Hlavní obsah

Moldavan v táboře u Plzně vypil dezinfekci a dupal spolubydlícímu na hlavu. Dostal podmínku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V České republice se Moldavan Teodor Glavan (39) zdržuje od roku 2021 nelegálně. Neuspěl ani se žádostí o udělení azylu a skončil v záchytném zařízení pro cizince v Balkové. Právě tam podle státní zástupkyně Marie Čechové loni v květnu po vypití dezinfekčního roztoku brutálně napadl spolubydlícího z Běloruska, kterému kromě jiného kopal do hlavy a dupal mu po ní.

Útok zachytila bezpečnostní kamera Video: Patrik Biskup, Novinky

 
Článek

Za téměř hodinu trvající útok potrestal cizince v úterý Okresní soud Plzeň-sever tříletým trestem vězení s podmíněným odkladem na čtyři roky a zároveň ho propustil z vazby s tím, že do osmi dnů musí opustit Českou republiku a vrátit se sem smí nejdříve za čtyři roky. Rozsudek je pravomocný.

Protože podle znalců měl obžalovaný v době činu po požití ethanolu naprosto vymizelé rozpoznávací i ovládací schopnosti, nemohl jej soud pro nepříčetnost trestat přímo za samotné napadení, tedy za pokus těžkého ublížení na zdraví. Jeho jednání ale posoudil jako opilství. „Úmyslně se po požití ethanolu jako náhražky alkoholického nápoje přivedl do stavu nepříčetnosti, ve kterém se dopustil činu jinak trestného,“ vysvětlila žalobkyně.

Moldavan Teodor Glavan u Okresního soudu Plzeň-severVideo: Patrik Biskup, Novinky

Incident se odehrál na chodbě v ubytovací části objektu. Na záběrech z bezpečnostní kamery je vidět, jak Glavan několikrát po sobě různými způsoby napadá poškozeného za přítomnosti dalších mužů, kteří se ho vždy snaží od poškozeného odtrhnout.

Kvůli útěku cizinců bude v Balkové nasazeno víc policistů

Krimi

Sám Glavan před soudem vinu přiznal. „Bohužel si samotnou rvačku nepamatuju, stejně jako co jí předcházelo. Kamarádi mi jen řekli, že se Alexej navážel do mé dcery,“ uvedl cizinec. Na otázku soudce, proč vůbec pil tak nebezpečný roztok, řekl, že ten den měl výročí smrti manželky a dcery, které prý zemřely za zvláštních okolností.

Do ČR přijel Glavan podle svých slov především kvůli práci a své ochraně. Povolení získal na půl roku a pak se nedohodl se zprostředkovatelem, který ho prý okradl o část výdělku. Od té doby pracoval načerno a po odhalení si požádal o azyl s tím, že má v Moldavsku strach o život. „Jsou tam lidé, kteří mě hledají a vyhrožují mi smrtí. Už mi vzali i auto a dům. Tak jsem odjel do ČR,“ prohlásil Moldavan.

Útok byl prý reakcí na urážky

Cizinci hrozilo až deset let vězení. Soud při uložení podmíněného trestu zohlednil především to, že i přes nepochybnou intenzitu a brutalitu útoku nezpůsobil poškozenému žádné vážnější zranění. „Obžalovaný reagoval útokem na jednání poškozeného, který verbálně urážel jeho dceru. Jednalo se o velmi problémového klienta, který měl problémy jak se zaměstnanci zařízení, tak s ostatními spolubydlícími. Provokoval, ničil majetek a byl vulgární i agresivní,“ vysvětlil předseda senátu Radek Vydra. Podle něj soud také přihlédl k prohlášení viny obžalovaného, který tím výrazně zjednodušil a zkrátil celý proces.

K rozhodnutí o vyhoštění Vydra řekl, že je namístě i s ohledem na bezpečnost lidí v České republice. „Nelze riskovat, že pokud by tady obžalovaný zůstal a zase by se opil, hrozí riziko toho, že bude tak agresivní, jak jsme viděli na kamerovém záznamu,“ uzavřel předseda senátu.

Ombudsman: zajištění cizinci žijí jako vězni

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám