V 87 letech zemřel legendární český herec, který ztvárnil přes 300 rolí. Celá země truchlí

svíčky a květiny
Fotografie: Freepik

Další známý herec odešel do uměleckého nebe. Karel Hábl, naposledy působící v Divadle Radka Brzobohatého, podlehl 2. února infarktu. Bylo mu 87 let.

Diváci jej mohli vidět v celé řadě rolí. Objevil se v desítkách slavných filmů a seriálů. Ještě den před svou smrtí zkoušel v divadle. Herečtí kolegové a přátelé se přišli s Karlem Háblem rozloučit do klubu Divadla Radka Brzobohatého, kde aktuálně působil. O jeho nečekaném úmrtí také divadlo informovalo na svých facebookových stránkách.

Od 60. letech se pravidelně objevoval ve filmech a seriálech

Narodil se 6. července 1936 v Pelhřimově. Po ukončení DAMU, v roce 1963, byl v krátkém angažmá v Městském divadle v Pardubicích, Městském divadle v Kolíně a byl členem pražského divadélka Maringotka. V roce 1968 zakotvil v hudebním divadle Karlín, uvádí ČSFD. Aktuálně hrál v Divadle Radka Brzobohatého, ale také účinkoval v ústeckém divadle v muzikálu Noc na Karlštejně.

Od 60. let se objevil v celé řadě filmů a seriálů. Většinou šlo o menší role, zato jich ztvárnil za svoji kariéru přes tři sta. Zahrál si v pohádce Princ Bajaja nebo Honza málem králem. Také ve filmech Holka na zabití, Léto s kovbojem nebo Amadeus. Diváci jej mohli vidět také v oblíbených seriálech F. L. Věk, Pan Tau nebo Návštěvníci. Kromě toho spolupracoval i s rozhlasem a věnoval se dabingu.

K lékaři s potížemi bohužel nešel

Karel Hábl se udržoval v kondici, pravidelně plaval a cvičil. Ještě den před svou smrtí byl v divadle. Kolega Antonín Hardt řekl pro Blesk, že si mu v telefonu stěžoval na špatné dýchání a bolest na prsou. K lékaři však na jeho doporučení nešel. „Bohužel mou radu, aby šel k lékaři, nevyslyšel. Moc mě mrzí, že jsem více nenaléhal, ale měl jsem zájezdové představení.“

V 50 letech zemřel oblíbený herec, bez kterého by největší filmové trháky 21. století ani nevznikly

Rozlučka se zesnulým hercem se konala v klubu Divadla Radka Brzobohatého. Přišli i kolegové z Hudebního divadla Karlín. Nechyběl jeho kamarád herec Petr Štěpánek a vzpomínal i herec a režisér Lukáš Burian, který si pochvaloval rady, které od zkušeného herce dostal. Na Světě Kreativity jsme psali také o nečekaném úmrtí Pavla Vondry, dalšího českého herce a dabéra.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*