Ústecký Činoherák bude mít nového šéfa, ředitel Trnka skončí kvůli únavě

  8:56
Činoherní studio v Ústí nad Labem bude mít nového ředitele. Jiří Antonín Trnka, který divadlo řídí devátou sezonu a zároveň také vede Městské divadlo v Děčíně, oznámil svou rezignaci. Vedení města požádal o uvolnění z funkce k 31. červenci, v případě potřeby divadlo povede do konce letošního roku.

Snímek z představení Heda Gablerová, což je slavné drama norského autora Henrika Ibsena | foto: Martin Špelda

„Troufám si tvrdit, že jsem obě divadla po celá ta léta vedl dobře a moje práce přinášela slušné výsledky. Nicméně únava je u mě po té době cítit značná,“ popsal Trnka důvody svého rozhodnutí.

„Nezbývá mi prostor, čas ani energie na vlastní uměleckou činnost. Navíc s blížící se padesátkou musím především se svou energií začít šetřit,“ poznamenal.

Ani po svém odchodu uměleckou spolupráci s „Činoherákem“ nevylučuje. „Nicméně to už bude záležet na novém vedení divadla,“ dodal.

Kromě současného ředitele ukončí v příští sezoně své angažmá v divadle také dosavadní umělecký šéf David Šiktanc. Na jeho místo Trnka počítal s režisérem Michalem Hábou, který v Činoherním studiu bude letošní i příští sezonu režírovat jako host.

„Avšak vzhledem k mému odchodu ho nebudu moci v roce 2025 do funkce jmenovat. Doufám, že tak učiní nové vedení, predikovat to ovšem nemohu,“ uvedl ředitel.

Primátor: Snad přilákáme mladé tváře

Na nového šéfa Činoherního studia vyhlásil ústecký magistrát výběrové řízení. Termín pro podání přihlášek je do 15. dubna. „Informace o výběrovém řízení jsou zveřejněny na naší i krajské úřední desce, na webu divadlo.cz a na dalších odborných portálech. Věřím, že se nám podaří nabídkou být šéfem Činoherního studia získat nějaké nové mladé tváře, které to pojmou jako výzvu,“ sdělil ústecký primátor Petr Nedvědický (ANO).

Nového šéfa Činoherního studia na doporučení výběrové komise jmenuje rada města. V komisi budou kromě primátora Nedvědického a náměstka Tomáše Vlacha (ANO) také zástupci odboru příspěvkových organizací. Další členové jsou zástupci odborné veřejnosti. O novém řediteli Činoherního studia by mělo být jasno do konce dubna.

25. dubna 2014

Autor: