Hlavně se nepřecpat

Všechna ta valentýnská menu v restauracích vypadají lákavě. Nejradši byste snědli úplně všechno. Zejména když si člověk říká, že jde o výjimečnou příležitost, vezme to od předkrmu po dezert a než se nadějete, už musíte pod stolem nenápadně povolit zip u kalhot. Jídlo dokáže stejně dobře probudit vášeň jako ji uhasit. Hlavně když je toho jídla hodně. S přecpaným žaludkem na romantické hrátky nikoho neutáhnete, to si spíš půjdete lehnout.

Pokud se úmyslně nechcete odrovnat, dopřejte si přiměřenou a lehce stravitelnou večeři. „Obecně můžeme říci, že jakoukoliv vášeň zkazí přejídání, dopřávání si těžkých pokrmů a jídel bohatých na sacharidy. Ty vaše tělo značně zatíží a veškerá chuť na milostné chvíle zmizí,“ upozorňuje výživová specialistka Mgr. Kateřina Šimková. Mezi potraviny, jejichž konzumací může dojít ke snížení chuti na sex patří obecně potraviny s vysokým glykemickým indexem; bílé pečivo, kukuřičné lupínky, pečené brambory, rýže, slazené nápoje.

Nic co nadýmá a podněcuje tělesné pachy

Česnek a cibule, to jest první, co vám vleze na mysl. Ne každý je schopen kousnout, když vám jsou z pusy cítit tyhle ”tlumiče vášně” a mohlo by se stát, že spolu s upíry odeženete i svoje rande. Co je horší, existuje celá řada potravin, které mají vliv na tělesné pachy a jejich odér se může uvolňovat i několik dní. „Potraviny jako cibule a česnek po konzumaci mají nepříjemný dopad na vůni dechu. A nejen to. Při rozkládání vylučují síru, stejně jako brukvovitá zelenina, kam spadá například brokolice, květák, zelí či kapusta. Tento chemický proces se projeví ve změně pachu moči, ale i potu. Kromě toho brukvovitá zelenina obsahuje tzv. rafinózu. Trisacharid je rozkládán bakteriemi v tlustém střevě, což má za následek nadýmání a zvýšené riziko plynatosti,“ varuje Kateřina Šimková. Od těchto potravin se na Valentýna držte dál, jinak riskujete nejen trapas, ale i opadnutí veškeré touhy.

Koření jako afrodiziakum

Jídlo dokáže vášně totálně uhasit, ale stejně tak je může probudit a pozvednout. Doslova. Dávno před vynálezem kouzelné ”modré pilulky” si lidé pomáhali různými potravinami, souhrnně jim říkáme afrodiziaka. Samozřejmě ne všechno prokazatelně fungovalo, protože byly doby, kdy se za afrodiziakum považovalo vše, co připomínalo penis, ale teď už s jistotou například víme, že afrodiziakální účinky mají konkrétní druhy koření. „Za proslulý životabudič je považován například zázvor, který podporuje chuť na sex i zvyšuje schopnost erekce. Pozitivně působí na prokrvení pohlavních orgánů, díky čemuž můžete s partnerem jednodušeji dosáhnout vytouženého orgasmu. Připravte si doma zázvorovou limonádu nebo vyzkoušejte recept inspirovaný asijskou kuchyní, kde je zázvor častou ingrediencí. Vsadit můžete i na cizrnový hummus. Povzbudíte nejen sexuální chuť a potenci, ale oceníte i rychlost jeho přípravy. Účinky pokrmu můžete znásobit použitím chilli prášku a koriandru. Kořenová zelenina, jako petržel, celer, pastiňák, červená řepa, nebo chřest či melouny mají pro změnu močopudný účinek, čímž nepřímo dochází i k dráždění pohlavních orgánů,“ dává cenné tipy výživová specialistka.

Jako stimulant působí rovněž bylinky, kupříkladu ženšen je léčivá bylina a její pravidelné užívání přináší kromě pohody i vyšší libido a sexuální výkonnost. „Výrazné afrodiziakální účinky a vliv na plodnost má i kotvičník zemní, u kterého se často objevuje přízvisko zelená viagra. Uvádí se, že během užívání se u mužů projevuje 30% nárůst testosteronu, který doprovází dobrá nálada, sebedůvěra a zvýšení libida. Koupit ho můžete v podobě čaje, kapek či kapslí,“ dodává Mgr. Kateřina Šimková.

Když dezert, tak čokoládový

Čokoláda k romantickému večeru neodmyslitelně patří, záleží na vás, jestli si dopřejete třeba lahodné čokoládové soufflé, fondant nebo tabulku kvalitní čokolády. Údajně právě díky čokoládě dokázal Ludvík XIV. i v pokročilém věku několikrát denně uspokojovat svoji milenku… ehm. No ale zatímco o této informaci můžeme vést spory, o benefitech čokolády víme s jistotou. Snoubí v sobě tři šťastná A; antioxidant, afrodiziakum a antidepresivum. Mohou za to hlavně polyfenoly v hořké čokoládě a kakau, prospívají správnému prokrvení a štěstí z pojídání hnědé dobroty sexuální zážitek ještě umocní. Kromě čokolády se afrodiziakální schopnosti přičítají i vanilce, chilli a ořechům, vše se dá v dezertech lahodně kombinovat.

Vášeň pouze zapít, nepřepít

Alkohol máme rovněž s romantikou silně spjatý, protože nás v rozumné míře příjemně uvolní a na sklence dobrého vína je cosi vzrušujícího. Ve filmech se často objevuje kombinace jahod a šampaňského. „Jahody jsou bohaté na antioxidanty a semínka na jahodách obsahují zinek, který zvyšuje hladinu testosteronu,“ zmiňuje Kateřina Šimková. Jenže si musíte dát pozor, abyste se neuvolnili až příliš. Množství alkoholu přímo ovlivňuje sexuální výkon, muži mohou mít problém s erekcí a ženy zase s lubrikací, rovněž otupuje naše vnímání a citlivost na sexuální stimulaci, což znemožňuje dosažení orgasmu.

Zdroj: iGlanc.cz, výživová specialistka Mgr. Kateřina Šimková ze Zdravého stravování

Související články