Tvůrci děj situovali do chorvatské dovolenkové destinace Hvar, kam pravidelně jezdí statisíců českých i slovenských turistů. Seriál Policie Hvar má dle autorů přidanou hodnotu v tom, že se nedrží striktně procedurálních pravidel vyšetřování, ale naopak více zapojuje humor a dobrodružství. Přitom ale divák může celou epizodu luštit kriminalistickou zápletku. „Snažili jsme se vytvořit svět, kde se na jednom ostrově sejdou různí lidé různých národností, s rozdílným pohledem na mnoho věcí, ale táhnou za jeden provaz, aby v každém z dílů společně odhalili pachatele. Lákalo nás vyzkoušet si společný projekt se slovenskou stranou a vytvořit kriminálku pro obě divácké skupiny,“ říká kreativní producent a spoluscenárista seriálu David Musil. „Tomu odpovídá nejen výběr lokace, kde se příběhy odehrávají a která je v podstatě oběma národům společná, ale i dějové linky a herecké obsazení hlavních postav. Společný stát už třicet let neexistuje, ale duch Československa u mnoha lidí žije dál,“ dodává s tím, že vraždy a jiné zločiny diváky zavedou mezi kouzelníky, indiány, ale i sňatkové podvodníky nebo plážové volejbalisty.

Zdroj: Youtube

Pláže, pohoda… A vraždy

Ústředními postavami kriminálky s nádechem prázdninové pohody plné slunce a krásných pláží je dvojice česko-slovenských detektivů Michal a Ivana, kteří jsou jako voda a oheň. On je vtipný, sarkastický detektiv jako ze staré školy, ona je zase svobodomyslná a temperamentní žena. „Michal je detektiv, ale jeho postupy nemají s kriminalistickou realitou nic společného. Policie Hvar je totiž směsice humoru a specifického žánru, který má diváky hlavně bavit. I naše postavy jsou spíš zábavné, bizarní,“ říká Jakub Štáfek a Alžbeta Ferencová ho doplňuje: „Moje Ivana je ambiciózní dívka, hodně toho umí a nechce, aby byl její kolega Michal v čemkoli lepší než ona. Takže mezi sebou soupeří.“ Žánr komediální detektivky herečce prý vysloveně sedl. „Kriminálky miluju, takže jsem byla nadšená už ze scénáře. Hned se mi vybavila třeba Kriminálka Las Vegas nebo Miami. Náš seriál je sice trochu jiný, ale o to zajímavější a u nás si myslím unikátní žánr. Myslela jsem si, že budu jako drsná policajtka pronásledovat záporáky a řešit případy, jenže ta výzva byla daleko větší. Je tam trochu romantiky mezi ní a Michalem, je to seriál s komediálním přesahem a do toho musíme ještě občas zvážnět, protože přece jen řešíme zločiny,“ vysvětluje Alžbeta.

Ňouma a volavka

Mladého ambiciózního policistu Filipa Kose ztvárnil Tom Sean Pšenička. „Filip by chtěl být dobrým policistou, je statečný, naráží však trochu na Michala, který ho ne úplně dobře přijal. Také se v Chorvatsku snaží sbalit nějaké holky, ale moc se mu to nedaří, protože jeho techniky jsou leckdy bizarní. Je to trochu ňouma,“ usmívá se herec, který má prý na Chorvatsko, kde se natáčelo, jen ty nejlepší vzpomínky. „Byli jsme tam s rodiči na naší úplně první dovolené a také jsem tam krátce natáčel svoji první roli v seriálu Chlap. Jsem obecně fanoušek kriminálek. Policie Hvar je ale trochu odlehčenější žánr. A něco takového tu ještě nebylo, tak by to diváky mohlo bavit,“ míní.

Výrazná role připadla v seriálu také Leoně Skleničkové. „Moje Katka je holka, co si přes léto jezdí přivydělávat do Chorvatska k rodičům. Sem tam se ale připlete do řešení vraždy. Jednu mrtvolu najde, jinde funguje jako volavka. Je to prostě pomocná ruka pro vyšetřovatele. V tamním baru se potkává spousta lidí včetně policistů, tak je Katka a její rodina v centru dění. Je to prostě akční holka. Bylo pro mě výzvou přijmout komediální žánr. V tom se ještě stále učím a prozkoumávám ho,“ uzavírá Leona.

Zdroj: časopis TV Pohoda, TV Nova

Související články