Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Národní divadlo bude hrát o naší privatizaci. K režii přizvalo i Krymova

  14:00
Novinka nazvaná Privatizace patří mezi premiérové tituly, které pražské Národní divadlo uvede v příští sezoně. Činoherní novinku věnovanou našemu porevolučnímu fenoménu chystá dvojice Petr Erbes a Boris Jedinák. Na půdě první scény se představí i renomovaný ruský divadelník Dmitrij Krymov, který chystá autorskou inscenaci Tři mušketýři a já.
Johanna Tesařová  během zkoušek Nebezpečných známostí ve Stavovském divadle

Johanna Tesařová během zkoušek Nebezpečných známostí ve Stavovském divadle | foto: Pavel Hejný

Pražské Národní divadlo připraví pro divadelní sezonu 2024/25 celkem jednadvacet premiér napříč všemi svými soubory.

Dramaturgický plán činohry naší první scény už potřetí určuje režijní duo SKUTR. Ten pro následující sezonu by prý mohl mít motto „Hledání lásky a naděje v rozvrácené zemi“.

„Zatímco naše první sezona se zabývala vztahovými hrami a příběhy, v sezoně druhé jsme se přece jenom posunuli k aktuálnějším tématům, která více reflektovala pohyby v současné společnosti. Ono to s válkou za zády asi ani jinak nejde,“ přemýšlí SKUTR, tedy Martin Kukučka a Lukáš Trpišovský.

„Náš aktuální dramaturgický plán by se mohl jmenovat Hledání lásky a naděje v rozvrácené zemi. Předpokládejme, že válečný konflikt, který zachvátil Evropu, časem skončí a překlopí se do naléhavých otázek: ‚Co bude dál?‘ Tedy – co dělat, za jakou cenu žít dál, jak řešit téma viny a odpuštění?“ dodává dvojice.

OBRAZEM: Hamlet i Mefisto. Plakáty pro Národní vytvořil Krištof Kintera

Vize rozvrácené a znovu konsolidované krajiny se prý objeví ve všech připravovaných činoherních titulech. Mezi chystanými novinkami zaujme autorská inscenace Petra Erbese a Borise Jedináka Privatizace. „Bude se zabývat zásadním okamžikem českých dějin, který položil základy současnému rozložení socioekonomických a politických sil ve veřejné sféře a také ovlivnil stovky tisíc životů nás všech,“ slibuje první scéna.

Osvědčený režisér Marián Amsler, který na tuto sezonu chystá očekávaného Mefista do Státní opery, na tu příští plánuje režii Orestei v podání britského dramatika Roberta Ickeho. „Na půdorysu více než dva tisíce let staré hry dokázal odvážně a přesvědčivě vystavět nové neúprosné drama o neurotickém světě na pokraji zkázy,“ láká divadlo.

V žánru site specific pak bude novinka Don Quijote. Pustá země chystaná pro Státní operu. Duo SKUTR bude vycházet ze slavné básně Thomase S. Eliota, kterou autor napsal v reakci na první světovou válku.

Alois Švehlík a Zuzana Stivínová v divadelní adaptaci Hordubala pro pražské Národní divadlo

Autorskou inscenací pak bude novinka Tři mušketýři a já, kterou pro první scénu zrežíruje výrazný ruský divadelník Dmitrij Krymov, jenž kvůli nekompromisnímu postoji vůči putinovskému Rusku svoji vlast navždy opustil. „Jeho inscenace bude nesporně jedním z vrcholů sezony,“ láká divadlo.

Adaptaci ikonického románu Gustava Flauberta Paní Bovaryová pak Národní divadlo uvede v dramatizaci a režii mladého, ovšem již osvědčeného Tomáše Loužného.

O jiné vyjádření lásky se pokusí inscenace lyrické hry Rolanda Schimmelpfenniga pojednávající o samotě s názvem 100 songů. Režie se chopí Štěpán Gajdoš. „Když jsme se tento titul, inspirovaný teroristickým útokem v Madridu před dvaceti lety, rozhodli zařadit na repertoár, netušili jsme, že se kvůli prosincové tragédii na pražské filozofické fakultě stane až nečekaně aktuální. Přesto má v sobě silnou naději a výzvu nevzdávat se. Jak říká jeho autor, s trochou štěstí lze přece zastavit čas...“ dodalo k této novince vedení činohry.

Zaujme i nově připravovaný koprodukční projekt s pracovním názvem Sorry I Am Complicated. Inscenaci připraví tvůrčí tým mladých amatérů pod vedením režiséra Janka Lesáka a dramaturgyně Natálie Strýčkové Preslové. „Divadlo, které se zabývá generací Alfa a vychází z jejích impulsů, v němž jsou mladí lidé ústředními aktéry a spolutvůrci, je sondou do současného světa a zároveň nejnovějším trendem předních evropských scén,“ slibuje první scéna.

Národní divadlo loni

Jak uvedl mluvčí první scény Tomáš Staněk, Národní divadlo v roce 2023 odehrálo 917 vlastních představení (z toho 116 baleních, 376 činoherních, 285 operních, 140 Laterna magika), na které prodalo 405 951 vstupenek. V hlavní činnosti dosáhlo výnosu 396 509 000,-. Průměrná návštěvnost byla 77,32 %. Průměrný přepočtený počet zaměstnanců v roce 2023 byl 1296,5. Denní kapacita vstupenek v hrací dny činí 1909 kusů.

Prezidentská lóže v Národním divadle (21. února 2023)
Prezidentská lóže a opona v Národním divadle (21. února 2023)

Soubory Opery Národního divadla a Státní opery budou i po letních prázdninách pokračovat v oslavách Roku české hudby 2024. V jeho rámci uvedou Tajemství, Prodanou nevěstu a Libuši Bedřicha Smetany, Rusalku a Čerta a Káču Antonína Dvořáka, Její pastorkyni a Příhody lišky Bystroušky Leoše Janáčka a také premiéru opery Šárka Zdeňka Fibicha. Roku české hudby 2024 bude věnován i cyklus pořadů pro děti a jejich rodiče Opera nás baví či cyklus koncertů z písňové a komorní tvorby v podání našich sólistů ve Stavovském divadle.

Balet Národního divadla nabídne světovou premiéru původního baletu Slunečník, Měsíčník a Větrník v choreografii Viktora Konvalinky či světovou premiéru originálního zpracování baletu Šeherezáda Rimského-Korsakova v choreografii Maura Bigonzettiho.

Další novinkou sezonu bude triptych Sarkasmy složený ze současných děl: baletu Sarcasmen Hanse van Manena a dvou světových premiér původních choreografií Andreje Kajdanovského a Eyala Dadona.

Další premiérou bude Manon, ikonický celovečerní baletní příběh sira Kennetha MacMillana. Laterna magika pak přispěje dvěma premiérami s renomovanými zahraničními režiséry. Darcy Grant, ceněný v oblasti fyzického a akrobatického divadla, připraví multižánrový projekt In Our Hands.

Performer a režisér Thomas „Thom“ Monckton z Nového Zélandu pak pro tuto inovativní scénu s dlouhou tradicí vytvoří komediální inscenaci Pluto.

Vedle výše zmíněných novinek, které se premiéry teprve dočkají, bude mít naše první scéna v příští sezoně na repertoáru ještě dalších 66 inscenací.

Byl táta jako Trautenberk? V něčem ano, vzpomíná David Prachař

  • Nejčtenější

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

24. dubna 2024

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

29. dubna 2024

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Larry je mrtvý. Tvůrci Simpsonových nechali po 35 letech zemřít štamgasta od Vočka

24. dubna 2024  8:35

Zarytí fanoušci seriálu Simpsonovi smutní. Tvůrci totiž nechali zemřít jednu z postav, která byla...

I did it my way. Troška, Nový i Vyskočil se rozloučili s Josefem Lauferem

25. dubna 2024  11:32,  aktualizováno  11:43

Se zpěvákem a hercem Josefem Lauferem, který zemřel po dlouhé nemoci v sobotu večer ve věku 84 let,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

RECENZE: Už jsme to viděli. Pocit, který vzbuzuje Vedlejší produkt

28. dubna 2024  21:10

Premium Ukázkový příklad, proč divák při sledování premiérových českých krimiseriálů nabývá dojmu, že už to...

VIDEO: Pražské návraty Tima Burtona. Slavný režisér zve na jedinečnou výstavu

1. května 2024

Režisér Tim Burton se po deseti letech vrátil do Prahy se svou unikátní výstavou Návraty...

„Jsem z toho úplně hotová.“ Swift drží prvních 14 příček americké hitparády

30. dubna 2024  19:59

Americká popová hvězda Taylor Swift po vydání nového alba The Tortured Poets Department ovládla...

Nový festival na renesančním zámku. Litava park zve na Mig 21 i Ledeckého

30. dubna 2024

Na renesančním zámku Bučovice a přilehlé louce se poslední víkend v květnu bude konat festival...

RECENZE: Trojanovy Žáby budou těžkou konkurencí běžným agenturním představením

30. dubna 2024

Premium Putovní představení Žáby, tedy velké sólo Ivana Trojana, vlastně nabízí to nejlepší z Dejvického...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Muž má recept na dlouhověkost, v jednašedesáti je ve skvělé formě

Dave Pascoe chce dokázat světu, že i v důchodu můžete vypadat jako za mlada a také se tak cítit. Stačí dodržovat pár...

SVJ si bude brát úvěr na opravu balkonů. Musím platit, i když ho nemám?

Výhodou bytu ve vlastnictví je, že ho můžete kdykoli prodat, pronajmout či rekonstruovat, aniž byste potřebovali...

Jsou nebezpeční či přešlechtění. Evropa zakazuje chov oblíbených psích plemen

Premium Máte doma jezevčíka? Francouzského buldočka? A co třeba pitbulla, rotvajlera nebo nějakého velkého ovčáckého psa? Tak...