Hlavní obsah
Cestování

Porevolučních dovolená. V kempu vás ráno vzbudí čuník a večer doprovázejí do chatky kozy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jiří May

Některé nezbytnosti zůstávají napříč režimy.

Nová doba, nové kratochvíle. Kemp nedaleko Turnova. Za relativně málo peněz, hodně zážitků pro děti i rodiče. Jizera, prase, kozy, páv a dětské hřiště. Bufet hned vedle. Co víc si přát?

Článek

V předchozím článku jsem vám, dětskýma očima, ukázal, jak si pamatuji dovolené za normalizace. V podobné situaci, jako moji rodiče, jsem byl před dovolenou i já. Málo peněz, hodně fantazie a dva řízci. 12 a 14 let. Tehdy jim bylo o několik let méně. A, abych nezapomněl, nebyla normalizace. Fotky jsou z let 2018-2021.

Výběr

Vybíral jsem podle následující podmínek:

  • Chatka, 4 lůžka, elektřina a malá lednice.
  • WC s umývárnou do 1 minuty od chatky.
  • Možnost jíst v restauraci.
  • Zábava pro děti, koupání, atrakce atd.
  • Blízká nemocnice.
  • Blízko na veřejnou dopravu.
  • Napojení na cyklostezku a uskladnění kol.

Vyhovoval kemp blízko Turnova. Navařil jsem do sklenic omáčky a nějaká masa, nakoupil přílohy, zabalil, naložil a vyrazil.

Ubytování

Předem jsem zajistil ubytování v turistické chatce. 2 palandy, malá lednice, světlo, zásuvky, čisté matrace a povlečení. Toaleta s umývárnou v doběhu, ale ne v dočichu. Restaurace také blízko, avšak děti po uložení ke spánku neruší zábava dospělých. Ráno sice můžete zakopnout o nějakého zapomenutého baviče, nicméně to je v kempu běžné a člověk se jim naučí vyhýbat. Prase ne!

Foto: Jiří May

Ubytovaní v chatkách

Pašík na volno

Představte si, že ležíte v chatce tichého kempu, slunce sotva vyšlo a vy si užíváte klid od vedle spících dětí. Najednou řev: „Pomoc! Nežer mě prase!“ A je po klidu. Mužský řev a kvičení nakopnutého prasete idylku rázně ukončí. Vyběhnu ven a vidím v trávě zapomenutého vodáka, jak se přetahuje s čuníkem o cosi, co vypadá jako spoďáry. Nevím. Raději nezkoumám. Děti vystřelí za mnou a hned prasátko litují. Metají nenávistné pohledy na vodáka. Mladší syn následně doprovází vepře při dalším průzkumu okolí.

Foto: Jiří May

Ranní návštěva

Kozí doprovod

Ráno navštívíte společnou, ale čistou toaletu a po cestě zpět se k vám připojí kozy. Přítulná stvoření, neustále hledající něco k snědku. Po víkendovém večeru s gustem vyžírají nedopalky z přeplněných popelníků. Fuj! Už je nebudu krmit z ruky.

Foto: Jiří May

Společnice na každém kroku

K večeru si holky obsadí nejlepší stůl a čekají na hodná děcka, co jim, za drobný peníz, zakoupí u obsluhy krmení. Jdou za nimi klidně až do chatky.

Foto: Jiří May

Vybraná společnost

Z páva pávice

Chudák páv. Ten jediný zůstal pod zámkem. Z dobrého důvodu, ale zbytečně. Dětičky z celého kempu obsypaly voliéru a snažily se ptáka oškubat. Jen jedno ocasní peříčko, prosím. Páv byl koncem týdne bez peří.

Foto: Jiří May

Páv během týdne přišel o ocas

Jizera

Vodáků ráj. Jizera. Všude jich bylo plno, takže dostat se na plážičku u vody byl problém. Ale nakonec to dopadlo dobře a kluci se mohli učit žabky a jezdit na přívozu.

Foto: Jiří May

Žabky se nakonec naučil

Dva kluci na přívozu a máte pro ně zábavu na celé dopoledne. Navíc je to fyzicky náročné, tudíž je naděje, že večer budou spát. Dozorovat musíte! Vaše povinnost je chránit vodáky před piráty z přívozu, kteří se jim pletou do cesty.

Foto: Jiří May

Přívoz

Hřiště a koupaliště

V kempu je plně vybavené hřiště, které přímo sousedí s venkovním posezením, kam mohou usednout unavení rodičové a svlažit křikem zdevastované hrdlo.

Foto: Jiří May

Nejen kozy umí skákat

Pokud nebude na koupání stačit Jizera, je v Turnově skvělé a levné koupaliště, kam můžete dorazit za cca 30 minut chůze. Trasa vede podél Malé Jizery parkem a potkáte i dětské brouzdaliště. Samotné koupaliště je vybaveno výborně a lze tam strávit celý den bez větších problémů.

Foto: Jiří May

Koupaliště Turnov

Cyklostezka je velmi pohodlná, jen musíte dávat velký pozor na ostatní uživatele. Jsou jich tam mraky. Čekal jsem 5 minut, než jsem mohl udělat níže umístěnou fotografii prázdné cesty.

Foto: Jiří May

Cyklostezka

Nedám dopustit na tento kemp. Neuvádím jeho jméno, protože si nejsem jist, jestli zde mohu. Lze si jej však snadno nalézt na mapy.cz. Loni jsem tam bohužel nebyl, tak nevím, jak se změnily ceny. Doporučuji všem, co si chtějí užít společnou legraci s dětmi a zvířátky. Pokud jste cimprlíni na kozí bobky, musíte jinam.

PS: Příště napíšu o okolní přírodě. Klokočské skály, Suché skály, Vranov atd.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz