Petr Hannig – muzikant, producent, skladatel i lovec talentů, rodák z Ústí nad Labem

14. únor 2024

Objevil zpěvačku Hanu Zaňákovou, které dal umělecké jméno Lucie Bílá. Za úspěšnou kariéru mu také vděčí Víťězslav Vávra, Petra Černocká, Jakub Smolík, Stanislav Procházka nebo Zdeněk Izer. Muzikant a producent Petr Hannig, který se narodil v roce 1946 v Ústí nad Labem, je všeobecně považován za skvělého skladatele a lovce talentů.

Nejprve se v Turnově vyučil uměleckým kovářem, potom vystudoval konzervatoř a akademii múzických umění.

Už ve 22 letech odjel do Anglie, kde spolupracoval se Dusty Sprinfield, Tomem Springfieldem, Bobem Gentrym nebo se skladatelem Johnem Cameronem. V roce 1969 se ale musel do Československa natrvalo vrátit. Založil kapelu Maximum Petra Hanniga a pracoval jako redaktor Českého rozhlasu.

Za svou dlouhou kariéru složil nebo vyprodukoval stovky singlů nebo alb, které známe z rádií.

Jeho největší vášní je kromě vážné hudby i politika – v té se mu však úspěchy vyhýbají. Desetkrát kandidoval neúspěšně do Senátu a šestkrát do Poslanecké sněmovny. Neuspěl ani ve volbách do Evropského parlamentu. V roce 2018 kandidoval na prezidenta. Získal necelých šest desetin procenta hlasů.

Petr Hannig se domluví pěti jazyky. Od roku 1989 je vdovcem a jeho syn pracuje jako profesor statistiky na světoznámé univerzitě v Severní Karolíně.

autor: Milan Knotek
Spustit audio