Můj partner chrápe a já nemůžu usnout. Jaké jsou možnosti, když nechceme spát odděleně. Například noste špunty do uší

Vyhovět partnerovi, který chrápe, kope, chodí pozdě spát, vstává brzy za pípání budíku nebo nemůže usnout, když si čtete, však není malá oběť.

Partneři, kteří například chrápou, se zase obávají, že narušují spánek svého partnera. Informuje studie.

Psycholožka Lisa Straussová, která se specializuje na spánek, často slýchá o rušivém vlivu partnerova chrápání na spánek.

Nedávno za mnou přišla klientka, jejíž nespavost se zhoršila kvůli chrápání jejího partnera. Úzkostné očekávání nástupu chrápání pro ni bylo stejně nepříjemné jako samotné chrápání.

S pomocí různých technik a díky tomu, že její partner spal několik týdnů na gauči, se jí podařilo vrátit spánek do stavu křehké normality.

Její partner byl také ochoten jít k lékaři se spánkovou apnoe. Mezitím však s partnerem opět spala v jedné posteli.

Zde je několik rad, které jí pomohly a které by mohly pomoci i dalším lidem v podobné situaci.

Pomůcky konzultujte s lékařem

Každý rušivý smyslový vjem, který si partneři navzájem způsobují, včetně hluku, světla, pohybu a nepříjemné teploty v místnosti, vyžaduje jiné řešení.

Noste špunty do uší 

Nejjednodušší a nejrychlejší způsob, jak lépe spát vedle někoho, kdo chrápe, je jednoduše si koupit špunty do uší.

Kupte si stroj na bílý šum 

Stroje na bílý šum generují nepřetržitý tón, který pomáhá zakrýt další rušivé zvuky. Použitím přístroje na bílý šum bude méně pravděpodobné, že vás bude rušit jakékoli chrápání po celou noc.

Řekněte osobě, že chrápe 

Mnohokrát si osoba, která chrápe, není vědoma skutečnosti, že chrápe. Ujistěte se, že jsou si vědomi toho, že chrápou, a spolupracujte na nalezení řešení, které je pro vás oba nejlepší.

Požádejte svého partnera, aby zkusil spát na boku nebo na břiše 

Povzbuďte svého partnera, aby se vyhnul spánku na zádech. To může chrápání zhoršit tím, že vyvíjí tlak na bránici vašeho partnera.

Zhubnout 

Nadváha je častou příčinou chrápání. Nadváha ovlivňuje plíce a krk, takže proudění vzduchu je během spánku blokováno nebo namáháno. Informuje studie.

Vyzkoušejte nosní proužky 

Nosní proužky jsou volně prodejnou metodou zlepšení proudění vzduchu nosem. Nosní proužek funguje tak, že mírně otevírá a udržuje otevřené nosní dírky. Vylepšené proudění vzduchu pomůže snížit chrápání.

Vyhýbejte se alkoholu a kouření 

Konzumace alkoholu a kouření mohou ovlivnit krční a dýchací systém. Požádejte svého partnera, aby omezil používání kteréhokoli z nich, aby zabránil chrápání.

Navštivte svého lékaře 

Pamatujte, že chrápání je příznakem jiného problému. Požádejte svého partnera, aby navštívil vašeho lékaře, aby přesně určil, co může být příčinou jeho chrápání.

zdroj: Wikihow, Titulní obrázek: Pixabay.com/resmed