Tahák pro nechápavé rodiče dnešní mládeže: Etický hacker vysvětluje, co je NP, griefing nebo LoLko

Kempit, spamovat nebo si zahrál LoLko, slovník kybermládeže je pro starší generace leckdy nesrozumitelný. Díky etickému hackerovi Pavlu Matějíčkovi ale máme nyní možnost nahlédnout do něj podrobněji a podívat se na to, co jednotlivá slova znamenají.

Tereza Švandová
Tereza Švandová 13. 02. 2024 12:30

V minulém díle jsme se podívali na výrazy jako flexit nebo felák, tentokrát zavítáme hlouběji do herní terminologie a podíváme se, co znamená kempit, griefing nebo LoLko. A že tomu nerozumíte? NP, tady máte vysvětlení.

Jak vypadá griefing?

Griefing je škození ve hrách, třeba v Minecraftu. Představte si, že si tam postavíte barák, stavíte ho třeba tři hodiny, a potom přiběhne nějaký troll (většinou účastník online diskusních fór, chatů či blogů, který začíná hádky, provokuje čtenáře a rozsévá neshody - pozn. red.) a celý vám to odpálí TNTčkem. Pokud se tohle děje soustavně a opakovaně, tak se tomu říká griefing a za griefing můžete dostat třeba i ban. To znamená, že vás ze hry vyloučí.

Co znamená spam?

Spam je výraz pro nevyžádanou zprávu. Většina starších lidí to zná jako třeba reklamu na Viagru nebo něco podobného, ale v dnešním světě se častěji používá sloveso spamovat - jakože někdo třeba spamuje do chatu. To znamená, že tam píšete stále stejné obtěžující zprávy.

Je libo zahrát si LoLko?

LoLko je označení pro populární hru League of Legends. Je to multiplayerová online hra z takzvané kategorie MOBA a tato hra se pořádá ve velkých e-sportových turnajích. Hrají ji obvykle děti od 13 let výše a jde o jednu z nejpopulárnějších i nejvýdělečnějších her na turnajích v současnosti.

Co vyjadřuje zkratka NP?

S těmito dvěma písmenky se nejčastěji můžete setkat v chatu nebo komentáři a znamená to "no problem", tedy žádný problém. Typický příklad: "Nevadí ti na pizze ananas?" "NP."

Kdy a kde můžete nejčastěji kempit?

Kempit znamená být někde schovaný, typicky kempíte v křovíčku. Je to výraz, který se používá většinou u stříleček anebo hry, jako World of Tanks. Kempí typicky sniper, který je schovaný a čeká na svoji příležitost. Jakmile se někdo někde objeví, tak mu dá nějaký hit, to znamená zásah.

Související články

Další články