Obrázek k článku Nová sestava AC/DC odhalena. Kultovní rockeři vsadili na studiové profesionály
| Lukáš Rešl | Foto: Profimedia

Nová sestava AC/DC odhalena. Kultovní rockeři vsadili na studiové profesionály

Legendární australští hardrockeři AC/DC se po osmi letech vrací na pódia. Jejich evropské turné Power Up startuje již v květnu a kapela se něj chystá ve značně pozměněné sestavě s bubeníkem Mattem Laugem a baskytaristou Chrisem Chaneyem. Kdo vlastně jsou nováčci v kapele?

AC/DC jsou ve světě rockové muziky zkrátka pojem, a nebylo proto divu, když jejich fanoušci s nadšením přijali zprávu o návratu kapely s frontmanem Brianem Johnsonem na pódia. Na podzim minulého roku pak milovaného zpěváka společně s celou kapelou mohli vidět na kalifornském festivalu Power Trip, kde Australané zahájili svůj velký návrat.

Svůj kalifornský koncert však skupina odehrála s novým hostujícím bubeníkem Mattem Laugem, který nahradil letitého bicmena Phila Rudda. Ačkoli koncert odehrála také basová stálice Cliff Williams, na evropskou štaci nakonec nevyrazí. Zastoupí ho baskytarista Chris Chaney a pro evropské fanoušky se tak nabízí hned několik otázek. Jak bude kapela s novými koncertními členy znít a kdo vlastně jsou oba muzikanti, jež budou určovat rytmus jedné z největších rockových kapel planety?

Matt Laug (Ten, kdo mlátil u Campbella)

Bubenickou židličku na turné Power Up obstará pětapadesátiletý Matt Laug, který od roku 1986 žije v Los Angeles, kde si postupem času získal status jednoho z nejžádanějších studiových bubeníků. Objevil se postupně na slavných nahrávkách interpretů jako je Alice Cooper (Fistful Of Alice, 1997), Alanis Morissette (Jagged Little Pill, 1995) či Vasco Rossi (Il Mondo Che Vorrei, 2008). Dlouhodobě navíc spolupracuje s předními hudebními producenty jako je John Shanks, Mark Hudson i Marc Tanner.

Hit z desky Jagged Little Pill (1995), na kterém Laug bubnuje.

Matt Laug se ale neuhnízdil jen v nahrávacích studiích. Dlouhých osmnáct let byl bubeníkem souboru Mike Campbell & The Dirty Knobs. Od roku 2007 pak koncertuje a nahrává s italskou rockovou hvězdou Vascem Rossim.

Američan tedy disponuje bohatými zkušenostmi. AC/DC zde jednoznačně šáhli po profesionální jistotě. Matt Laug je navíc o nějakou tu generaci mladší a kapele může dodat i potřebný drive a energii. Lauga navíc podpořil i bývalý bubeník AC/DC Chris Slade, který je rovněž s kapelou nesmazatelně spjatý. „Znám Matta jako velmi milého chlapíka z dob, kdy jsem žil v Kalifornii… Je to velmi schopný, střídmý bubeník, který postaví bicí přesně tam, kam Angus (Young) chce... Přeji mu hodně štěstí!“ napsal šestasedmdesátiletý Slade na své sociální sítě.

Chris Chaney (Slashův basový dar)

To o dva roky mladší Chris Chaney (53 let) je ve světě pódiových reflektorů o něco známější figurou. Podobně jako Laug se již v mladí přestěhoval do Los Angeles a mezi lety 1995 až 2001 působil jako baskytarista kanadské zpěvačky Alanis Morissette. Následně pak od roku 2002 do roku 2004 byl součástí rockové skupiny Jane's Addiction, se kterou nahrál dvě studiová alba (působil v této kapele pak ještě v letech 2011 až 2022).

Chaney byl v minulosti součástí dalších rockové kapely Taylor Hawkins and the Coattail Riders, kterou založil bubeník Taylor Hawkins z Foo Fighters. S Hawkinsem, který zemřel v roce 2022, se poprvé potkal právě v kapele zpěvačky Alanis Morissette. Rozsah Chaneyova profesního portfolia pak demonstruje i jeho minulost spjatá s kapelou Camp Freddy, která hrála nejrůznější rockové coververze.

V rámci studiové práce se Chaney dostal k takovým jménům jako je Ozzy Osbourne, Tommy Lee, Joe Satriani či Rob Zombie. Na debutovém sólovém albu kytaristy Slashe (Slash, 2010) je veden jako hlavní baskytarista, přičemž Slash popsal Chaneyho jako „boží dar“. „Chris je prostě nejlepší session hráč, kterého znám, tak jsem mu zavolal. Nechtěl jsem využít Duffa McKagana, tak jsem přemýšlel o dalších baskytaristech. S Chrisem jsem pracoval už několikrát, snadno a rychle se všechno naučí,“ řekl Slash v rozhovoru pro Ultimate Guitar.

Basovou linku ve skladbě By The Sword z debutového alba Slashe nahrával právě Chris Chaney.

Chris Chaney je tak stejně jako Matt Laug poměrně zásadní postavou rockové historie. Podílel se na řadě veleúspěšných nahrávek, které kytarovou muziku dodnes definují. Práce obou byla doposud vidět především ve studiu, nyní oba vystoupají na největší pódia jako rytmická sekce jedné z nejúspěšnějších skupin všech dob.