Dětská hvězda

Rodák z Velkých Popovic Viktor Král (*1968) poprvé slyšel filmovou klapku ve dvanácti letech hned ve třech snímcích. V komedii Krakonoš a lyžníci ztvárnil syna hostinského Vítka Trompetra, v Muži přes palubu pak hlavní postavu malého nadaného jachtaře Davida. V menší roli se objevil v Sonátě pro Zuzanu. Již tehdy bylo zřejmé, že má herecký talent a že se může zrodit hvězda. O tři roky později jsme ho mohli vidět coby omlazeného profesora v posledním díle Létajícího Čestmíra.

Velkou popularitu si však získal v nadčasových Návštěvnících, sci-fi seriálu natočeném v koprodukci s německými (tehdy západními) veřejnoprávními televizemi. Na rozdíl od své filmové parťačky Ali Lábusové, jíž představitelka Klára Pollertová-Trojanová získala roli v konkurzu, Viktor Král byl do postavy malého génia, rošťáka Adam Bernaua obsazen díky své „herecké zkušenosti“.

Poslední dva filmy, kde se ještě mohl blýsknout jako herec, bylo psychologické drama Případ Kolman a válečné drama Uloupené dětství (1986).

Zvolil jinou dráhu

V osmnácti letech Král svou hereckou kariéru ukončil a stal se studentem Vysokého učení technického. Po studiích začal pracovat jako manažer prodeje uklízecích a čistících strojů ve společnosti Lux Czech s.r.o. V ní to dotáhl na post generálního ředitele její švýcarské pobočky.

Před čtrnácti lety se odstěhoval do novozélandského Aucklandu, kde dostal nabídku pracovat v přední společnosti Godfreys, která se zabývá prodejem vysavačů a čistících prostředků na Novém Zélandě a Austrálii. V místní pobočce pracuje jako manažer franchisových obchodů. Kromě toho má na starosti zaměstnance, například jejich školení a rozvoj. Král je ženatý a má dvě dcery.

Setkání

Viktor Král se po dvaceti letech setkal u Jindřicha Poláka, režiséra již zmíněného a i v zahraničí úspěšného a oblíbeného seriálu NávštěvníciDádou Patrasovou, Josefem Dvořákem a Jiřím Datlem Novotným. Všichni společně zavzpomínali na veselé chvilky i natáčení scén, které nebyly zrovna příjemné. Při setkání po čtyřiceti letech chyběl nejen zemřelý režisér, ale také „Adam Bernau“.

Jak dnes vypadá víme jen z fotky, kterou má na svém profilu na Linkedin.

Zdroje: www.blesk.cz, www.ahaonline.cz, www.tvguru.cz/viktor, www.tvguru.cz