Jiří Fejgl
15. února 2024 • 21:35

Galatasaray - Sparta 3:2. Drama se špatným koncem, rozhodl Icardi

Autor: Jiří Fejgl
Vstoupit do diskuse
411
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO Z ISTANBULU | Byli blízko snovému vstupu do boje o osmifinále Evropské ligy. Remíze rozhodně, v úvodním duelu play off si si troufale myslet i na vítězství. Sparta v epickém trháku s pěti góly, dvěma červenými kartami, padesáti tisíci diváky, bezpočtem šancí, prostě v reklamě na fotbal nakonec padla. Za týden bude v odvetě na Letné dohánět proti Galatasarayi prohru 2:3, domácím ji v nastavení vystřelil Mauro Icardi, hlavní hvězda.



Noční můra je zpět, takový vzkaz vysílají domácí fandové směrem k soupeři. Zasypou ho pískotem, nadávkami, chorály, nenávistí. Jenže tentokrát mohl mít Galatasaray, pyšný klub z Istanbulu, noční můru z pražské Sparty.

Chvíli před konce, za stavu 2:2, v deseti hráčích na obou stranách mazal sám na bránu domácích Tomáš Wiesner. Gólmanský matador Fernando Muslera nastavil jeho střele tvář, tak ji zastavil. Chvíli poté udeřil Icardi a rozsekl fantastickou bitvu. Zase tak platilo staré klišé pravící: nedáš, dostaneš.

„Musel to být pro diváky krásnej zápas, ne,“ prohodil útočník hostů Jan Kuchta.

Ano, to byl, pro sparťanské ale hořký. „Mrzí to fest. Na začátku jsme si řekli, že jsme se sem dostali díky naší hře, tváři, stylu hry. Prohra by byla, kdybychom se báli, což se nestalo. Jsem na tým hrdý, jak se každým zápasem posouváme,“ prohlásil kapitán Ladislav Krejčí.

„Jsem samozřejmě pyšný. Hráči udělali přesně to, co jsme chtěli. Hráli srdcem, předváděli náš styl hry. Byl to těžký zápas proti těžkému soupeři, byli jsme blízko dobrému výsledku, což by určitě byla i remíza. Měli jsme šance, které jsme neproměnili, ale to je součást fotbalu. Když hrajete proti takovým týmům, potřebujete využít každé situace,“ doplnil ho kouč Brian Priske.

Sparta demonstrovala v utkání především jednu silnou vlastnost - dvakrát se dokázala zvednout z ran, které si způsobila sama. Vrazila si nůž do těla málokdy vídanými chybami.

Poprvé se jí to přihodilo v 19. minutě. Domácí rozjeli rychlou akci po levé straně (do té doby útočili prakticky jen po druhé). Kerem Demirbay, jedno z nejvýraznějších jmen v kádru, postupoval na Petera Vindahla ze značného úhlu, dánského gólmana přesto propálil ranou na přední tyč. Jasná chyba! Sám Vindahl to dobře věděl, dvakrát vztekle kopl do tyče, spílal si. 

Další výrazný nedoraz přišel v 61. minutě. Kapitán Ladislav Krejčí rozehrál do středu - a to velmi nepřesně. Míč uzmuli domácí, postupně jej dostal Dries Mertens, který ho napálil z nějakých osmnácti metrů na bránu. Krejčího smolná chvíle neskončila, bílá koule se o něj otřela tak výrazně, že změnila směr a Vindahl neměl šanci zasáhnout.

„Bohužel moje osobní chyba nás dostala na kolena, pak jsme se trochu zvedli a měli i šanci vyhrát. Ale takové týmy naše chyby potrestají. Nemáme se za co stydět. Mrzí to hodně, byli jsme blízko, rok dozadu bychom takhle blízko nikdy nebyli,“ nevymlouval se Krejčí. „Nechci nikoho vinit, ani kluci nebudou nikoho vinit,“ podotkl Priske.

Jak už bylo řečeno, Sparta se v obou případech oklepala. Vždy se vrátila do zběsilého (a útočného) tempa utkání. Chvíli po přestávce srovnal raketou z voleje Ángelo Preciado. Byla to nevšední střela. Muslera vůbec nereagoval.

Brzy po druhém průšvihu se prosadil Kuchta, hlavou usměrnil do sítě Preciadův centr. Jeho gól v 65. minutě ještě umocnil naději na vítězství, protože domácí hráli už tři minuty po vyloučení o deseti. 

Nakonec ale rozhodla domácí kvalita a také fakt, že byl vyloučen Matěj Ryneš. Icardimu přijde na účet každý rok smlouvy s istanbulským gigantem 250 milionů korun. Za to jsou od něj požadovány góly - mraky gólů. Argentinec zadání plní, což ukázal i proti Spartě. Skrytou (tuze chytrou) střelou v nastavení rozhodl.

„Rozhodují malé detaily a kvalita, když se podíváte na poslední gól, dáte Icardimu půl metru, a on dá gól. To jsou ty malé detaily, na kterých každý den pracujeme a zlepšujeme se. Kluci udělali tuhle sezonu obrovský pokrok, odehráli jsme dobré zápasy stylem, jakým chceme,“ vykládal Priske.

Odveta se hraje příští čtvrtek na Letné. Sparta do ní půjde oslabena o vykartované Krejčího, Ryneše a Veljka Birmančeviče. „Urveme to,“ věřil přesto Kuchta.

Góly

Domácí: 19. Demirbay, 61. Krejčí ml. (vl.), 90+1. Icardi

Hosté: 48. Preciado, 65. Kuchta

Sestavy

Domácí: Muslera (C) – Ayhan (55. Bardakcı), D. Sánchez, Nelsson, Kutlu – Demirbay (83. Tetê), Torreira – Yılmaz, Mertens, Aktürkoğlu (83. Zaha) – Icardi.

Hosté: Vindahl – Vitík, Sørensen, Krejčí ml. (C) – Preciado (74. Wiesner), Kairinen, Laçi (74. M. Solbakken), Ryneš – Karabec (65. Haraslín), Kuchta (84. Sadílek), Birmančević (84. Olatunji).

Náhradníci

Domácí: Bardakcı, Bülbül, Vinícius, Güvenç, Ndombèlé, Oliveira, Tetê, Zaha, Akman, Akman, Demiroglu, Yesilyurt

Hosté: Mejdr, Olatunji, Panák, Pešek, Sadílek, Solbakken, Tuci, Vorel, Vydra, Wiesner, Haraslín, Ševínský

Karty

Domácí: Yılmaz, Nelsson (č), Aktürkoğlu

Hosté: Laçi, Ryneš, Birmančević, Ryneš

Rozhodčí

Alejandro Hernández – José Naranjo, Diego Sánchez Rojo (všichni Španělsko)

Stadion

Ali Sami Yen Spor Kompleksi, Istanbul

Návštěva

52280 diváků

Vstoupit do diskuse
411

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud