Studenti z Londýna a Prahy připraví společný koncert


Studenti londýnské Royal Academy of Music připraví společně se členy Orchestrální akademie České filharmonie komorní koncert, na kterém provedou skladby Ludwiga van Beethovena, Georga Friedricha Händela a Marka Glentwortha. Koncert se koná v Sukově síni 15. února 2024 od 15.30 hodin. Program komorního koncertu připravují se studenty za Českou filharmonii Jan Mach, Ondřej Roskovec a Walter Hofbauer. Londýnští studenti dále nastudují po boku hráčů České filharmonie za řízení Jakuba Hrůši koncertní program, sestávající z děl Gustava Mahlera, Arthura Honeggera a Ondřeje Kukala. Spolu s filharmoniky vystoupí ve Dvořákově síni Rudolfina na třech koncertech 14., 15. a 16. února vždy od 19.30 hodin. Projekt je podpořen Gage Foundation pana Michaela Hermanna pod hlavičkou Fondu Semjona Byčkova pro podporu vzdělávání.

„Studenty Královské hudební akademie diriguji již déle než 15 let a je pro mě obrovskou radostí, že tento vztah nyní budu sdílet s Českou filharmonií. Neustále mě překvapují hodnoty učení, zvídavosti, energie a podpory, které mají tyto dvě instituce společné, a také to, jak jsou studenti a profesoři sjednoceni ve své touze hledání a znovuobjevování hudby,“ říká Semjon Byčkov, který se ke studentům každoročně vrací od roku 2009, od roku je 2016 čestným členem akademie a v roce 2022 je držitelem i čestného doktorátu.  

Foto: Česká filharmonie

„Když naši talentovaní mladí hudebníci pracují po boku skvělých umělců České filharmonie, jednoho z nejlepších těles na světě, vždycky mezi nimi probíhá zvláštní jiskření. Pojítkem je náš profesor dirigování Semjon Byčkov, dlouholetý přítel akademie, jehož inspirace nezná mezí. Vyhlídka na prohloubení úzkého spojení mezi tímto velkým dirigentem, jeho orchestrem a našimi mladými hudebníky je vzrušující a zároveň hluboce povzbudivá,“ zdůrazňuje Johathan Freeman-Attwood z Královského hudební akademie.

Česká filharmonie spolupracuje s Royal Academy of Music od roku 2019. V předchozích letech jezdili členové České filharmonie učit studenty akademie. Zbrusu nový program je koncipovaný jinak. Zaměřuje se na vzdělávání a kulturní výměnu členů Orchestrální akademie České filharmonie a studentů Královské hudební akademie, jimž přinese jedinečnou příležitost získat přístup do zcela nového hudebního prostředí, navázat kontakty a získat cenné zkušenosti, které jsou klíčové k nastartování profesionální hudební kariéry. Během úvodního dvouletého pilotního programu bylo vysláno osm studentů z Královské hudební akademie do Prahy a následně o rok později přijede osm členů Orchestrální akademie České filharmonie do Londýna, kde dostanou individuální lekce od tamějších pedagogů, zúčastní se orchestrálního projektu s místními studenty a zapojí se do masterclass organizovaných Královskou hudební akademií.

Foto: Česká filharmonie

Česká filharmonie, stejně jako jiné přední světové orchestry, má zájem na výchově dalších generací špičkových hudebníků, kteří mohou v budoucnu usednout do jejích řad. Proto od sezony 2012/2013 vznikla na její půdě Orchestrální akademie. Její členové, vybraní v řádném konkurzu, se zapojují do zkoušek, koncertů, nahrávacích projektů i zájezdů České filharmonie, hrají edukativní i komorní koncerty, učí se od předních hráčů orchestru a sbírají tak cenné zkušenosti pro výkon svého budoucího povolání.

Royal Academy of Music, založená v roce 1822, je jednou z nejstarších hudebních škol ve Velké Británii. Mezi slavné absolventy akademie patří sir Simon Rattle, sir Harrison Birtwistle, sir Elton John a Annie Lennox. Akademie poskytuje vzdělávání v oblasti instrumentální interpretace, kompozice, jazzu, hudebního divadla a opery. Studentskou komunitu tvoří více než 50 národností.

Foto: Česká filharmonie

Autor: Luděk Březina, Česká filharmonie

Sdílet článek: