Otevřít dveře neznámé osobě představuje vždy riziko, nedělejte to, doporučuje policejní preventista

15. únor 2024

Hostem radioporadny je Mgr. Miroslav Kucej z Oddělení prevence a kriminality Městské policie v Hradci Králové. Městská policie totiž velmi často a pravidelně pořádá různé kurzy a přednášky týkající se prevence i zásad bezpečného chování, a to nejen pro seniory. 

Jaké hlavní body máte připravené pro preventivní přednášky pro seniory?
My to nazýváme akademií seniorů a tuto akci pořádáme každoročně, už je to taková tradice. Mezi hlavní témata patří bezpečné chování, veškeré zásady při domácí bezpečnosti i venku, ale i také bezpečnost v online prostoru nebo kyberbezpečnost. Dále je to první pomoc pro seniory, ta je velmi zajímavá. Určitě by mohla zajímat někoho i historie a kompetence Městské policie.

Slušný člověk nepřemýšlí podobně jako pachatel. A pak pod tíhou každodenních starostí na některé zásady bezpečnosti zapomínáme.
Mgr. Miroslav Kucej, Oddělení prevence a kriminality Městské policie v Hradci Králové

Velký zájem je mezi seniory také o finanční gramotnost a samozřejmě o bezpečnost silničního provozu. Tohle téma nazýváme cyklosenioři v dopravě.

Čtěte také

Možná si někdo řekne, ale já přeci vím, jak se mám chovat bezpečně. Vy ale asi víte, proč tyto přednášky pořádáte.
Tady platí staré známé pravidlo, opakování je matka moudrosti. My preventisté máme takové motto, že nejméně stojí naši společnost přestupky a trestné činy, které se nikdy nestanou. Proto je prevence důležitá a předcházet nějakým problémům.

Slušný člověk běžně nepřemýšlí podobně jako pachatel, který chce dělat nějakou nekalotu. A pak pod tíhou našich každodenních starostí na některé zásady bezpečnosti zapomínáme nebo různě odsouváme řešení, třeba zabezpečení našeho majetku až do doby, kdy se setkáme ve špatném čase a na špatném místě s nesprávným člověkem.

Praxe radí otevírat, až když víte, kdo je za dveřmi. Do bytu pouštět pouze člověka, kterého znáte, nebo je to avizovaná návštěva.
Mgr. Miroslav Kucej, Oddělení prevence a kriminality Městské policie v Hradci Králové

Co bychom tedy připomněli ohledně zabezpečení domácího prostředí?
Jsou to takové tři kategorie nebo oblasti. Domácí bezpečnost, venkovní a v online prostředí. U toho domácího bych dal na první místo kvalitní vchodové dveře i zámkovou vložku. Tady bych se určitě věnoval kvalitě a vyšší třídě odolnosti. Zvýšíme tím námahu, kterou musí zloděj vynaložit, aby zámek překonal. Nebál bych se připlatit si za kvalitnější zámek.

Čtěte také

A do dveřního příslušenství patří například i panoramatické kukátko, protože sebekvalitnější a pevnější dveře končí svou službu v momentě, když otevřete nesprávné osobě. Je dobré vědět, kdo je za dveřmi, aniž byste je otevírali. Praxe radí otevírat, až když víte, kdo opravdu za dveřmi je a dovnitř do bytu pouštět pouze člověka, kterého buď dobře znáte, nebo je to nějaká předem avizovaná návštěva či kontrola.

Pak bych zdůraznil další snadno přístupná místa k vaší nemovitosti, ať to je k bytu, nebo k domu, zejména pokud se nachází přístup v přízemí suterénu. Uvažoval bych o mřížích, o nějakém elektronickém zabezpečení, na jedno z prvních míst bych zařadil dobré osvětlení, protože tma je odvěký pomocník jakékoliv nekaloty.

Čtěte také

Nešetřete na těchto věcech, ať máte dobré zabezpečení. Ovšem vše pak lehce vyřadíte z provozu tím, že pustíte dovnitř na základě vaší důvěřivosti nesprávného člověka.

A co se týče technických možností, tak ty jsou dnes nepřeberné. Na trhu je obrovské množství firem, které nabízejí nejrůznější bezpečnostní produkty. Můžete si zaplatit i montáž a instalaci, rozhodně vám jistě dobře poradí. Doporučuji, pokud máte zájem o bezpečnost svého domova, navštivte nějakou specializovanou firmu, která vám poradí.

Pozvat si kohokoliv neznámého do domácnosti, to je vždy rizikové. Nepouštěl bych se do toho. A pokud se chce osamělý člověk s někým seznámit, tak to dělejte skutečně někde mezi lidmi, nepřijímejte ani pozvání na nějaká opuštěná místa nebo k někomu do bytu. Napřed se sejděte někde v kavárně uprostřed větší společnosti osob.

Jana Kudyvejsová a Miroslav Kucej ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Celou preventivně bezpečností radioporadnu s Mgr. Miroslavem Kucejem z Oddělení prevence a kriminality Městské policie v Hradci Králové si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

autoři: Jana Kudyvejsová , baj
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.