Také poslední 5. etapa Kolem Ománu musela být zkrácena na polovinu, měřila pouze 72 kilometry, ale o dojezd na Zelené hoře jsme naštěstí nepřišli. Do dlouhého úniku se dostali na první pohled nepříliš zajímaví závodníci Huub Artz (Intermarché-Wanty), Tobias Lund Andresen (DSM-Firmenich PostNL), Tord Gudmestad (Uno-X Mobility) a Tegsh-bayar Batsaikhan (Roojai Insurance), ale nakonec se nejlepší vrchaři museli hodně snažit, aby především Artze vůbec dostihli. 

20 kilometrů před cílem měla vedoucí skupina náskok přes dvě minuty a vzhledem ke krátké etapě měli v nohách stále hodně energie. V pelotonu stahoval tým UAE Emirates, který pracoval především pro Finna Fishera-Blacka, lídra závodu. 

Na začátku cílového stoupání, které měří 6 kilometrů a v průměru má 10 %, se vedoucí čtveřice rozpadla. Mladý Nizozemec Artz byl nejlepší a všech se zbavil, včetně urputného Batsaikhana. V hlavním poli stále pracoval tým UAE Emirates a Artze stahoval jen velmi pomalu. V popředí pelotonu se za jezdci UAE Emirates drželi dva závodníci celku Soudal Quick-Step, loňský vítěz Zelené hory Mauri Vansevenant a Jan Hirt, vítěz ročníku 2022. 

Tým UAE Emirates kontroloval průběh závodu a postupně zrychloval, když se na čelo hlavní skupinu posunul Adam Yates, udrželi se ho jen Fisher-Black, Cristian Rodriguez (Arkéa-B&B Hotels), Hirt a Vansevenant. Ostatní odpadli, včetně Diega Ulissiho (UAE Emirates). Yates pracoval na čele pro Fishera-Blacka, ale sám musel odpovědět na útok Jana Hirta, zatímco Fisher-Black nestačil. 

Hirt držel vysoké tempo a ujížděl trojici Fisher-Black - Rodriguez - Vansevenant, ale Yates se za ním bez problému držel. V závěrečném kilometru dojel český cyklista unaveného Artze a stále jel na maximální možný výkon a snažil se Yatese unavit. Jenže pro třetí muže loňské Tour de France to byla luxusní situace, střídat s Hirtem nemusel, mohl šetřit síly a počkat na metu 150 metrů do cíle. Právě zde nastoupil a dojel si pro první letošní vítězství a také triumf v celkovém pořadí Kolem Ománu.

GGSKg6hXwAA56rw.jpeg

Hirt projel cílem s odstupem 11 sekund na druhém místě. Statečný Artz udržel třetí místo se ztrátou 29 sekund, Rodriguez skončil čtvrtý, ztratil 34 sekund. Fisher-Black trpěl, ale i za pomoci Ulissiho se do cíle dostal s odstupem 44 sekund a v celkovém pořadí udržel aspoň pódium. 

Yates vyhrál konečné pořadí s náskokem 19 sekund před Hirtem a 39 sekund před Fisherem-Blackem, úspěch týmu UAE Emirates potvrdil čtvrtým místem Ulissi, pátý končí Rodriguez. Fisher-Black vyhrál bodovací soutěž a také soutěž o nejlepšího mladého závodníka.