Hlavní obsah
Lidé a společnost

Eduard Bloch: Židovský lékař, který byl pod ochranou Adolfa Hitlera

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Ron Moody, Wikimedia commons

Dr. Eduard Bloch

Židovský lékař, který se zapsal do dějin tím, že byl ušetřen holokaustu Adolfem Hitlerem.

Článek

Židovský lékař Eduard Bloch, se narodil v jihočeské Hluboké nad Vltavou, vystudoval v Praze a usadil se v rakouském Linci. Je ale znám tím, že v roce 1907 v Linci léčil matku Adolfa Hitlera. Bloch však Hitlerovu matku vyléčit nemohl, jelikož trpěla rakovinou. Zmírnil ale její utrpení, za to mu tehdy byl osmnáctiletý syn Adolf vděčný.

Budu vám, pane doktore, navěky vděčný.
Adolf Hitler

Anšlus Rakouska

Po anšlusu Rakouska dal Adolf Hitler jako nacistický vůdce a říšský kancléř, židovského lékaře, kterého nazval „ušlechtilým židem“, pod ochranu lineckého Gestapa. Bloch se tak stal zřejmě jediným židem, o jehož osud se Hitler osobně zajímal.

Foto: neznámý autor, Wikimedia commons

Dr. Eduard Bloch ve svojí kanceláři

Emigrování z Nacistického Německa, do Spojených států amerických a nelehká situace v USA

Koncem listopadu roku 1940 bylo uděleno povolení nacisty, Eduardu Blochovi a jeho žene k vycestování do Spojených států amerických přes Lisabon. Situace židovských uprchlíků ve Spojených státech však nebyla lehká. Možnosti obživy byly omezené a např. lékaři, pokud chtěli v nové vlasti pracovat ve svém povolání, museli podstoupit nová studia a zkoušky. Blochovi se to pro jeho vysoký věk už nepodařilo.

Poslední chvíle pana Eduarda

Pan Eduard Bloch umírá 1. června 1945 na rakovinu v 73 letech ve svém bytě v newyorském Bronxu a je pochován na židovském hřbitově Beth David Cemetery, sekce D, block 3, v Elmontu, okres Nassau stát New York. Vlastně to je to hlavní, co mu Amerika na rozdíl od válčící Evropy dvacátého století poskytla: důstojný hrob se jménem potomka kdysi také šumavských a hlubockých Blochů.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz