Knihy

Spuštěn předprodej knihy Osvěta, kultura, zábava: Kulturní domy v Československu

Na platfomě Donio jsme spustili předprodej knihy Osvěta, kultura, zábava: Kulturní domy v Československu. Publikace je první knihou, která souhrnně přibližuje budování celostátní sítě kulturních domů, jež byla systematicky zřizována v období socialismu na území bývalého Československa.

O knize
Kulturní domy se jako místa veřejného života poválečné společnosti těšily velkorysé státní podpoře, a to nejen po stránce ekonomické, ale i politické či legislativní. Náš zájem se nesoustředí pouze na jejich specifickou typologii, ale nahlížíme také jejich osvětový a emancipační potenciál i roli politického nástroje organizace a kontroly volného času. Publikace se rovněž zaměřuje na hledání kořenů a programových předchůdců kulturních zařízení vznikajících od 19. století i v meziválečné době (spolkové a národní domy nebo domy pracujících), s přesahem do období po roce 1989, kdy se budovy a jejich provozovatelé museli a někdy stále musí vyrovnávat s aktualizačními nároky. Kniha pokrývá český i slovenský kontext výstavby kulturních domů, díky čemuž se daří nejen pokrýt celé území bývalého Československa, ale také zachytit rozdílné historické zkušenosti.

Knihu, kterou vydává Galerie VI PER ve spolupráci s Vysokou školou uměleckoprůmyslovou, je možné zakoupit ZDE.

Editorky: Michaela Janečková, Irena Lehkoživová
Koncepce: Oskar Helcel, Michaela Janečková, Irena Lehkoživová, Martin Netočný
Texty: Jiří Andrs, Jan Galeta, Hubert Guzik, Katarína Haberlandová, Michaela Janečková, Laura Krišteková, Josef Ledvina, Irena Lehkoživová, Henrieta Moravčíková, Peter Szalay, Karel Šima, Jitka Šosová, Lukáš Veverka, Jan Zikmund
Předmluva: David Crowley
Fotografie: Oskar Helcel, Martin Netočný
Grafický design: Tereza Hejmová, Adéla Svobodová