

AutoMoto

Na vernisáži výstavy v Jihočeském muzeu v Českých Budějovicích, která je věnována Tatře v letech 1945 až 2024, byl plný sál nadšenců. Sledovali i film z roku 1962, jak si Tatra 603 brázdí cestu uličkami Českého Krumlova, zvládá zasněžené hory a prožene se i kolem policistů s radarem.

„Jedná se propagační film Šťastnou cestu, který natočil Krátký film Praha. Byl určený pro zahraničí, takže tam třeba policisté nemají na autě nápis VB, jako v té době u nás, ale Police. Ve filmu je druhá verze Tatry 603. Točilo se částečně i v Českém Krumlově nebo na Šumavě. Jižní Čechy byly kulisou ve více propagačních filmech,“ konstatoval Kupec.

Historická vozidla se vydala na závod 1000 mil československých

Domácí

Na výstavě je i vyhlášená Drtikolka

Zájem a vzpomínky vzbudila i nákladní Tatra 813 v civilní verzi, které se říká Drtikolka a Kupec ji představil na plakátu a v několika prospektech, určených pro různé exportní trhy v různých variantách.

„Ta přezdívka pochází ze známého filmu Prázdniny pro psa z roku 1980, kde hrál hlavního hrdinu Tomáš Holý. Herec Vladimír Kratina tam jezdil právě s tímto vozem, když mu ve filmu říkali Drtikol. Zkrátka tento název zlidověl,“ vysvětluje Kupec s tím, že vojenské verzi Tatry 813 se říkalo Kolos. Například na Sibiři má Tatra 111 S svůj pomník.

„Další modely jako 148 nebo 815 měly název Arktik, což byla speciální modifikace pro Sibiř, uzpůsobená na tamní arktické podmínky. Také prospekty a plakáty těchto speciálních modelů jsou k vidění tady na výstavě,“ zmínil sběratel.

Foto: Pavel Orholz, Novinky

Výstava o automobilech v Jihočeském muzeu láká muže i ženy.

Mezi osobními vozy zaujala pak například Tatra 613 Speciál, kterých bylo vyrobeno jenom něco přes sto a jezdily s ní jen vyvolení v socialistické éře. „Byla určená jen pro nejvyšší vládní a stranické činitele. Nikdo jiný si ji koupit nesměl. Vozy byly vybavené i prvky ze Západu, například měly světlomety Bosch nebo zrcátka od firmy Mercedes Benz. V tomto voze byl vzadu mezi sedadly i minibar,“ upozornil Kupec.

Také tištěné propagační materiály u Tatry odrážejí určitou dobu, ve které byly vydávány. „Částečně určitě ano. Do roku 1989 je zajišťoval zahraniční obchod Motokov, který připravoval propagační materiály. Po roce 1990 si dělala Tatra propagaci sama a i prospekty se postupně dělaly jinak. Byl tam i vhled do světových trendů. Samostatnou kapitolou je potom současnost,“ podotkl sběratel.

V současné době chystá další tři knihy. „Teď mám v přípravě Tatru 815. Pak dělám přípravu Mototechny dvě, která bude navazovat na jedničku. Prospektů a plakátů zpracovaných Mototechnou bylo tolik, že to vydá na další pokračování. Mototechnu budeme také vydávat jako speciální edici ve slovenské jazykové verzi na Slovensku,“ dodal Kupec.

Škoda hlásí návrat na Le Mans. I pro veterány je to velká prestiž

AutoMoto

Reklama

Výběr článků

Načítám