V Pardubicích stály trolejbusy, kvůli nedorozumění s ČEZ o údržbě trafostanic

  8:48,  aktualizováno  10:37
Nepříjemnou situaci v úterý ráno řešil pardubický dopravní podnik. Do trolejí po městě neproudila elektřina, v centru stálo zhruba čtyřicet trolejbusů. Výpadek trval půl hodiny.

Do výměníků neproudila elektřina od skupiny ČEZ, situaci od rána řešil ředitel pardubického dopravního podniku Tomáš Pelikán. „V tuhle chvíli ovšem nevím, zda se jedná o výpadek na deset minut či půl dne,“ uvedl ráno.

Výpadek byl nakonec půlhodinový. Elektřina vypadala v 8.10, trolejbusy pak začaly jezdit v 8.40.

Porucha postihla čtyřicet vozů, které stály na frekventované trase od náměstí Republiky, Sukovy třídy přes Masarykovo náměstí až po Palackého třídu. Tedy po celém centru města.

„Některé trolejbusy mají vlastní baterie, takže chvíli pojedou a pak je někde dobijeme,“ řekl Pelikán.

Trolejbusová doprava byla nakonec do odvolání zastavena, lidem tak vynechala celá řada spojů, protože dopravní podnik neměl dostatečnou kapacitu autobusů, které by zastavené trolejbusy nahradily.

Před devátou ráno se povedlo trolejbusovou dopravu obnovit, na linkách 1, 2, 3, 4, 5, 7 a 13 však stále hrozilo zpoždění 15 až 40 minut. „Zpoždění se bude postupně snižovat a spoje se budou vracet na pravidelné odjezdy,“ dodal Pelikán. To se stalo v 9.30.

Výpadek nastal kvůli plánované údržbě jedné ze šesti trafostanic, která trolejbusy v Pardubicích napájí. Pelikán pro iDNES.cz řekl, že o údržbě sice dopravní podnik věděl, ale netušil, kdy k ní dojde a které trafostanice se bude výpadek týkat.

ČEZ podle Pelikána nereagoval na žádost o upřesnění údržby, dodavatel energie ale tvrzení vyvrací. „Všechno jsme schopni vytáhnout ze systému. 21. ledna jsme odesílali dva e-maily a jednu SMS zprávu a hned záhy i upřesnění, která trafostanice bude od kdy do kdy mimo provoz. Taková nedorozumění se zkrátka občas stávají,“ uvedla tisková mluvčí skupiny ČEZ pro východní Čechy Šárka Lapáčková Beránková.

Autor: