Nákladní elektrokolo doručování

V posledních letech se bezemisní doručování zásilek stalo klíčovým tématem v logistickém průmyslu, a elektrokola hrají v této proměně významnou roli. V Praze se několik společností pustilo do pilotních projektů, které ukazují, jak mohou elektrokola efektivně přispět k ekologickému doručování zásilek ve městech.

DB Schenker, jedna z předních společností v oblasti logistiky, oznámila, že denně dokáže doručit až 1 000 kg zásilek po Praze bezemisně pomocí elektrokol. Projekt je podporován samotným městem Praha a ukazuje na vysoký potenciál elektrokol v logistice, zejména v hustě osídlených městských oblastech​​.

DPD, další významný hráč na trhu, také nasadilo cyklokurýry pro bezemisní doručování v rámci svého ekologického úsilí. Tento krok je součástí širší strategie firmy zaměřené na snížení dopadu na životní prostředí a zvýšení efektivity doručování v urbanizovaných oblastech​​.

Zásilkovna, populární česká logistická firma, spustila pilotní projekt doručování zásilek na elektrokole jako součást své strategie udržitelnosti již před nějakou dobou. Tento projekt je důkazem závazku firmy k dlouhodobě udržitelnému způsobu přepravy, který zahrnuje nejen elektrokola, ale i plány na rozšíření využívání elektrických vozidel a dokonce i vozidel na vodík​​.

Dachser, globální logistická společnost, zavedla v centru Prahy rozvoz zásilek nákladními elektrokoly. Tento pilotní projekt představuje krok k možné regulaci vjezdu nákladních vozidel do centra města a ukazuje na schopnost elektrokol zásobovat pěší zóny a přispívat k udržitelné městské logistice​​.

Firma v Hradci Králové rozšířila ekologickou distribuci zásilek s použitím nákladního elektrokola už v roce 2022. Tento krok navazoval na projekt v Praze a přináší bezemisní doručování přímo z terminálu pobočky. Elektrokolo, s celkovou nosností 300 kg, umožňuje efektivní rozvoz a svoz balíkových a paletových zásilek. Spolupráce s místními partnery, jako je Bühler Motor, ukazuje pozitivní přijetí a podporu komunity. Za první tři měsíce bylo rozvezeno 227 zásilek o celkové hmotnosti 19,3 tuny.

Navíc Dachser plánuje rozšířit svůj koncept bezemisního doručování do dalších velkých měst do roku 2025, což ukazuje na rostoucí trend využívání nákladních elektrokol a elektrických vozidel pro doručování ve městech. Tento krok je součástí dlouhodobé strategie firmy na ochranu klimatu a snižování emisí skleníkových plynů​​.

Tyto příklady naznačují, že bezemisní doručování zásilek pomocí elektrokol nabízí řadu výhod, včetně snížení emisí, zlepšení městského prostředí a efektivnějšího doručování v hustě osídlených oblastech. S rostoucím počtem podobných iniciativ po celém světě se ukazuje, že elektrokola mají potenciál stát se klíčovým prvkem v budoucnosti udržitelné logistiky.

 

Autor: Daniel Česák dne

Ohodnoť počtem hvězdiček

Hodnocení: