Je prokázáno, že tři šálky čaje denně oddalují biologické stárnutí. Silné sloučeniny jednoho typu vedou

Očekává se, že v letech 2020 až 2050 se počet lidí ve věku 60 let a více zdvojnásobí a dosáhne 2,1 miliardy, což představuje 22 % světové populace. Vzhledem k tomu, že stárnutí populace se stalo jedním z nejvýznamnějších globálních problémů, stává se určení způsobu, jak prodloužit lidské zdraví a dlouhověkost, kritickým výzkumným tématem.

Navzdory skutečnosti, že každý člověk stárne chronologicky stejnou rychlostí, lze biologický proces stárnutí modifikovat pomocí genetických, farmakologických a dietních zásahů. To vše proto, aby se oddálil nástup a progrese nemocí souvisejících s věkem a kombinací více nemocí či aby se jim zabránilo, zlepšil se celkový zdravotní stav a prodloužila se délka a kvalita života, uvozují svoji studii vědci v časopise The Lancet Regional Health – Western Pacific.

Nápoj bohů? Nedávná studie odhalila, že pití čaje přináší řadu zdravotních výhod.

Podle známé asijské lidové moudrosti čaj léčí tělo i duši a zdá se, že neznámý autor tohoto výroku je skutečně blízko pravdě. Nedávná vědecká studie totiž naznačuje, že určitá směs bylin v sobě skrývá „silné sloučeniny“, které konzumentovi přinášejí řadu výhod.

Černý čaj. Foto: Drew Jemmett / Unsplash

Odborníci poukazují zejména na jeden konkrétní čaj. Obsahuje látky, které zlepšují zdraví srdce, střev a mozku.

Pozoruhodné výsledky

Odborníci ze Sečuánské univerzity v čínském Čcheng-tu se opírají o rozsáhlou studii, do které zahrnuli největší milovníky čaje. „Zkoumali 5 998 Britů ve věku 37 až 73 let a 7 931 Číňanů ve věku 30 až 79 let,“ uvádí britský deník Daily Mail.

V rámci studie se vědci zaměřili na jejich zvyky při konzumaci čaje. Zajímalo je, jaký druh teplého či studeného nápoje si nejčastěji dopřávají, a zaměřili svou pozornost na počet šálků, které denně vypijí. Milovníci čaje si nejčastěji dopřávali zelený, černý a tradiční čínský čaj známý jako oolong.

Zpomaluje biologické stárnutí?

U pijáků čaje se objevil stejný „vzorec“: ti, kteří přestali pít čaj úplně, vykazovali „vyšší nárůst“ zrychleného biologického stárnutí. Vědci však upozornili, že studie byla pouze „pozorovací“, takže nemohli prokázat, zda pití čaje zpomaluje biologické stárnutí.

Který čaj pro nejlepší podle špičkových vědců? Kolik šálků byste si měli dopřát? Jaké výhody vám popíjení čaje přináší?

Jen tři šálky čeho?

Některé čaje se vyznačují blahodárnými a léčivými účinky. Podle pozorování však právě černý čaj zlepšuje zdraví srdce, střev, mozku a může pomoci v boji proti stárnutí. Kolik šálků čaje si dopřát? „Vztah mezi expozicí a odpovědí naznačuje, že konzumace přibližně tří šálků čaje nebo šesti až osmi gramů čajových lístků denně může nabídnout nejvýznamnější účinky proti stárnutí,“ píší vědci v časopise The Lancet Regional Health – Western Pacific.

Tekutá medicína

Zdá se, že pravidelné pití čaje skutečně přináší řadu výhod. „Přibývá studií, které zdůrazňují, že konzumace čaje může chránit před nemocemi souvisejícími s věkem, jako jsou kardiovaskulární onemocnění, diabetes mellitus, demence a některé druhy rakoviny. Konzumace čaje je také spojována s nižším rizikem úmrtí,“ uvádějí odborníci.

Polyfenoly – hlavní bioaktivní sloučeniny v čaji

„Tyto látky ovlivňují střevní mikroflóru, což může významně regulovat změny imunity, metabolismu a kognitivních funkcí souvisejících s věkem“, uzavírají autoři studie.

Zdroje: sciencedirect.com, earth.com, dailymail.co.uk. Titulní snímek: Racool_studio / Freepik